שתף קטע נבחר
 

לעבוד בחו"ל וגם לחסוך. רילוקיישן למקסיקו

מתקשים להתמודד עם יוקר המחיה בארץ? ברילוקיישן למקסיקו תיהנו בין היתר מעלויות מחיה לא גבוהות, מגורים איכותיים הכוללים לרוב בריכה ואבטחה, חינוך יקר הממומן בדרך כלל בידי המעסיק וקהילה יהודית חמה. החסרונות: ביטחון אישי נמוך בחלק מהמדינה והמרחק מהמשפחה בישראל

לניצה ולמרסלו לוי-שוטלנדר יש פז"מ ארוך של מגורים ועבודה מעבר לים - החל מרילוקיישן שעשו ב-1980 למשך 4 שנים לסאן פאולו בברזיל מטעם הסוכנות היהודית, ועד למעבר שלהם למקסיקו לפני כ-6 שנים, שם הם מנהלים חברה העוסקת בייעוץ לפרויקטים בנושא חקלאות, מים ואיכות הסביבה.

 

 

השניים עובדים יחדיו כבר למעלה מ-20 שנה בחברה שהקים הבעל, העוסקת ביבוא ויישום טכנולוגיות ישראליות בחקלאות. "בן זוגי נשלח מטעם משרד החוץ בשיתוף משרד החקלאות להדרכות בכל אמריקה הלטינית כבר משנות ה-80 ופיתח שם קשרים", היא מספרת, "לפני כ-10 שנים הוא התמקד במקסיקו וזה נעשה יותר ויותר משמעותי. דבר גרר דבר עד שהחלטנו להשכיר דירה במקסיקו סיטי".

 

ניצה ומרסלו לוי-שודלנדר. לא באו להשתקע ()
ניצה ומרסלו לוי-שודלנדר. לא באו להשתקע

לבני הזוג שתי בנות - מוראל (33), נשואה ואף היא כיום ברילוקיישן - בארה"ב​, וכן נופר (29), סטודנטית לתואר שני בחקר המוח באוניברסיטת ירושלים. מרסלו לוי-שוטלנדר, יליד ברזיל במקור, מחזיק באשרת עבודה ובמשך שנים ארוכות חי על קו ישראל-מקסיקו. בשנת 2009 הצטרפה אליו זוגתו וכיום היא חוזרת לישראל כל שלושה-ארבעה חודשים, כדי לנהל את המשרד שהם מחזיקים במקביל בארץ.

 

"לאחר ששתי הבנות שלנו עזבו את הבית, החלטנו שאנחנו מעבירים את הפעילות הכלכלית שלנו למקסיקו", היא מספרת, ​"ההתלבטויות לא היו פשוטות. עד היום אני 'על הקו', אבל זה ריכך לי את ההחלטה, מכיוון שכך אני יכולה להיפגש עם שתי הבנות שלנו בקצב סביר - בארץ, ובדרך חזרה אני עוברת דרך ארצות הברית".

 

לוי-שוטלנדר עברה לגור בארץ החדשה בהדרגה: תחילה הגיעה לחודשיים, חזרה לחודש וחוזר חלילה. שיטה זו הקלה אמנם על השתלבותה, אבל להבדלים בתרבות העסקית היא עדין מתקשה להסתגל. "האתגר העיקרי איתו אני מתמודדת בעבודה כאן היא השפה, שכן אני מרצה ומדברת בשפה שאינה שפת האם שלי", היא מסבירה, "אבל האתגר הגדול ביותר הוא היחס המצ'ואיסטי של הגברים כלפי נשים מנהלות. בזה עוזר לי מאד בן הזוג שלי, שדובר ספרדית ומבין את כל הניואנסים בהתנהגות של הגברים שאיתם אנחנו עובדים. זה לא פשוט, אבל לא מוותרים". 

