שתף קטע נבחר

 

רב הכותל: הכותל פתוח לאישה עם כיפה

לאחר שעוכבה, ספגה איומי מעצר ולבסוף גורשה מהכותל משום שחבשה כיפה - הרב שמואל רבינוביץ' מבהיר כי אינו מכיר את המקרה, אך מתנצל בפני לינדה סיגל-ריצ'מן: "הכותל המערבי פתוח לכל איש ואישה. אני מוסר את התנצלותי הכנה ואת התנצלות הסדרנים, ומקווה שתשוב לבקר בכותל בקרוב"

יממה לאחר שלינדה סיגל-ריצ'מן גורשה מהכותל בבושת פנים, לאחר שניסתה להיכנס לרחבת התפילה כשלראשה כיפה – ורב הכותל, שמואל רבינוביץ', משגר התנצלות ומתנער מהיחס לו זכתה, תוך הסתייגות מכך שאיננו מכיר את המקרה.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>

 

"מקרה זה לא ידוע לנו ואיננו מודעים כלל לסיפורה של לינדה, כמו גם המשטרה, ואנו מקווים כי לא מדובר בעוד ארוע תקשורתי שאין מאחוריו אמת", הבהיר רב הכותל והמקומות הקדושים, אך הוסיף כי "אם היה אירוע מסוג זה, סדרני הכותל שגו כשמנעו את כניסתה של לינדה. הכותל המערבי פתוח לכל איש ואישה". הרב הוסיף: "אני מוסר את התנצלותי הכנה ואת התנצלות הסדרנים בפני לינדה, ומקווה שתשוב לבקר בכותל בקרוב".

 

כל מה שקורה, חדש ומעניין - היכנסו לערוץ היהדות :

 

הוא תלה את היחס שלו זכתה בחיכוכים על רקע המאבק ב"נשות הכותל", עקב דרישתן להתפלל בכותל המערבי "כדרכן" - עם תפילין וטלית, והדרישה לקרוא בספר תורה ברחבת הנשים: "לצערי הרב נוצרה בכותל לאחרונה אווירה קשה של חשדנות ואי אמון, כתוצאה מהמאבק הקולני של נשות הכותל", אמר. "אווירה שפוגעת במתפללים רבים, שלינדה נפגעה ממנה".

 

הסדרנים אמרו: "את לא שייכת לכאן"

סיפורה של סיגל-ריצ'מן שפורסם ב-ynet עורר סערה, לאחר שביום א' הגיעה לכותל המערבי במטרה להתפלל ולהטמין פתקים ששלחו איתה תלמידיה, ילדים מכיתה ב' בבית הספר בדנוור קולורדו, שם היא מלמדת. סופו של הביקור כלל איומים במעצר, עיכוב לתשאול – וגירוש מהכותל. הסיפור עורר עניין אף מחוץ לישראל, ובקבוצות שונות ברשת החברתית החלו קריאות ל"מחאות כיפה" בכותל.

 

"אני יכולה ללכת בכל מקום בארצות הברית עם כיפה, ורק בישראל אני לא יכולה לעשות את זה באופן חופשי?" סיגל-ריצ'מן (צילום: התנועה המסורתית בישראל) (צילום: התנועה המסורתית בישראל)
"אני יכולה ללכת בכל מקום בארצות הברית עם כיפה, ורק בישראל אני לא יכולה לעשות את זה באופן חופשי?" סיגל-ריצ'מן(צילום: התנועה המסורתית בישראל)

 

סיגל-ריצ'מן, יהודייה תושבת קולורדו שהגיעה לחודש לימודים בישיבה הקונסרבטיבית בישראל, סיפרה ל-ynet: "יצאתי מהלימודים והייתי עדיין עם הכיפה על הראש. בתחילה הגעתי לרחבת הכותל ואיש לא אמר לי כלום. לאחר שיצאתי לאזור הקארדו כדי לקנות לעצמי שתייה – חזרתי לכותל עם הפתקים של תלמידיי, אבל אז חסמו את דרכי שני סדרנים - ולא אפשרו לי להיכנס". 

 

"הכותל המערבי פתוח לכל איש ואישה". הרב שמואל רבינוביץ' ()
"הכותל המערבי פתוח לכל איש ואישה". הרב שמואל רבינוביץ'

 

סיגל-רי'צמן מתארת את השתלשלות העניינים: "הם התחילו לתחקר אותי: מאיפה הגעתי? מה יש לי על הראש? למה אני עם כיפה? והאם אני יודעת אילו צרות אני מחוללת בגלל שאני עם כיפה?" היא מספרת. בנוסף, הטיחו בה: "את לא שייכת לכאן". היא סיפרה כי סדרני "הקרן למורשת הכותל" התקהלו סביבה, ותיארה בהלה של ממש.

 

משסירבה להתלוות לנקודת המשטרה בכותל, ליוו אותה שוטרים לנקודה שממנה תוכל לקחת מונית – בלי לעבור בכותל. "אני מרגישה צער עליהם, ועל הדרך שבה נהגו", היא אומרת. "אני יכולה ללכת בכל מקום בארצות הברית עם כיפה, ורק בישראל אני לא יכולה לעשות את זה באופן חופשי?"

 

"הרב חושב שאנחנו אשמות בהכל"

בעולם היהודי מגלים עניין רב במאבקים סביב רצונן של קבוצות שונות לפולחן חופשי ברחבת הכותל, וגורמים שונים מביעים ביקורת על ישראל עקב היחס שמקבלות "נשות הכותל" הנמצאות בחוד החנית של הפולמוס, לצד קבוצות לא אורתודוכסיות שונות, מצד זרמים דתיים וחרדים המתנגדים להן בקולניות ובתקיפות, בהנהגתו של רב הכותל. התנערותו של הרב רבינוביץ' מהיחס שאליו זכתה סיגל-ריצ'מן, בולטת במיוחד על רקע זה.

 

מ"נשות הכותל" נמסר בתגובה: "רב הכותל טוען שנשות הכותל

אשמות בזה שסדרנים מטעמו תקפו אישה שחבשה כיפה ברחבת הכותל.אבל ברור לכל כי העימותים בעידודו היו נמנעים לו היה מאפשר לנו להתפלל כפי שמתיר לנו החוק, ובמסגרת ההלכה היהודית.

 

"לא מדובר במקרה בודד, אלא בתופעה. מתפללות רבות מתלוננות על יחס פוגעני ומשפיל הנובע מנסיונם של רבינוביץ' ואנשיו להשליט את עמדתם החרדית-קיצונית על כלל המתפללים והמתפללות. לא נתפלא אם הרב סבור שבגללנו הוכרזה בצורת, בגללנו עוד לא עבר תקציב המדינה ובגללנו נשרף החמין בשבת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"קורבן לאווירה חשדנית". רב הכותל שמואל רבינוביץ' ולינדה סיגל-ריצ'מן
מומלצים