שתף קטע נבחר

 

המורד, הבן, האיראני ורוצח הרן: שליטי הגולן

אסד איבד כמעט את כל שטח הגולן הסורי, אבל רוסיה, איראן וחיזבאללה ממשיכות לעמוד לצדו. מאחורי הקלעים מושכים בחוטים ומסייעים לו סמיר קונטאר, בנו של עימאד מורנייה ו"מלך הטרור" סולימאני. מי נגד מי בקרב על הגולן הסורי?

ארבע שנים וחצי לאחר פרוץ מלחמת האזרחים בסוריה מטבע הלשון "העידן שאחרי אסד" הפך בגולן הסורי למציאות יומיומית. השלטון לא נוכח למעשה במרבית השטחים, ארגונים שונים ממשיכים להילחם הן בינם לבין עצמם, הן נגד צבא אסד והמסייעים לו ולעתים גם נגד ישראל - והעתיד נראה קודר. "50 גוונים של שחור", ממשיכים בפיקוד הצפון לכנות זאת. באמצעות סקירת הכוחות ניתן לבחון את הקשיים העצומים שעומדים בפני בשאר אסד המנסה להחזיר לעצמו את השליטה בגולן הסורי, ואת דמויות המפתח שמפקדות על הלחימה.

 

אנשי המפתח שמושכים בחוטים מאחורי הקלעים הם מוסטפה מורנייה מחיזבאללה (בנו של עימאד מורנייה ואחיו של ג'יהאד מורנייה) ובכיר נוסף מהארגון, סמיר קונטאר (רוצח משפחת הרן) וכן קאסם סולימאני מאיראן (מפקד כוח קודס). אלו משתפים פעולה ונלחמים מול אבו ג'לביב, המפקד באזור של ג'בהת א-נוסרה. וכולם זוממים נגד ישראל.  

 

ראיון לפני חודש עם סמיר קונטאר

ראיון לפני חודש עם סמיר קונטאר

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

כפר חאדר. אחת מהמובלעות שבשליטת אסד (צילום: יואב זיתון) (צילום: יואב זיתון)
כפר חאדר. אחת מהמובלעות שבשליטת אסד(צילום: יואב זיתון)

700 אלף איש נותרו במרחב של רמת הגולן הסורית, לעומת 1.3 מיליון פליטים שברחו מהאזור, ואלו שנותרו מכונים בצה"ל "בני המקום". המטרה בפיקוד הצפון היא ליצור מולם מאזן אינטרסים על מנת לשמור על שכנות טובה ושקטה. מדובר בסורים שמרבית כפריהם נכבשו על ידי המורדים. לאחר שצבא אסד עזב את הכפרים הוא ניתק לתושבים את חיבורי המים, הדלק, החשמל והתקשורת. כיום הם מנסים להתקיים באופן עצמאי או באמצעות סיוע של ארגון האיסלאמיסטי ג'בהת א-נוסרה, שמספק רווחה, מזון ואף בוררויות משפטיות.

  

אם עד לפני כשנה וחצי צבאו של אסד החזיק בכמחצית מהגולן הסורי, כעת נותרו בידו שתי מובלעות קטנות בלבד מול ישראל: מסדרון קוניטרה שמתחיל במעבר הגבול הקרקעי היחידי אל ישראל ומגיע עד דמשק, ומרחב כפרי הדרוזים חאדר ובית ג'אן שבצפון הרמה. ביתר שטחי רמת הגולן הסורית שולט כיום בעיקר ג'בהת א-נוסרה המסונף לאל-קעידה אך נחשב למתון מדאעש, ואף נלחם בו בגזרת הגולן. מלבד ג'בהת א-נוסרה פועלים באזור ארגונים ג'יהאדיסטים נוספים שנחשבים קיצוניים יותר. החשש בצה"ל הוא שאחד מהארגונים האלה, שיידחק לפינה ויאבד שליטה אפילו בכפרים סורים סמוכי גבול, ינסה בצעד של ייאוש לערב גם את צה"ל בלחימה באמצעות פיגוע - חדירה ליישוב ישראלי או ירי לעבר כוח צה"ל.

 

בצבא מתמודדים מדי יום עם התרעות לפיגועים מסוג זה לאורך כ-80 הקילומטרים של הגבול בגולן. לפי הערכה גסה, נלחמים בגולן בין 10-20 אלף מורדים חמושים אל מול כוחות דלילים מאוד של צבא אסד. המורדים מקבלים אספקה ממקורות שונים, בין אם מחוץ לרמת הגולן ובין אם על ידי שלל שהם לוקחים מהצבא הסורי, שלל הכולל גם נגמ"שים וטנקים. יחד עם זאת, ארגון דאעש ששואף להגיע עד לקו המגע עם ישראל קטן יותר מג'בהת א-נוסרה ועדיין נמצא במרחק של כ-70 ק"מ מהגבול עם ישראל, כחלק מהמגמה שלו בחודשים האחרונים לרכז מאמץ בדרום סוריה במקום במזרחה ובצפונה.