בני הזוג בעבודה. "האתגר הגדול ביותר הוא היחס המצ'ואיסטי של הגברים" ()
בני הזוג בעבודה. "האתגר הגדול ביותר הוא היחס המצ'ואיסטי של הגברים"

כיום חיים בני הזוג באזור שבו חיים ישראלים נוספים, וכולל חנויות מזון עם מצרכים מישראל ומוצרי מזון כשרים. היא נהנית אמנם מהשווקים הססגוניים, ומגוון הפירות והירקות המיוחדים, אבל מתקשה להסתגל לאוכל המקומי. "תרבות האוכל שונה ולא התרגלתי אליה", היא מספרת, "אני אוכלת בבית ומארחת פעמים רבות מקומיים עם אוכל ישראלי ומערבי".

 

חוג החברים שלהם כולל שלושה זוגות חברים ישראלים שהכירו דרך העבודה, ושאיתם הם חוגגים חגים ומטיילים ברחבי המדינה הגדולה. במקביל, לוי-שוטלנדר לומדת לתואר בהיסטוריה מקסיקנית ומספרת כי פגשה בזכות הלימודים חברים רבים מבני המקום. את המשפחה המורחבת הם מקפידים לפגוש מדי שנה בחג הפסח בישראל.   

 

נכון להיום, אין לזוג זמן מוגדר לסיום הפעילות, אבל לוי-שוטלנדר מדגישה כי "​אין לנו כוונה להשתלב ולא באנו להשתקע. הגענו כדי להביא למקסיקו טכנולגיות ישראליות ולהטמיע אותן כאן בכפר המקסיקני לכמה שנים. כשנצא לפנסיה, בעוד כמה שנים - נחזור הביתה". היא מוסיפה, כי "הגעגועים קשים לי מאוד ולפעמים זה אפילו בלתי נסבל, אבל אז אני נזכרת שבשליחות הראשונה - לא היה אפילו סקייפ, וזה היה עוד יותר קשה. אז לפעמים אני 'קופצת' לסופ"ש לבת שלי, מסניפה אותה וחוזרת".

 

תחומים מבוקשים: תקשורת וחקלאות

גליה אלינסקי, מנכ"ל רילוקיישן סורס, הפועלת בתחומי הגיוס הגלובלי, מספרת כי מקסיקו היא מדינה בעלת פעילות עסקית נרחבת בעיקר בתחומי תקשורת וטלקום, תשתיות תקשורת, פרויקטים בענף המים וההשקיה, חקלאות, פתרונות IT ואבטחה לסוגיה. הביקוש למשרות,הוא בתחומים אלו, וכן לתפקידי מטה במקצועות כמו כספים, לוגיסטיקה ותפקידי ניהול בכירים.

 

"מרבית הקהילה העסקית במקסיקו מרוכזת בבירה, מקסיקו סיטי, כשבין החברות הישראליות הפועלות במדינה אפשר למצוא את NICE, אלביט, חברות אבטחה ביתית ישראליות וחברות תקשורת הפועלות בה שנים רבות", מסבירה אלינסקי. "הקהילה היהודית במקסיקו מונה כ-50 אלף איש, מתוכם כ-10,000 ישראלים ברילוקיישן. השכונות שבהן מתרכזים רוב הקהילות הישראליות והיהודיות הן אינטרלומס, פולנקו, בוסקס וטקאמצ'לקו".

 

עוד בערוץ קריירה: טיפים לרילוקיישן בחו"ל. צפו 

מעוניינים ברילוקיישן? כך תעשו זאת    (צילום: אבי חי ואלי סגל)

מעוניינים ברילוקיישן? כך תעשו זאת    (צילום: אבי חי ואלי סגל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 
אחד האתגרים המרכזיים לעובדים שעוברים להתגורר במקום הוא ידיעת השפה הספרדית. אתגר נוסף הוא רמת הביטחון האישי הנמוכה במדינה בשל שיעורי הפשיעה הגבוהים. "במקסיקו סיטי יש המון משפחות ששוהות ברילוקיישן ושהחיים עבורם טובים וברמת חיים גבוהה", מסבירה אלינסקי.
 
