גל הטרור יגרור את הבורסה לירידות שערים?
אירועי הימים האחרונים בינתיים לא משפיעים על הבורסה, והמשקיעים, שכבר מורגלים במצבים של מתיחות ביטחונית, לא ממהרים לאמץ תחזיות פסימיות. אך ההיסטוריה מלמדת שהבורסה בהחלט יכולה לצאת מהאדישות ולהגיב בחדות להסלמה. אילו אפיקי השקעה יהיו הראשונים להגיב ומה מומלץ למשקיעים לעשות בשלב זה?
המשקיעים בבורסה בת"א צופים מן הצד בהידרדרות במצב הביטחוני עם גל הטרור ברחבי הארץ. אומנם בשבועיים האחרונים שוק המניות הגיב בירידות שערים בניגוד לעליות שערים שנרשמו בעולם, אך עדיין נראה כי הלחץ, הפאניקה והחששות נותרים בשלב הזה מחוץ לכותלי הבורסה. הרגיעה היחסית הזו מלמדת שהמשקיעים לא פסימיים במיוחד ולא צופים השפעה מדאיגה על הכלכלה הישראלית. האם אפשר לצפות להמשך רגיעה בבורסה על רקע ההתפתחויות הביטחוניות?
לכתבות נוספות בנושא:
הבורסה מגיבה למצב, המדדים המובילים ירדו
האם האירופאים מחרימים את בורסת ת"א?מה צפוי בבורסה? הפרשנים מנסים להרגיע
גם היום נרשמות עליות שערים בבורסה בת"א ונראה כי כרגע כיוון המסחר בבורסה האמריקנית בניו-יורק משפיע בשלב הזה על המשקיעים בת"א הרבה יותר מהמציאות המקומית. למרות הרגיעה והיציבות שנשמרות בימים אלה בשוק הישראלי, מזהירים הכלכלנים כי הסלמה משמעותית במצב הביטחוני תתבטא היטב בבורסה וכל אפיקי ההשקעה לא יאחרו להגיב בירידות שערים. בניסיון להעריך כיצד תגיב הבורסה לאירועים הביטחוניים הנוכחיים, נעזרים הכלכלנים בניסיון העבר שסיפק לא מעט אתגרים ביטחוניים שיצרו אווירת רקע קשה לפעילות הבורסה.
נקודתי או מתמשך?
אירועים ביטחוניים, באופן כללי, נוטים להשתקף בהתנהגות המשקיעים ובחדרי העסקאות מרגישים היטב את ההשפעה. "בשלב הזה המשקיעים בבורסה עדיין סבורים כי מדובר באירוע נקודתי וחד-פעמי שלא יימשך לאורך זמן ולכן רואים היום בבורסה השפעה מזערית בלבד. אם ניכנס למצב של הסלמה כמובן שזה עלול להיות מתורגם למהלכים בשוק ההון, זה ישפיע על כל ההשקעות באשר הן. בנוסף עלולה להיות השפעה רחבה יותר על הצמיחה ואפילו על דירוג המדינה", מעריך דוד רזניק, מנהל מחקר מאקרו בלאומי שוקי הון.
אורי גרינפלד, כלכלן ואסטרטג ראשי בבית ההשקעות פסגות, מציין כי בחינה של התנהגות הבורסה המקומית במהלך אירועים ביטחוניים מהשנים האחרונות מלמדת שההשפעה על הבורסה, אם בכלל מתקיימת, היא קצרה במיוחד. ההסבר לכך על פי גרינפלד טמון במצב הכלכלה, "בדרך כלל לאירועים מסוג זה אין השפעה מהותית על הכלכלה הישראלית. המשקיעים הישראלים כבר למדו זאת היטב וכיום לא כל אירוע מקפיץ את החששות".
לשם המחשה, מתאר גרינפלד את התנהגות המשקיעים במהלך מבצע צוק איתן. "ברבעון השלישי של 2014 נרשמה האטה במשק אבל למשקיעים היה ברור כי ברבעון הרביעי המשק ירשום ריבאונד ויחזור לצמיחה מהירה כתוצאה מסיום המבצע. ואכן, כך היה ובהתאמה גם ההשפעה על הבורסה נמשכה פחות משבועיים".
מדד הפחד עוד עלול לעלות
האפקט של אירוע ביטחוני על התנהגות המשקיעים בבורסה תלוי במידה רבה בהימשכות האירוע - ככל שמדובר באירוע ביטחוני לטווח רחוק יותר, הסיכוי להשפעה על הבורסה גבוה. "אירוע קצר מועד, חמור ככל שיהיה, יהיה בעל השפעה קטנה. אירועים ביטחוניים מתמשכים כמו האינתיפאדה השנייה בהחלט משפיעים", מציין רזניק מלאומי שוק ההון.
האינתיפאדה השנייה שפרצה ב-28 בספטמבר 2000 השפיעה באופן דרמטי על הכלכלה הישראלית וגררה את המשק למיתון. אירועי האינתיפאדה השנייה הכבידו מאוד גם על הבורסה בת"א שרשמה ארבע שנות שפל כאשר מלכתחילה התפיסה בקרב המשקיעים הייתה שמדובר הפעם בעימות ארוך. במצטבר, מדד המעו"ף (ת"א-25) איבד למעלה מ-40% בתקופה שבין ספטמבר 2000 עד פברואר 2003.
גם גרינפלד מסכים כי אין כל ערובה לכך שהבורסה תגיב באדישות לכל מצב ביטחוני והסלמה במתיחות שעלולה לגרור את הכלכלה הישראלית למיתון, עלולה בהחלט לפגוע גם בבורסה.
כאמור, כרגע הבורסה הישראלית רחוקה מתגובה דרמטית בשל התפיסה בקרב המשקיעים כי רצף האירועים לא צפוי להידרדר לאירוע ארוך טווח. מעבר לכך, רזניק מעלה סיבה נוספת שעשויה גם היא לתרום ליציבות הנוכחית בשוק הישראלי – הנוכחות של משקיעים זרים, שעלולים להילחץ במיוחד מהמצב, היא ממילא דלילה מאוד. "משקיעים זרים כמעט ולא נמצאים בבורסה, המעורבות שלהם היא מאוד שולית. אין כל כך מי שימהר לצאת מהבורסה הישראלית ויש בכך תרומה ליציבות".
פשוט לחכות
איזה אפיקי השקעה יהיו הראשונים להגיב בעת הסלמה? רזניק מדגיש כי נכון לשלב הזה צריך פשוט להמתין כדי לקבל אינדיקציה אם יהיו התפתחות ביטחוניות נוספות.
"צריך לחכות ולראות לאן כל הסיפור הזה הולך. במידה ותהיה הסלמה והמצב יחריף, אפיקי ההשקעה הראשונים להגיב יהיו שוק המניות ושוק אגרות החוב הקונצרניות (אג"ח חברות). בעיתות משבר ביטחוני מומלץ להוריד חשיפה לאפיקים בעלי סיכון, אפשר להתרכז במניות עם פעילות בינלאומית ופחות במניות שהפעילות שלהם היא יותר מקומית", מעריך רזניק.
במסר למשקיעים, מציין גרינפלד מפסגות כי לקחי ההיסטוריה המקומית מלמדים שהדבר הטוב ביותר לעשות בתקופה כזו, הוא להמתין שהגל האלים הנוכחי יחלוף.