הקרב על הלוחות: "עשרת הדברות" הוסרו מהפרלמנט באוקלהומה
האתיאיסטים ניצחו: אוקלהומה הסירה את אנדרטת "עשרת הדברות" מרחבת בניין הפרלמנט המקומי, לאחר שלוש שנים של מאבק משפטי וציבורי, ולאחר שבית המשפט פסק כי לוחות הברית על מבנה ציבור מהוות הפרה חוקתית של הפרדת דת ממדינה
<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
ההחלטה על הסרת הלוחות התקבלה לאחר מאבק ארוך וממושך בין ארגונים דתיים לארגוני אתיאיסטים ואחרים במדינה. ביום ג' כבר מצאה האנדרטה "בית חדש" ציבורי – כשניידות משטרה שומרות עליה.
קראו עוד בערוץ היהדות :
- משפחת הנרצח זועמת: מריצים על שמנו קמפיין צדקה
- מדד הדתומטר השלם למתפלל
- יהודים במנצ'סטר: בית המשפט אנטישמי
ההחלטה על הסרת האנדרטה התקבלה בתחילת הקיץ, כפי שדיווחנו כאן - בתום מאבק של שנים. בית המשפט העליון של אוקלהומה הכריע כי הצבת האנדרטה בשטח הפרלמנט מפירה את החוק האוסר על שימוש בשטח המדינה לטובת דת כלשהי.
עם זאת, על פי הדיווח ב"ניו-יורק טיימס", מחוקקים מטעם הארגונים השמרניים כבר הודיעו שיפעלו לשינוי החוק המקומי ולהשבת האנדרטה למקומה.
פסל השטן - מול לוחות הברית
הפסיקה האחרונה של בית המשפט העליון בנושא, התקבלה לאחר שבשנת 2009 חוקק בית המחוקקים המקומי חוק שנועד דווקא לאפשר את המשך הצבתם של לוחות הברית על כנם. למרות זאת, קבע בית המשפט העליון כי האנדרטה מהווה הפרה של החוקה, וכעת הורה שופט מקומי על הסרתה לאלתר.
האנדרטה השוקלת לא פחות משני טון וחצי של גרניט, נוסרה מרחבת הבניין והועברה בשיירת משאיות למיקומה החדש, רחבת מועצת אוקלהומה לענייני ציבור - מרחק רחובות ספורים. על אף ההחלטה להסיר את האנדרטה השנויה במחלוקת בלילה, במטרה לצמצמם את פוטנציאל הקונפליקט - ליוו כמה מפגינים את התהליך בצעקות וגידופים.
"קרב המונומנטים" של אוקלהומה זכה ללא מעט פרסומים, כאשר קבוצות שונות – ובהן הקבוצה האתיאיסטית "מפלצת הספגטי המעופפת" לצד כתות הסוגדות לשטן - דרשו מהמדינה לאפשר גם למונומנטים דתיים מטעמם להיות מוצבים לצד פסל לוחות הברית. לאחר שמדינת אוקלהומה סירבה להציב את פסל השטן, העבירה אותו הכת לתצוגה בעיר דטרויט, ועשרות צופים קיבלו אותה בקריאות "הייל שטן".
העותר נגד הפסל: כומר
נציג הרפובליקנים בבית הנבחרים המקומי, מייק ריד, שמימן את הקמת האנדרטה ואף שילם על שיפוצה,
לאחר שבשנה שעברה מתנגד זועם שבר אותה - ציין כי המילה האחרונה לא נאמרה: "נמקד את מאמצנו להשיב את האנדרטה למקומה הראוי", מסר ריד. הוא אף הביע דאגה כי מקרה האנדרטה צפוי לחזור על עצמו מול מונומנטים דתיים אחרים ברחבי אוקלהומה.
חברת המפלגה הרפובליקנית המקומית, אסטלה הרננדז, אמרה ל"ערוץ 4" כי היא רואה ב"עשרת הדברות" "אלמנט המגדיר אותנו האמריקאים כאומה מוסרית". היא הוסיפה כי "כשאתה קורא את החוקים החקוקים על האבן, אלה הכללים שאחריהם אתה ממלא גם היום".
מנגד, בין התומכים בהסרה אפשר למצוא את הכומר ברוס פרסקוט, העותר המרכזי לפני כשלוש שנים. הוא הסביר ל"פוקס ניוז":" אני לא מתנגד לעשרת הדברות. הדרשה הראשונה שנתתי עסקה בהם, אני רק מתנגד להימצאותם על קרקע ציבורית".
אוקלהומה לא לבד
החיבור בין בניין הממשל המקומי לאנדרטאות דתיות, היא תופעה מוכרת. ה"ניו-יורק טיימס" מדווח כי אוקלהומה היא האחרונה בשורת המדינות המתחבטת בסוגיה האם הצבת לוחות הברית מפרה את התיקון הראשון לחוקה - הפרדת דת ומדינה.
לאורך השנים הניבו בתי משפט בארצות הברית שלל הכרעות סותרות, אך ככלל אסרו הצגת מונומנטים דתיים מסיבות דתיות, ואפשרו אותם רק במקרים שבהם המניע היה תרבותי.
המאבק החריף ביותר בנושא התנהל באלבמה, שם הורה בית המשפט העליון של ארצות הברית, לבית המשפט העליון של המדינה - להיפרד מעשרת הדברות שהוצבו על גג בית המשפט.
נשיא בית המשפט המקומי, רוי ס מור ושופטים אחרים, סירבו למלא אחר ההכרעה, אך שלוש שנים לאחר מכן, בשנת 2003, הלוחות הוסרו. מור זכה שוב בתפקידו בשנת 2012, ניצחון שמיוחס לעמדה השמרנית שהביע בסוגיית פסל הלוחות.