"עם זאת, עליהם לנקוט משנה זהירות, שכן לא מומלץ להסתובב לבד בשעות הערב ברחובות ויש שכונות שמומלץ למערביים לא להגיע אליהם", היא מוסיפה. "אולם, בשכונות שבהן חיים היום תושבי חוץ בכלל וישראלים בפרט, רמת הביטחון האישי גבוהה יותר, אפשר להסתובב בשכונה בערב ללא חשש ויש שמירה בכל בניין ובכל שכונה".

  

עלויות המחיה במקסיקו

האם המעבר למדינה לצורך עבודה מאפשר גם לחסוך? על פי אלינסקי התשובה חיובית, אבל לא מדובר בחיסכון גדול. "יוקר המחיה במקסיקו לא נחשב לגבוה מאוד יחסית", היא מספרת. "עלויות מזון חודשיות למשפחה ינועו סביב ה-3,000 דולר, שהם 11,400 שקל. יש רשתות חנויות סופרמרקטים אמריקאיות רבות וניתן למצוא גם מוצרי מזון ישראליים, מזון כשר ואפילו שווארמה ופלאפל".

 

המגורים כוללים דיור מערבי ומודרני - מדירות בבניינים מפוארים וקומפלקסים בעלות של כ-2,500 דולר (כ-9,500 שקל) לחודש, עד לבתים פרטיים, בשכר דירה של כ-3,000-4,000 דולר (11,400-15,200 שקל) לחודש, על פי נתוני רילוקיישן סורס. "רוב הישראלים גרים בבניינים עם שמירה ושירותים כמו בריכה, גינה, מכון כושר, מגרשי ספורט ועוד", מסבירה אלינסקי, "מקובל כי בכל בניין או בית יש שמירה 24 שעות ביממה,7 ימים בשבוע". גובה השכר שמשלם המעסיק לוקח בחשבון את עלויות המגורים הגבוהות

  

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

הורים לילדים ימצאו שפע של מסגרות חינוכיות לילדיהם - 14 בתי ספר יהודיים במקסיקו סיטי, ובנוסף בתי ספר אמריקאים ובינלאומיים אחרים. העלות לא קטנה, אבל לרוב המעסיק יישא בה. "שכר הלימוד לילד גבוה, וינוע סביב 10,000-12,000 דולר לשנת לימודים. גני ילדים יהודים פועלים לרוב בין השעות 9:00 ל-13:00 והעלויות הן בגובה של 500 דולר לחודש", מסבירה אלינסקי. "מכיוון שאין לתושבי החוץ אפשרות אחרת מלבד החינוך הפרטי, החברות מממנות עליות אלה".

 

המעסיק נושא לרוב גם בעלויות אחזקת רכב לעובד, אך משפחות יחזיקו בדרך כלל רכב שני על חשבונם; אלינסקי מפרטת כי אף שעיר הבירה מרושתת במערכת תחבורה ציבורית יעילה - תושבי חוץ מעדיפים שלא להשתמש בה מחשש לביטחונם האישי. "רוב האנשים מתניידים ברכבים פרטיים או אפילו עם נהג צמוד, למרות העומס הרב בכבישים והזמן שמתבזבז בפקקים".

 

עלויות חשמל, מים גז, תקשורת וכבלים ינועו, לדבריה, סביב 550 דולר (2,090 שקל) לחודש. הוצאה שכיחה נוספת בקרב משפחות ברילוקיישן, היא החזקת מנהלת משק בית בעלות של כ-400 דולר לחודש (1,520 שקל) 6 ימים בשבוע.