 

הקרבות על הגולן הסורי, הקיץ

הקרבות על הגולן הסורי, הקיץ

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 
התרעות כמעט מדי יום לפיגועים נגד כוחות צה"ל (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
התרעות כמעט מדי יום לפיגועים נגד כוחות צה"ל(צילום: רויטרס)
קרבות באזור קוניטרה. אסד שולט על המסדרון עד דמשק (צילום: AP) (צילום: AP)
קרבות באזור קוניטרה. אסד שולט על המסדרון עד דמשק(צילום: AP)

הארגון היחידי שמזוהה עם דעאש ופועל כיום ליד הגבול בדרום רמת הגולן הוא "שוהאדא אל ירמוק", השולט במספר בודד של כפרים ונלחם בג'בהת א-נוסרה. בדומה ליתר הארגונים בגולן, גם אנשיו השתלטו על מוצבי אונדו"ף שננטשו ולקחו שלל את ציודם. כיום לאונדו"ף מספר בודד של מוצבים בצד הסורי של הגבול, בעיקר למרגלות החרמון, ואלו מוחזקים על ידי פקחים מפיג'י ומנפאל. לחיזבאללה עצמו נותרו מאות פעילים בגולן הסורי, אך הם עוסקים יותר בהדרכה ובפיקוד ושליטה ופחות בלחימה, כאשר מרבית כוחותיו של הארגון השיעי עזבו את הגולן בחודשים האחרונים כדי להילחם בבקעה שבגבול סוריה-לבנון.

   

בכפר חאדר עצמו, שעלה לכותרות לפני כחודשיים בעקבות החשש של הדרוזים בגולן שהמורדים יטבחו את תושביו, נוצר מעין אבסורד - בצה"ל מכינים תוכניות הכוללות סיוע לדרוזים במקום עקב זיקתם לדרוזים החיים בישראל, אך מצד שני הדרוזים שחיים בו שומרים עדיין נאמנות למשטרו של אסד ובודדים אף פועלים נגד כוחות צה"ל. בסוף אפריל שנה ארבעה תושבי הכפר ניסו להניח מטענים על גדר המערכת וחוסלו מהאוויר על ידי צה"ל. בכפר חיים 12 אלף תושבים והתצפית עליו מהחרמון הישראלי מראה כי לפחות בעת הזו השקט חזר לרחובותיו.

 

בסך הכול יש כיום בסוריה כ-60 אלף מורדים חמושים, כמחציתם שייכים לג'בהת אל נוסרה או לדאעש והיתר מורדים מארגונים אחרים, בהם חילונים לאומיים. מנגד, צבאו של אסד כולל כ-180 אלף חיילים ואחוזי הגיוס אליהם זעומים ונאמדים ב-15-10 אחוז. לצד הצבא הסדיר פועלים "כוחות הגנת המולדת" שהוקמו ב-2012 בסיוע איראן וחיזבאללה וכוללים בין 60-80 אלף איש שרובם עוסקים בהגנת יישובים. 

צבא אסד מחזיק בחלק קטן מאוד מהגולן הסורי

 

ג'בהת א-נוסרה הוא הכוח העיקרי בגזרה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ג'בהת א-נוסרה הוא הכוח העיקרי בגזרה(צילום: AFP)

חיזבאללה מתרכז לאחרונה בלחימה בבקעה שבגבול לבנון-סוריה (צילום: AFP PHOTO / HO / HEZBOLLAH PRESS OFFICE) (צילום: AFP PHOTO / HO / HEZBOLLAH PRESS OFFICE)
חיזבאללה מתרכז לאחרונה בלחימה בבקעה שבגבול לבנון-סוריה(צילום: AFP PHOTO / HO / HEZBOLLAH PRESS OFFICE)

לאלו ניתן להוסיף עוד 15 אלף פעילים של מיליציות שיעיות שהגיעו מעיראק ומנוידים על ידי חיזבאללה. לפני ארבעה חודשים השתתפו 1,500 מהם בקרב נגד המורדים לשחרור קוניטרה. לצד אסד לוחמים כיום גם 5,000 אנשי חיזבאללה, כאשר כ-1,200 מאנשי הארגון נהרגו עד כה. בנוסף, בסוריה עדיין מאות יועצים איראנים ורוסים שמסייעים לאסד ואוניות רוסיות ממשיכות להגיע לנמל טרטוס שבצפון סוריה אחת לעשרה ימים, כדי להעביר תחמושת ואמצעי לחימה רבים, מכדורים ועד למשוריינים. רק השנה קרס מזח בנמל בשל העומס, והסורים בנו רציפים חלופיים להעברת אמצעי הלחימה הרבים.

