שתף קטע נבחר
.
ערוץ 20

גל חדש של מסתננים: הפעם דרך הים

פליטים סודאניים נחשבים לאחת הקבוצות הגדולות ביותר שצפויות לעזוב את החוף הצפוני של מצרים בשנה הקרובה. 'המרכז למדיניות הגירה ישראלית' מזהיר: "ללא חסם נורמטיבי יגיע גל של אלפי מסתננים ארצה"

האם ישראל עומדת בפני גל הגירה נוסף של מבקשי מקלט אפריקנים? אתר אל-מוניטור  מוסר כי על פי נתונים הנמצאים בידי נציבות האו"ם לפליטים (UNHCR), המבוססים על נתוני מעצר שנאספו מתחילת השנה, יותר מ-650 פליטים ומבקשי מקלט סודנים נעצרו בניסיון לעזוב את מצרים באופן בלתי סדיר. במרכז למדיניות הגירה ישראלית, ארגון אשר קורא לחקיקה מוסדרת של הגירה בארץ עוקבים אחרי ההתפתחויות במצרים. "בחודשים האחרונים התפתח נתיב הגירה חדש  מישראל לממצרים דרך הים. הרבה יותר קל לעשות את המסע הקרוב אל ישראל מאשר אל אירופה", מספר יונתן יעקובוביץ', יו"ר הארגון.

 

קשיים תקציביים, בירוקרטיה וארגונים חסרי פנים הם חוויה משותפת לכל אוכלוסיית הפליטים במצרים, מה שגורם לעיכוב ניכר בקבלת אישורי מעמד פליטות. אך חלק מהאתגרים עומדים רק בפני הקהילה הסודנית. 

 

פאולין ברוקר, דוקטורנטית החוקרת את מצבם של הפליטים הסודנים הסבירה כי יש שיקולים רבים הדוחקים בסודנים להגר. "הדרך שנפתחה על ידי הסורים ב-2013 ובייחוד ב-2014, כלומר הצרכים הלוגיסיטיים של ארגון מסעות כאלו כבר קיימים", היא סיפרה לאל-מוניטור. "הדרך לישראל, שמשכה בין 15,000 ל-20,000 סודנים בין 2006 ל-2013 נחסמה... ההזדמנויות במצרים צנחו".

 

ילדים סודניים במחנה פליטים של האו"ם (צילום: AP) (צילום: AP)
ילדים סודניים במחנה פליטים של האו"ם(צילום: AP)
 

 

>>עוד באתר ערוץ 20>>

 

התהליך המייגע של יישוב מחדש, מהווה גורם נוסף. "לרבים מהאנשים נמאס מלהמתין והחדשים שמגיעים מודעים לאורך ההמתנה ורוצים להרוויח משגיאותיהם של הוותיקים", היא מסבירה.

 

מהכתבה עולה כי מהגרים סודנים במצרים נאלצים לחכות רבות על מנת להשיג את המעמד הרצוי להם. ככל שהבקשות ליישוב מחדש מתעכבות, והייאוש גובר מהתהליך, הם חושבים יותר ויותר על עזיבה של מצרים.

 

במרכז למדיניות הגירה ישראלית, ארגון אשר קורא לחקיקה מוסדרת של הגירה בישראל, עוקבים אחרי ההתפתחויות במצרים. "בחודשים האחרונים התפתח נתיב הגירה חדש מממצרים. הרבה יותר קל לעשות את המסע הקרוב אל ישראל מאשר אל אירופה", מספר יונתן יעקובוביץ' ,יו"ר הארגון.

 

כאמור, המצרים לא מתאמצים למנוע מהמהגרים לעזוב את מדינתם ולא מונעים יציאה של סירות. "אם הנתיב הזה יתפתח לא ניתן לעצור אותו - אין גדר, ואני לא רואה את חיל הים מפעיל כוח נגד מגרים". יעקובוביץ' מספר כי באירופה היו בעבר מקרים של הסכמים ביליטרליים בין מדינות המוצא ובין מדינות היעד, אך בשל פעילות אנשי זכוית האדם, הפעלת הכוח הפכה כמעט בלתי אפשרית.

 

"כיום האוסטרלים הם היחידים שמחזירים בכוח. אני לא רואה את מדינת ישראל מפעילה את הצבא לגרירת ספינות מהגרים בעומק הים". הוא מספר כי גם הגדר שעצרה את ההסתתנות מסיני לא עצרה את ההגירה משם. "כרגע מטפסים על הגדר ויש עוד שנכנסים מירדן. כל עוד לא יהיה חסם נורמטיבי, יכול להגיע גל של אלפי מהגרים".

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מהגרים בלתי חוקיים בספרד
צילום: AFP