 

חיסכון של 1,300 דולר בחודש

כדי לבחון את כדאיות המעבר, לקחו בחברה מקרה מבחן של מהנדס מערכת בעולם התוכנה, שאשתו עובדת במשרה חלקית בישראל, עם שלושה ילדים - ילד בגיל הגן ושניים בגילאי בית הספר. בעוד שבישראל הוא ירוויח שכר בסיס של 32,000 ש"ח ברוטו + רכב ותנאים סוציאליים, במעבר עם משפחתו למקסיקו הוא עשוי להרוויח שכר חודשי של 12,500 דולר אמריקאי, בתוספת כיסוי עלויות רכב, תשלום לבית הספר היהודי עבור שני ילדים וביטוחי בריאות לכל המשפחה.

 

 
הכנסה במקסיקו מול תל אביב

הכנסה במקסיקו מול תל אביב
רכיב מקסיקו ישראל
שכר נטו לאחר ניכוי 8,370 דולר (31,806 שקל) 4,434 דולר (16,850 שקל)
שכר בן/בת זוג (משרה חלקית) ללא הכנסה שניה כ-2,100 דולר (8,000 שקל)
הכנסה פנויה לאחר הוצאות 1,270 דולר (4,826 שקל) כ-90 דולר (350 שקל)
חיסכון חודשי סוציאליות (ביטוח מנהלים וקרן השתלמות) 840 דולר (3,192 שקל) כ-2,900 דולר כ-11,000 שקל)

 


עלויות חודשיות: מקסיקו מול תל אביב (לזוג+3 ילדים)

עלויות חודשיות: מקסיקו מול תל אביב (לזוג+3 ילדים)
מרכיב מקסיקו ישראל (גוש דן)
עלויות מחיה וכלכלה לעובד/ת ובת/ן זוגו/ה+3 ילדים 3,000 דולר (11,400 שקל) 3,079 דולר (11,700שקל)
שכר דירה ואחזקה דירה (4 חדרי שינה) 3,550 דולר (13,490 שקל) 2,368 דולר (9,000 שקל)
רכב כלול ממקום העבודה כלול ממקום העבודה (שווי מס)
רכב שני 550 דולר (2,090 שקל) 789 דולר (3,000 שקל)
גן ילדים פרטי (מעל גיל 3, 9:00-13:00) 500 דולר (1,900 שקל) - בימון המעסיק חוק חינוך חינם
בית ספר לשני ילדים 20,000 דולר (76,000 שקל) - בית ספר יהודי/פרטי - על חשבון המעסיק 211 דולר (800 שקל) - הוצאות מעל שכר לימוד חובה)
סה"כ הוצאות לחודש 7,100 דולר (26,980 שקל) 6,447 דולר (24,500 שקל)
  

 

ניתוח העלויות מגלה כי ניתן לחיות ברמת חיים גבוהה במקסיקו - עם עוזרת 6 ימים בשבוע, בניין עם שמירה, חדר כושר ובריכה או בית פרטי גדול - ועדיין לחסוך כ-1,300 דולר בחודש, בהנחה שהמעסיק מממן גם את המסגרות החינוכיות לילדים. עם זאת, אלינסקי מסייגת כי היתרון בישראל מתבטא בחסכון לטווח ארוך בזכות הטבות הסוציאליות כמו הפרשות לפנסיה - שנמוכות משמעותית במקסיקו.

 

באשר לרמות המיסוי - אלינסקי מציינת כי זו נעה במדרגות של 1.92%-32% בהתאם לדרגות השכר, כאשר לישראל ולמקסיקו אמנה למניעת כפל מס. ההפרשות הסוציאליות של המעסיק עומדות על כ-20% משכר הברוטו. בנוסף, העובד יישא בתשלומי ביטוח לאומי וביטוח בריאות ממלכתי בישראל במהלך השנתיים הראשונות לשהות בחו"ל, שכן לישראל ולמקסיקו אין אמנה בנושא ביטוח לאומי.

