שתף קטע נבחר

 

פסוריאזיס: למה היא מתפרצת ואיך להתמודד?

היא מחלת עור כרונית לא זיהומית שמחמירה ומתלקחת בעונות המעבר ובעיקר גורמת לסבל רב לחולים בה. מהן הסיבות להתפרצותה ואיזה טיפולים יעזרו?

בשיתוף סופר-פארם

 

עונות המעבר ובמיוחד סתיו-חורף ידועות כעונות החמרה של מחלות כרוניות רבות, בהן גם הפסוריאזיס (ספחת). מדובר במחלת עור כרונית לא זיהומית (ולכן לא מידבקת). כ- 150 מיליון אנשים (יותר מאוכלוסיית רוסיה וישראל ביחד) ברחבי העולם, מאובחנים כחולי ספחת, מהם מעל -120,000 חולים בישראל.

 

ד"ר אלכס אלטס, רופא עור מומחה מסביר: המחלה יכולה להופיע בכל גיל, אך רוב המקרים "נופלים" לטווח הגילאים 20-40. באותה קבוצת גיל ברורה יותר גם הנטייה המשפחתית.

 

למרות ההתקדמות בחקר המחלה בשנים האחרונות, עדיין לא נמצאה סיבתה. עם זאת, ידועים גורמים שמחמירים את מהלכה. פרט לעונת השנה בשכיחות גבוהה מוזכר הסטרס - מתח נפשי, לחץ.

 

גם לחבלות עור למיניהן (כוויות, שריטות, שפשופים) תפקיד לא מבוטל. בילדים וחולים צעירים שכיח קשר עם זיהומים ע"י חיידק Streptococcus, למשל, דלקת גרון חריפה. גורמים האלה מהווים "טלטלה" למערכת החיסונית, שבעקבותיה חלה התפרצות הראשונה של הפסוריאזיס וכן גם ההחמרות הבאות.

 

קיראו עוד כתבות במדור פארם נט

 

איך היא נוצרת?

ד"ר אלטס מפרט: במרכז המנגנון העורי של הפסוריאזיס נמצאת חלוקה מואצת של תאי הקשקש של העור. במצב תקין התא כזה עושה את דרכו מעומק העור אל השטח תוך כ- 3-4 שבועות. תוך כדי התנועה התא "מבשיל" ובסופו של דבר נושר מפני העור בקלות.

 

באזורים הנגועים בפסוריאזיס התא "רץ" כלפי השטח תוך 3-4 ימים. בקצב הזה הוא לא מספיק להבשיל ולנשור. התאים החולים מצטברים בכמויות ניכרות ויוצרים את הנגעים האופייניים- רבדים אדמדמים מכוסים קשקש בגוון כסוף.

 

בניסיון להסיר את הקליפה נוצר דימום נקודתי. זאת התמונה הקלאסית של הפסוריאזיס, אשר יכולה להשתנות בהתאם למיקום וצורת המחלה. לתופעות העוריות יכולה להתלוות גם תחושת הגרד (גרד- זה פירושו של שורש Psora שבשם המחלה).

 

לספחת צורות ופנים רבות. לרוב מדובר מחלה קלה המתבטאת במרפקים, ברכיים ולעתים קרובות גם בקרקפת. נדירות יותר צורות מפושטות וחמורות של הפסוריאזיס, אך מידה זו או אחרת של הפרעה תפקודית או קוסמטית מאפיינת את כל סוגי הספחת.

 

פסוריאזיס. למנוע את הגורמים למחלה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
פסוריאזיס. למנוע את הגורמים למחלה(צילום: shutterstock)

 

כיצד מתמודדים עם הפסוריאזיס?

1. מניעת הגורמים המחמירים את המחלה- אומנם לא נוכל להשפיע על החלפת העונות, אך בידינו להשתדל למנוע חבלות עור למיניהן, מחלות זיהומיות כגון דלקת גרון חוזרת ואפילו להפיג את מתח הנפשי בדרכים שונות. כל זה עשוי למנוע את ההחמרות המיותרות ולהאריך את ההפוגות.

 

2. טיפול מקומי תומך- כאן השימוש הוא בתכשירי לחות, תכשירים דרמטוקוסמטיים, אשר יכולים לכלול גם תמציות צמחים ומינרלים הידועים כיעילים. טיפול זה יכול להיות בפני עצמו במקרים קלים של המחלה או בזמן ההפוגות. כמו כן, הוא משמש כטיפול משלים בשילוב עם טיפולים תרופתיים.

 

3. טיפולים מקומיים תרופתיים- קיים מבחר עשיר של תרופות מקומיות לטיפול בנגעים העוריים, אשר כולל נוזלים, ג'לים, קרמים, משחות. הטיפול נקבע על ידי רופא עור מומחה בהתאם למאפייני המחלה והמטופל.

 

שירלי קטרון, רוקחת סופר-פארם, מסבירה כי התכשירים המקלים על הגרד. כך למשל, סדרת "פסו מדיס" הכוללת שלושה תכשירים המבוססים על תמציות צמחים:

פסו מדיס קרם גוף: מיועד להרגעת יובש, אדמומיות וגירוי בעור הגוף.

פסו מדיס שמפו: מיועד לטיפול בעור יבש וקשקשי. מסיר קשקשים, מפחית אדמומיות וגרד בקרקפת.

פסו מדיס קרם לחות לקרקפת: מרגיע קרקפת מגורה, מרכך עור קשקשי, אדמומי ומגרד בקרקפת.

 

תכשיר טיפולי נוסף הוא Psor-V (פסור-וי) - קרם טיפולי, המבוסס על תמצית זרעים טבעית, המיועד להקלה ממושכת של גירויים בעור, אדמומיות וקשקשת הנגרמים כתוצאה מפסוריאזיס או מחלות עור נוספות, ומהווה שיטת טיפול יעילה ובטוחה ומתאים לשימוש בכל חלקי הגוף.

 

בנוסף, ישנם שלושה מוצרים "ייעודיים" לפסוראזיס שאינם תרופות ואפשר ללא מרשם. מוצרים מסדרת סבוקלם, ד"ר עור ואקסרה יכולים גם להתאים.

 

4. פוטותרפיה- טיפול אשר מבוסס על קרינה על סגולה הדומה לקרינת השמש, רק באורכי גל מסוימים כדי למנוע את ההשפעה השלילית של הקרינה תוך שמירת היעילות, בשימוש בעיקר בצורות המפושטות של הספחת. לקטגוריה הזאת נכנס גם טיפול בים המלח.

 

5. טיפולים מערכתיים- טיפולים בהם התרופה ניתנת לנטילה פומית או דרך הזרקות. בשימוש לטיפול בצורות חמורות יותר של המחלה, עמידות לטיפולים אחרים ו/או בביטויים חוץ עוריים של המחלה כגון במעורבות פרקים.

 

6. טיפולים משולבים- בהם משתמשים בו זמנית בכמה סוגי תרופות או שיטות הטיפוליות להשגת התוצאות המיטביות.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
המחלה מחמירה בעונת המעבר
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים