שכחתם את הדוד דולק? הטכנולוגיה תעזור
יצאתם מהבית ואתם לא זוכרים אם כיביתם את המפסק של דוד החשמל. לעזרתכם פותחו אפליקציות ואמצעים טכנולוגים נוספים שיסייעו לכם. ומה עוד צריך לדעת על דוד החשמל לקראת החורף? המקצוענים עונים
עוד בנושא:
דוד שמש או חימום בגז - מה יותר כדאי
חיישן שמפסיק לחמם ברגע שהמים הגיעו לטמפרטורה הרצויה
"כיום קיים חיישן שמונע הרבה אי נעימויות ומריבות בבית סביב הכיבוי וההדלקה של דוד החשמל", אומר ירון סאסי מי.ס. אנרגיה - דודי שמש. "ישנו פיתוח ישראלי של חברת טרמוביט, שקיים בשוק כשלוש שנים, ומאפשר להתקין חיישן בבית התרמוסטט של הדוד. אם הדוד מכוון למשל על טמפרטורה מקסימלית של 55 מעלות, החיישן יודע להפסיק את החימום ברגע שהמים מגיעים לטמפרטורה זו. אם מישהו נכנס להתקלח והטמפרטורה יורדת ל-50 מעלות, הדוד נדלק לחימום של עוד 5 מעלות ולאחר מכן נכבה אוטומטית. הוא מונע מצב שבו שוכחים את הדוד דולק והדוד עובד שעות ארוכות עד שהוא מתפוצץ. היתרון של המערכת הזו היא שניתן להעביר אותו מדוד ישן לדוד חדש. מדובר למעשה רכישה חד-פעמית של כ-1,200 שקל, שכוללת את עלות המוצר ואת עלות ההתקנה".
אפליקציה שמאפשרת הדלקה וכיבוי של הדוד מרחוק
אם אתם רוצים לחסוך מעט כסף, תוכלו להסתפק במערכת שמאפשרת להפעיל
ולכבות את דוד החשמל באמצעות אפליקציה במכשיר הסמארטפון. על הפיתוח הזה אחראית חברת סוויצ'ר, המאפשרת להחליף את מתג ההפעלה של הדוד שקיים בבית, ולשלוט על ההפעלה מרחוק.
דניאל גרבלר, מנכ"ל חברת סוויצ'ר, מסביר: "הרעיון שניתן לבחור את מועדי ההדלקה לאורך כל השבוע, באותה קלות שמכוונים שעון מעורר או התראות בסמארטפון. בכך מונעים הדלקה מיותרת בימים לא רצויים כמו סופי שבוע, שבהם שעות ההדלקה משתנות. בעתיד הקרוב, המוצר יאפשר גם ידיעה על כמות קרינת השמש במקום המגורים, ובכך לייעל את צריכת דוד השמש, ולקצר את משך הפעלת הדוד החשמלי בהתאם".
האם כל בני הבית יכולים להפעיל מרחוק את הדוד? גרבלר: "כל מי שיש לו סמארטפון יכול להתחבר לחשבון, ולהתעדכן במצב הנוכחי של הדוד באותו הרגע. כל בני המשפחה יכולים להפעיל את הדוד, דרך אותו המתג. בנוסף, ניתן להמשיך להפעיל את הדוד בצורה ידנית. זה לא שייך לאלפיון העליון. כל בית יכול להיות חכם, מחובר ויעיל אנרגטית. מסקרים שערכנו, המוצר הראשון שהיה לו ביקוש היה המזגן, אחריו הדוד ואחריו התריסים".
המוצר משווק בחנויות לציוד מחשבים. עלותו 395 שקל עבור המתג הגנרי, שמתאים לכל סוגי מתגי הדוד בבית. את המוצר יש להתקין באמצעות חשמלאי מוסמך. עלות המוצר כולל התקנה, נעה סביב 600 שקל. סאסי: "היתרון הוא שסטודנטים וצעירים הגרים בדירות שכורות יוכלו להדליק את הדוד מרחוק, ובעת עזיבת הדירה יוכלו לקחת יחד איתם את המכשיר ולא להשאיר אותו לבעל הדירה".
תחזוקה ושימוש נכון בדוד
במוקד השירות של 'המקצוענים' מזכירים כי בכל זאת כדאי להקפיד על כמה
צעדים, על מנת ליהנות ממים חמים בחורף הקרוב וגם כמה כללי בטיחות שכדאי להקפיד עליהם.
"בימים אלו ניתן ליהנות עדיין מאנרגיית השמש" מסבירים במוקד. "לכן, כדאי להקפיד על ניקוי של קולטי הדוד. אם יש גישה נוחה לקולטים ניתן לנקות אותם בקלות עם סמרטוט ומים. חשוב להימנע לעשות זאת לבד במקומות שהגישה אל הקולטים מסוכנת, כמו במקרה של גגות רעפים. בנוסף, כדאי לבדוק את תקינות הדוד ואת כמות האבנית שבתוכו ולנקות אותה בהתאם לצורך. זאת, על מנת לחסוך משמעותית בצריכת החשמל. ברגע שהדוד מתמלא באבנית, זה מאריך את משך חימום המים לשווא. כמו כן, כדאי לנקות אחת לשנה וחצי את הצנרת מאבנית, כי האבנית סותמת את הצנרת שמובילה את המים וגורמת לחוסר יעילות אנרגטית".
אם לוקח לדוד זמן רב מדי לחמם בימים קרים, שווה לבצע בדיקת תקינות לערכה החשמלית.
"לעתים אנשים מתקשרים אלי ומתלוננים שלוקח לדוד חצי שעה לחמם את המים" אומר יניב רוקני מהצדיק. "במקרה כזה חבל להחליף את הערכה החשמלית כי זהו מצב תקין. אם לעומת זאת לוקח לדוד שעתיים-שלוש לחמם את המים, אז ייתכן שצריך להחליף רק את מאיץ החום או לשים פילטר שמונע אבנית".
בהתאם לצורך, לרוב אחת לשנתיים-שלוש, משתלם להחליף את כל הערכה החשמלית לקראת החורף. הערכה כוללת פלאנג' - תרמוסטט, גוף חימום ומאיץ (בדוד שמש) תעלה בין 650-480 שקלים והיא תשתלם במהירות יחסית כי ברגע שהדוד אינו מחמם את המים ביעילות, ממילא משלמים את ההפרש בחשבון החשמל.
מחפשים טכנאי דוודים? לרשימה המלאה