 

הדמויות הבולטות מאחורי הקלעים ברמת הגולן הם נציג חיזבאללה לאזור סמיר קונטאר; מוסטפה מורנייה, אחיו של ג'יהאד, המנסה לחדש את תשתיות הטרור לאחר חיסול אחיו; ומפקד כוח קודס באיראן קאסם סולימאני, שלפי צה"ל שולט מטהרן על הנעשה בגבול סוריה-ישראל, במטרה לייצר לטהרן גבול אלים נוסף נגד ישראל. מולם נלחם ראש מחוז דרום בסוריה של ג'בהת א-נוסרה, אבו ג'לביב, אך גם הוא כמובן עוין את ישראל.

  

מוסטפה מורנייה

בחודשים האחרונים, כפי שפורסם לראשונה ב-ynet באמצעות תחקירן המודיעין רונן סולומון מ"אינטלי טיימס", יש עוד ועוד אינדיקציות לפעילות בחיזבאללה של מוסטפא מורנייה, אחיו של ג'יהאד מורנייה ובנו של עימאד מורנייה. בניגוד לג'יהאד שכבר עם מות אביו נחשף בפומבי, אחיו (27) נחשב ל"איש צללים" שנותר הרחק מאור הזרקורים. ימים ספורים אחרי חיסולו של ג'יהאד מורנייה בקוניטרה בתחילת השנה סיפר עורך ביטאון חיזבאללה, איברהים אל-אמין, כי לאחר חיסולו של האב ב-2008 בדמשק היה מצופה ממוסטפה הבכור שיבשר לציבור על מותו, אך הוא ענה כי אינו האיש המתאים למשימה.

ג'יהאד מורנייה. האח מוסטפה ממשיך את השושלת ()
ג'יהאד מורנייה. האח מוסטפה ממשיך את השושלת

במרוצת השנים הפך מוסטפה מורנייה למעשה לבן טיפוחיו ולאיש אמונו של יורשו של מורנייה, מוסטפא בדר א-דין - דודו וגיסו של אביו. הוא הוזכר כמי שעוסק בתיאום תנועותיהם של בכירי הארגון בלבנון, בסוריה ובאיראן ובאבטחתם, וכמי שדואג לאבטחתו של בדר א-דין. בהקשר זה אומר סולומון כי "מוסטפה מורנייה השתלב במערכי הביטחון של בדר א-דין שעוסקים באבטחת פעילויות. כפי שמראה ההיסטוריה, כל מי שעלה בראש סולם הדרגות למנגנונים המבצעיים והחשאיים של חיזבאללה עבר קודם כל בתפקידי השטח של מערך אבטחת האישים של הארגון. ניתן להעריך כי זהותו נותרה חשאית עד היום כדי לאפשר לו להשתלב בעתיד במנגנוני המבצעים החשאיים, כמו יחידה 910 - מנגנון הפיגועים בחו"ל של הארגון - שעליה חולש דודו בדר א-דין".

 

האירוניה היא שלצד היחסים החמימים בין בנו של מורנייה לבדר א-דין, מערכת היחסים של בדר א-דין עם מורנייה האב ידעה עליות ומורדות. זאת, בעיקר בגלל היחס של עימאד לאשתו הראשונה, סעדי, אחותו של בדר א-דין. המהמורה העיקרית אירעה לאחר שמורנייה נישא לאשתו האיראנית וופא, נישואים שהצטיירו כבגידה באשתו הראשונה. בחודש יוני דיווח העיתון הסעודי "אל-ווטן", הידוע בקו הנצי שלו נגד חיזבאללה, כי מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה החליט למנות את מוסטפה מורנייה לאחראי על חזית הגולן בארגון, התפקיד שאותו אייש אחיו ג'יהאד לפי הפרסומים הזרים. על פי גורמים ששוחחו עם העיתון, על החלטה זו נמתחה לביקורת והיא נתפסה כמתן פרוטקציה לבני משפחת מורנייה. 

 

סמיר קונטאר

כמעט בכל פעם שעולים פרסומים בתקשורת הערבית על פעולה של ישראל בגולן הסורי השם הראשון שמוזכר הוא שמו של רוצח משפחת הרן, סמיר קונטאר. קונטאר, דרוזי שהשתחרר מהכלא הישראלי בעסקת חילופי השבויים בין ישראל לחיזבאללה ב-2008, בוחש היטב בקלחת, לפחות לפי הפרסומים השונים. בתקיפה שיוחסה לישראל באזור כפר חאדר צצו שמועות כי קונטאר היה היעד ואפילו חוסל, אולם אחיו שמשמש ככתב לענייני איכות הסביבה של ביטאון חיזבאללה הכחיש זאת.

