רבבות בברכת כהנים בכותל: "לא יפחידו אותנו"
רבבות מתפללים הגיעו לרחבת הכותל המערבי, כדי להתברך מפי מאות הכהנים: "יברכך ה' וישמרך", תחת אבטחה כבדה, ובהשתתפות הרבנים הראשיים. "כלום לא יפחיד את עם ישראל מלהגיע לירושלים ולכותל המערבי בחגים"
רבבות בני אדם הגיעו הבוקר (א') לרחבת הכותל המערבי, כדי להשתתף בברכה המשולשת - ברכת הכהנים המסורתית, שמתקיימת דרך קבע בחול המועד סוכות (וגם בפסח). הרבבות התברכו פעמיים - בתפילות שחרית ומוסף, ואנו העברנו את האירוע בשידור חי.
<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו >>
מיוחד: בואו להיות אושפיזין בסוכה של ynet
מול המוני המתפללים עמדו בחזרת הש"ץ (שליח הציבור) מאות כהנים, המכסים את פניהם בטליתות ומברכים את "הברכה המשולשת", שנוסחה נכתב בתורה: "יברכך ה' וישמרך, יאר ה' פניו אליך ויחונך, יישא ה' פניו אליך וישם לך שלום".
עוד בערוץ היהדות - קראו:
- רוני אלשיך: לא רק אנליטי - גם מאמין
- מלחמת פשקווילים: החיילים החרדים זכאים לחיבוק או לפסיכיאטר?
- בניתם סוכה יפה? שלחו אלינו תמונות - ונפרסם
"עם ישראל מגיע בהמוניו לברכת הכהנים, שיש בה הכל: ברכה לפנסה, לשלום ולהארת פנים", אמר רב הכותל והמקומות הקדושים, שמואל רבינוביץ'. "כולנו זקוקים לברכה הזו". הוא העריך את מספר המשתתפים באירוע בכ-50 אלף איש.
ברכת הכהנים מתקיימת לרוב ביום השני לחול המועד, על מנת לאפשר את השתתפותם של תושבי חו"ל, שביום חול המועד הראשון חוגגים "יום טוב שני של גלויות", ואינם יכולים להגיע לכותל. הרבנים הראשיים נטלו אף הם חלק בתפילה, וברכו את הקהל ואת חיילי צבא הגנה לישראל. לאחר התפילה קיבלו הרבנים הראשיים, יצחק יוסף ודוד לאו, את המוני המאמינים בסוכות שהוצבו ברחבת הכותל - מעמד המכונה "הקבלת פני רבו".
"סומכים על כוחות הביטחון"
כשברקע ההתפרעויות האלימות בהר הבית וגל יידויי האבנים בבירה - המשטרה נערכה בכוחות מתוגברים באזור מזרח העיר ובעיר העתיקה. הגבלות הגיל בהר הבית יימשכו ותותר כניסת מתפללים מוסלמים מגיל 50 ומעלה בלבד.
האירועים הביטחוניים לא הרתיעו גם השנה רבבות ישראלים שנהרו לרחבת הכותל ולעיר העתיקה. "אנחנו לא צריכים לפחד, אלא להתגבר ולהמליץ גם לחברים להגיע", אמר ל-ynet בנימין מקריית שמונה, המקפיד להגיע לברכת הכהנים בשבע השנים האחרונות.
"כלום לא יפחיד את עם ישראל מלהגיע לירושלים ולכותל המערבי בחגים", מוסיפה גם מלכה מהמושב צפריה. "אנו נזהרים והולכים רק בדרכים שכוחות הביטחון מורים לנו, וסומכים על כוחות הביטחון שלנו".
תחת אבטחה כבדה
אלפי שוטרים ממשטרת ירושלים, לוחמי מג"ב ירושלים, שוטרי תגבור ומתנדבים פרוסים מאז שעות הבוקר (ד') סביב העיר העתיקה, בצירים ובדרכים המובילות לכותל המערבי, במטרה לשמור על ביטחון המתפללים והמבקרים הרבים שצפויים להגיע לכותל. ממחוז ירושלים נמסר כי המשטרה משקיעה משאבים ומאמצים רבים למען ביטחונם של המבקרים בעיר העתיקה והכותל המערבי, ותגלה אפס סובלנות כלפי כל ניסיון להפר את שלום הציבור וביטחונו.
בשל עומסי התנועה הצפויים מומלץ להחנות בחניונים סמוכים בהר הצופים, בגבעת התחמושת, במטה הארצי, בבנייני האומה ובחניון הלאום. משם ניתן לנסוע באמצעות היסעים מאורגנים ותחבורה ציבורית לאזור העיר העתיקה ומרכז העיר. לא תותר כניסת כלי רכב לעיר העתיקה, מלבד תושבי המקום.
הברכה ההמונית בכותל, שנוסדה בזמן מלחמת ההתשה (בשנת 1970), נערכת כבר למעלה מ-40 שנה -
פעמיים בשנה. מי שחידש את המנהג הוא יהודי ירושלמי בשם רבי מנחם מנדל גפנר. באחת מתפילותיו בכותל, נזכר גפנר במדרש המתאר את סגולתה וברכתה של ברכת הכהנים, גם בזמן שבית המקדש חרב - והחליט להחזיר עטרה ליושנה. נכדו, הרב ברוך ברנדויין, טען כי מאז חידוש המנהג, נערכו כבר יותר מ-100 אירועי ברכת כהנים המונית בכותל.
ברכת הכהנים היא רק אחד משיאיו של היום העמוס בכותל: בשעות הערב אמור להיערך "זכר להקהל" - מעמד המתקיים המתקיים אחת לשבע שנים ברחבת הכותל המערבי, זכר למעמד "הקהל" שהתקיים בימי המקדש, כאשר מלך ישראל עולה לתורה, וקורא בספר דברים לעיני העם.
ארבעה ספרי תורה חדשים יוכנסו לרחבת הכותל המערבי בטקס, שבו ינכחו הרבנים הראשיים לישראל בעבר ובהווה, שאף יקראו בהם, וכן אישי ציבור, רבני ערים וראשי ישיבות.
סייעה בהכנסת הכתבה: יעל פרידסון