 

"התגבשנו כמשפחה גרעינית"

כשפביאנו ורויטל טרייגר, הורים לחמישה, קיבלו בשנת 2009 שיחת טלפון עם הצעה לנסוע לרילוקיישן בדרום-מרכז אמריקה, מבנק לאומי בו הועסק פביאנו, הם כמעט שלא חשבו פעמיים. "תוך שעה אמרנו כן, הכן הכי טוב שיכול להיות", מספרת כיום טרייגר ממקום מושבם מעבר לים. "פביאנו ברזילאי, ועבד במחלקת בנקאות פרטית לתושבי חוץ בבנק לאומי בישראל, כך שהיה לנו ברור שזה הכיוון".


משפחת טרייגר. "היה ברור לנו שזה הכיוון" (הצילום באדיבות המשפחה) (הצילום באדיבות המשפחה)
משפחת טרייגר. "היה ברור לנו שזה הכיוון"(הצילום באדיבות המשפחה)

 

במקור, ההצעה היתה לוונצואלה. בני הזוג כבר הספיקו לעזוב את משרותיהם, לערוך ביקור הכנה במקום, לשכור דירה ולהשכיר את דירתם בארץ - כשהמדינה גירשה את כל הישראלים שנמצאים בה באופן רשמי. למזלם, הגיעה ההצעה החדשה למעבר למקסיקו, והם יצאו לדרך כשאת רוב הסידורים הביורוקרטים, כמו אישור עבודה לפביאנו, ארגן הבנק.

 

עם הגיעם למקום חיכתה להם הפתעה. "היתה בדיוק בהלת שפעת החזירים, והעיר הייתה ריקה. אנחנו לא התרגשנו, אבל בשבועיים האלה, בהם אף אחד לא עבד ולא היו גנים, מצאנו את עצמנו בקניונים ריקים ובסוכנויות רכב שרק מתחננות למישהו שייכנס. שכרנו דירה וקנינו רכב וריהוט בלי לחץ של העבודה, כי המשרד היה סגור. זו היתה חוויה לגור פה בתקופה כזו".


שפעת החזירים במקסיקו ב-2009. (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
שפעת החזירים במקסיקו ב-2009.(צילום: רויטרס)
 

בזמנו, המשפחה מנתה עדיין רק 4 נפשות. "הילדים היו קטנים - עלמה הייתה בת 4 ויותם בן שנתיים, וההתאקלמות שלהם הייתה קלה ומהירה", מספרת טרייגר, "לי לא היה אישור עבודה, והחלטתי להתמקד בהבאת ילדים לעולם: ילדתי את עילי בתחילת 2010, את כרמל ב-2011 ואת ענבר ב-2014. כך הרווחתי מהשליחות הזו משפחה גדולה ומקסימה".

 

טרייגר מספרת כי הם אומצו בחום על ידי הקהילה היהודית באזור מגוריהם - אחת מני רבות שקיימות במדינה. החיים התגלו כחלום בהתגלמותו, "אנחנו חיים בשכונה טובה ולא מסוכנת, הילדים לומדים בחינוך פרטי וכלי הרכב גדולים ומפוארים ברבע מחיר מזה שבישראל", היא מספרת, "כולם פה בשכונה גרים בבניינים עם בריכות, מגרשי טניס, חדר כושר, גינות לילדים וכדומה".

 

בין ההבדלים בין מקסיקו לישראל מציינת טרייגר כי "תודעת השירות פה גבוהה מאוד וגם תרבות הטיפים. הקניות בסופר זולות משמעותית והבשר הכשר תמיד טרי ועולה חצי מחיר. גם מוצרים ישראלים יש פה, ובמחיר לא יותר יקר מהארץ. האוכל המקסיקני טעים מאוד. מי שאוהב חריף יפרח, אבל יש פה את כל הסגנונות הקיימים בעולם".