קונטאר לצד נסראללה, אחרי שחרורו בעסקת השבויים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
קונטאר לצד נסראללה, אחרי שחרורו בעסקת השבויים(צילום: AFP)

מאז התקיפה שיוחסה לישראל לפני שלושה שבועות קונטאר לא נראה בציבור, אך גורמי אופוזיציה סוריים בטוחים כי הוא מעורב עד צוואר בפעילות של חיזבאללה ושל הדרוזים הנאמנים למשטר נגד ישראל ונגד המורדים. מנהל מרכז המעקב הסורי אחר זכויות האדם, ראמי עבד א-רחמן, אמר לאחר אותה תקיפה כי ההרוגים היו קשורים להתארגנות של קונטאר. לפי הטענות, מהשנה שעברה הוא מנסה לגייס את בני העדה הדרוזית - הן בגולן והן באזורים אחרים - להקמת מיליציה דרוזית שתילחם עבור המשטר, אך לא בהצלחה יתרה. באותה התארגנות היו חברים גם 120 מאנשי "השביחה" (הכנופיות של אסד), ויש המכנים אותה כ"התנגדות הסורית לשחרור הגולן".

 

לאחרונה עלו טענות בעיתונות במדינות המפרץ כי קונטאר מפקח על פעילותו של מה שנקרא "חיזבאללה הסורי". בכל מקרה, נראה שיעדיו הם גם להדוף את המורדים וגם להוציא פעולות נגד ישראל. קונטאר ואנשיו היו מעורבים גם במערכה הנרחבת והלא מוצלחת של הצבא הסורי וחיזבאללה בדרום סוריה.

 

קונטאר, שממעט להופיע בתקשורת, התראיין בחודש שעבר לערוץ "אל-מיאדין" הלבנוני, המזוהה עם חיזבאללה. בפאנל, שעסק ב"סודות המעורבות בישראלית בדרום סוריה", הראה קונטאר בקיאות רבה במתרחש בחאדר ואמר: "אני יכול להגיד באופן נחרץ שחאדר לא תיפול. המצב לא מדאיג. גל המתקפה הגדול בדרעא נבלם". הוא טען כי "ישראל מעניקה סיוע רב לחמושים, אבל אל להם לשמוח יותר מדי על כך, כיוון שחלק מהם ישלמו מחיר גבוה יותר על כך". הוא נשאל אם הוא חושש שיחוסל, ענה בחיוב והוסיף: "אפילו אם יתנקשו בי או בלוחמי התנגדות אחרים, מפעל ההתנגדות בסוריה הולך קדימה".

 

קאסם סולימאני

המפקד האיראני של הגזרה הוא גנרל קאסם סולימאני, שלפי צה"ל שולט מטהרן על הנעשה בגבול סוריה-ישראל, במטרה לייצר לטהרן עוד גבול אלים נגד "הישות הציונית". סולימאני מפקד מאז 1998 על כוח קודס - האחראי לפעילות משמרות המהפכה האיראניים מחוץ למדינה. לאחרונה נכלל שמו של סולימאני, המכונה לא פעם "מלך הטרור", ברשימת הבכירים שבעתיד יוסרו מהם הסנקציות האישיות, כחלק מהסכם הגרעין עם איראן.

סולימאני בשער ניוזוויק ()
סולימאני בשער ניוזוויק

"איש הצללים" סולימאני סייע בעבר ללוחמים שיעים בעיראק להרוג חיילים אמריקנים, עזר לבשאר אסד במלחמת האזרחים בסוריה והואשם לפני ארבע שנים על ידי האמריקנים בתכנון מתקפת טרור על אדמת ארצות הברית - ניסיון חיסול השגריר הסעודי בוושינגטון. בתקופה האחרונה לסולימאני ולארה"ב יש אויב משותף - דאעש. סולימאני מפקד למעשה על היועצים שמסייעים ללוחמים השיעים במלחמתם נגד דאעש בעיראק.

 

לא ברור אם זאת אחת הסיבות שהביאו להוספתו לרשימת מוסרי הסנקציות, אבל בכיר במחלקת המדינה אמר בחודש שעבר כי הכללתו של סולימאני ברשימה, לצד יתר ההקלות בסנקציות, הובילה את האיראנים אל שולחן המשא ומתן. אותו בכיר הבהיר כי במקרה של סולימאני ההקלות יינתנו רק עוד שמונה שנים, וכי כל הסנקציות האמריקנית עליו יישארו גם לאחר מכן, וכך גם הקפאת נכסיו בארה"ב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
הכפר חאדר. מהיחידים שעדיין בשליטת אסד
צילום: AFP
מומלצים