כך דאעש מרוויח מפיצוץ עתיקות בסוריה ובעירק
"בכל פעם שדאעש מפוצצים את מקדש, הם לא רואים עבודת אלילים, אלא את ההזדמנות לרווח", כך הסביר קולונל מתי'ו בוגדנוס שהיה אחראי על שימור עתיקות מטעם צבא ארצות הברית בכנס מחקרי של עיר דוד ביום חמישי האחרון
בשנים רגילות הכנס עוסק בממצאים החדשים שנתגלו באתר הארכיאולוגי, אך ביום חמישי הוקדש מושב עבור ההרס שזורעת המדינה האסלאמית לממצאים הארכיאולוגים בשטח בו היא שולטת. מה שידוע לנו כיום כעיראק, כסוריה, היה לפני כמה אלפי שנים מרכז העולם. תחת שלטון דאעש נמצאים מה שנותר מבבל ומאשור.
-
"צה"ל מקבל מיליארדים, אך לא מספק את הסחורה"
- צבא הונגריה יפעל מול זרם הפליטים
הפייטן: סיכום התכנית הראשונה
בוגדנוס ציין גם את קורסבאד, נינווה, נמרוד, ש"נעלמו בפיצוץ הוליוודי". בכל פעם שהארגון משתלט על עיר עתיקה חדשה, הוא מודיע זאת לעולם על ידי פיצוץ של מקדש נוסף כשהאחרון בהם הוא המקדש בתדמור. הפיצוץ הרלוונטי ביותר אלינו הוא הריסת קבר הנביא יונה. בוגדנוס מבהיר כי ההרס צריך להדאיג אותנו משתי סיבות.
"כשמישהו משמיד באופן שיטתי את המורשת התרבותית של עם מסוים, הוא מכריז עליו מלחמה ומצהיר כי כשיוכל, הוא ישמיד את העם עצמו – ולא רק את המורשת ההיסטורית שלו", מזהיר הקולונל, "הכול קשור אחד בשני".
אך בניגוד למה שניתן לחשוב, הוא מסביר, כשדאעש מפוצצים מקדש של תרבות עתיקה, "הם לא רואים עבודת אלילים, אלא הזדמנות לרווח". בוגדנוס הסביר כי לאחר מתקפת המטוסים על מגדלי התאומים, האמריקאים גרמו להפסקת המימון הקלאסי של הטרור - סמים ונשק – וארגוני הטרור נאלצו לפנות אל אפיקים אחרים.
"בכל פעם שאתם רואים מקדש מתפוצץ, אתם לא רואים אלפי חרסים שהופכים לדולרים להמשך מימון הפעילות של הארגונים האלו", אמר הקולונל.
על פי דו"ח של ה-G7, ארגון המדינות המתועשות, ארגוני הטרור זוכים למימון של עשרות מיליונים בדרך זו. אך בוגדנוס סבור כי מדובר בהערכת חוסר.
לדבריו, את השיטה אותה המציאו הטליבן ואל-קעידה, דאעש שדרגו. "הם משתמשים ברשת עבריינית קיימת ולקחו אותה לרמה חדשה. הם הקימו שיטה מובנית לעשות כסף", הוא אומר. המדינה האסלאמית פועלת בשתי דרכים, הראשונה היא השתתפות אקטיבית בביזת העתיקות, כך שהרווח על המכירות הולך במלואו לפעילות המדינה.
בדאעש מאפשרים לגנבי עתיקות לפעול בשטחם בתנאי אחד: חמישית מהרווחים הולכים לארגון, מעין מס ביזה.
בין עירק לטליבן
"הטליבן הרס כל דבר שקדם למשטר הקודם", סיפר בוגדנוס. סדאם היה סדין אדום בעיני הארגון שניסה להחליף את שלטונו, לאחר שהאמריקאים הדיחו את הרודן. מהר מאוד הבין בוגדנוס כי המוזיאן הלאומי של עיראק נשדד ונבזז תכופות.
"לכולם הייתה יד במעל. פקידי ממשל, אנשי ממשל, שכנים של המוזיאון, עוברי אורח וגם שודדי עתיקות ידועים, הכול היה פרוץ", הוא מתאר את ימיו הראשונים בעיראק. הוא ביקש להוביל צוות שיחקור את הביזה ויגלה את כל העתיקות שנעזבו. הוא מציין רק חלק קטן, אך משמעותי שנבזז. הוא מציין את נבל הזהב של אור, המסיכה של ורקה, האגרטל של ורקה, שנלקחו מהמוזיאון.
כדי למנוע את הישנות התופעה, הצוות של בוגדנוס עבר לגור במוזיאון. "בהתחלה, הייתי בטוח שאוכל לעשות את העבודה שלי מהר כמו בניו יורק". לפני ה-11 בספטמבר, בוגדנוס היה תובע מחוזי במנהטן, ניו יורק. עם תחילת המבצע האמריקאי באפגניסטן, הוא מיהר להתגייס חזרה לשירות הצבאי.
בשלב זה סיפר בוגדנוס על הסיבה בגללה החליט להתגייס. חברו, ג'רום דומניגז, היה שוטר בזמן תקיפת המגדלים. "הוא נכנס למגדל הדרומי ופינה משם אנשים. בשלב מסוים היה ברור שהמגדל עומד לקרוס ובקשר פקדו עליו לצאת, אך הוא ענה 'לא כל האנשים יצאו', ונשאר", סיפר בוגדנוס. גופתו של דומינגז מעולם לא נמצאה.
החקירה של בוגדנוס סביב ביזת המוזיאון הלאומי של עיראק מעולם לא נעצרה, לטענתו היא נמשכה באופן רשמי למעלה מחמש שנים. אך היא העלתה חרס, כלומר, דברים יקרי ערך בעולם הארכיאולוגיה. האגרטל של ורקה, המסיכה של ורקה, הנבל המוזהב של אור, שאריות מאוצרות נמרוד הן רק חלק מהדברים שחכתו הארוכה של בוגדנוס העלתה.