 

בני משפחת טרייגר בביתם במקסיקו. "החיסרון היחיד - המרחק מהארץ" (הצילום באדיבות המשפחה) (הצילום באדיבות המשפחה)
בני משפחת טרייגר בביתם במקסיקו. "החיסרון היחיד - המרחק מהארץ"(הצילום באדיבות המשפחה)

כמשפחה דתיה, הם מנצלים את ימי ראשון לטיולים במדינה העצומה בגודלה, וכך את החופשות בשלל החגים. הילדים מאושרים לדבריה, וכך גם היא. "קל וכיף לגדל פה ילדים" היא מסבירה, "יש לי עזרה צמודה בבית ואני לא עובדת, אז יש סבלנות גדולה יותר. החוויה הזו, כמשפחה, עשתה לנו טוב וגיבשה אותנו כמשפחה גרעינית". 

 

בינתיים, השהות שנועדה במקור ל-4 שנים, מתארכת, אבל בסופו של יום הם מתכוונים לחזור. "לדעתנו, זה המקום המושלם לרילוקיישן, פרט לחיסרון אחד - המרחק מהארץ", מוסיפה טרייגר, "אבל, ויש אבל - אין תחליף לחום ולאהבה של המשפחה המורחבת ולכן נחזור לארץ, כי לא משנה מה - בסוף רק ישראל היא הבית". 

 

הוצאת אשרת עבודה

על מנת לעבוד במקסיקו יש להוציא אישור עבודה מראש. "במשך מרבית המאה ה–20 מקסיקו דאגה לשמור על מרחק מסוים מיתר העולם, כאשר החוקה מ–1917 הבטיחה כי למקסיקאים תהיה עדיפות על פני זרים במגוון משרות, ועד שנות ה–80 נקטה המדינה מדיניות מגן מפני יבוא", מסביר עו"ד צבי קן תור, מומחה לדיני ניוד מומחים ושותף במשרד עוה"ד קן תור & עכו.

 

לדבריו, "גישה זו התרככה כאשר יחסיה של מקסיקו עם ארה”ב החלו להשתנות. כיום, עובד שמעוניין לבצע רילוקיישן למקסיקו נדרש להוציא אשרת עבודה אשר ניתנת במרבית המקרים לעובדים בתחומים בהם יש חוסר בהון אנושי מקומי, כגון אבטחה - הן פיזית והן בתחומי התוכנה, כמו גם מומחים בתחום תשתיות התקשורת, החקלאות וכדומה".

 

קן-תור מפרט כי מסלול הוצאת האשרה נמשך מספר חודשים, ומתחיל באיתור מעסיק שיסכים להעסיק את העובד. "ללא מציאת גורם שיסכים להעסיק את העובד - לא תתאפשר הוצאת ויזה", הוא מסביר, "בשלב השני, נדרש המעסיק לשלוח לרשויות במקסיקו אסמכתאות המעידות על השכלתו וניסיונו התעסוקתי הרלוונטי של העובד, כמו גם אסמכתאות נוספות שמעידות על נחיצות העסקת העובד.

 

אשרת העבודה אותה מוציא העובד אינה מתירה לבן או בת הזוג לעבוד. אם הם מעוניינים בכך - עליהם לעבור את התהליך באופן נפרד. קן-תור מזהיר, כי "עבודה במקסיקו ללא אשרת עבודה תקפה גוררת קנסות שיכולים להגיע לסכומים של אלפי דולרים, כמו גם נקיטה בסנקציה של גירוש והכנסת העובד לרשימה השחורה - מאגר מידע שיתופי בין מדינות כך שהעובד מסתכן כי כניסתו למדינות רבות בעולם תחסם".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הצילום באדיבות המשפחה
משפחת טרייגר. "קל לגדל פה ילדים"
הצילום באדיבות המשפחה
צילום: מנחם עוז
גליה אלינסקי
צילום: מנחם עוז
צילום: סיון פרג'
עורך דין צבי קן תור
צילום: סיון פרג'
מומלצים