שתף קטע נבחר

 

8 פעולות שצריך לעשות כדי להפחית מאמץ העיניים

מאמץ יתר של העיניים הנובע מעבודה ומגלישה ממושכת בטלפונים חכמים (סמארטפון) ובטאבלטים עלול להוביל לבעיות עיניים רבות. איך נצליח להימנע? 8 עצות

בשיתוף סיסטיין

 

מאמץ יתר של העיניים הנובע מעבודה ומגלישה ממושכת בטלפונים חכמים (סמארטפון) ובטאבלטים עלול להוביל לבעיות עיניים רבות כמו: יובש, דמעת, אודם, גרד, עייפות מוגברת ואף לראייה מטושטשת וכאבי ראש.

 

במהלך השימוש במכשירים הללו אנו מאמצים את העיניים הרבה יותר מאשר בצפייה במסך הטלוויזיה או במחשב, הודות לגודל המוגבל של הטקסט והתמונות ומרחק העיניים שלנו מהמכשיר.

 

העלייה בגיל, תאורה מסנוורת, רמות ניגודיות לא תקינות של המסך ובהירותו והרכבה ממושכת של עדשות מגע מעלים את הסיכון לתופעות.

 

קיראו עוד במדור בריאות העין

 

אז מה ניתן לעשות?

ניתן להקטין את המאמץ הדיגיטלי, הבלתי נמנע לעיניים על ידי כך שנאמץ מספר הרגלים פשוטים בשגרת היום יום שלנו.

 

1. אל תשכחו למצמץ

מצמוץ לעיתים קרובות שומר על הלחות בעיניים ומפחית יובש וגירוי. כאשר אנו מביטים בצג המסך ללא הפסקה, אנו נוטים למצמץ פחות. שמרו את העיניים שלכם רטובות ולחות על ידי מצמוץ אחת ל 3-4 שניות. עפעפו באופן מודע במהלך העבודה (בונוס קטן: מצמוץ תכוף עוזר גם למקד את עיניכם).

 

השתמשו בתחליפי דמעות בעת הצורך (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
השתמשו בתחליפי דמעות בעת הצורך(צילום: shutterstock)

 

2. הקטינו את בוהק המסך ובהירותו

המסך שלכם בהיר או כהה מדי? כדאי שתדעו שבהירות מסך שאינה מותאמת מאמצת את העיניים ועלולה להוביל לבעיות בשמירה על מיקוד ראייה תקין. ניתן לפתור זאת על ידי התאמת בהירות המסך כך שיהיה בערך כמו רמת האור בסביבתכם (באמצעות הגדרות הטלפון). לא רלוונטי לשימוש במכשירים הללו בחדר חשוך, דבר שעלול אגב להוביל לנדודי שינה.  

 

3. ודאו שאין השתקפות על המסך

ההשתקפות מפריעה לעיניים להתרכז במה שמוצג בו. תמיד עדיף מסך מט ולא מבריק כדי שיהיה כמה שפחות השתקפות מהסביבה על המסך.

 

4. כוונו את גודל הטקסט והניגודיות

התאמת גודל וניגודיות הטקסט בסמארטפונים שלכם תספק הקלה לעיניכם. פעולה זו מובילה לכך שקריאת התוכן מהנייד, הודעות דואר אלקטרוני, פגישות בלוח שנה וכל דבר אחר, תהיה קלה יותר. ניגוד מספק בין הטקסט או התמונה לבין הרקע מפחית את מאמץ העין. צריך לכוון כך שלא יגרום לסנוור יתר או מאמץ מיותר.

 

5. נקו את המסך

נגבו את מסך הטלפון או הטאבלט באופן קבוע ושגרתי עם מטלית יבשה, לצורך ניקוי והסרת אבק, לכלוך, כתמים וטביעות אצבעות המסיחים את הדעת, מפחיתים את ניגודיות הצבעים ואת תנאי הראות.

 

6. קחו הפסקות

מתן מנוחה לעיניים כל מספר דקות, באמצעות מיקוד המבט על חפצים או על אזורים המרוחקים 6 מטר לפחות למספר שניות. פעולה זו משחררת את שרירי העין שלכם ומקלה עליהם.

 

7. החזיקו והסתכלו על הטלפון החכם או הטאבלט רחוק ככל שניתן

רוב האנשים נוטים להחזיק את המכשירים הללו רק עד מרחק של 20 ס"מ מהפנים שלהם. מרחק זה קצר מדי ואינו טוב לעיניים שלכם. בעת הצפייה במסך, נסו להחזיק את הטלפון הסלולארי במרחק של לפחות 40-45 ס"מ מעיניכם. מומלץ להתרגל למרחק חדש זה כדי להקל על העיניים.

 

8. סובלים מיובש בעיניים? השתמשו בתחליפי דמעות 

בהייה ממושכת במסכים מורידה את תדירות המצמוץ ובכך משאירה את עינינו חסרות לחות והגנה, וגורמות לעיתים קרובות ליובש בעיניים ולתחושות של חוסר נוחות, גרד, טשטוש ראייה ועוד.

 

במחקרים שנעשו לאחרונה בארה"ב נמצא שכ-70% מהעובדים מול מסכים סובלים מיובש בעיניים. השתמשו בתחליפי דמעות שיקלו על הסימפטומים הנגרמים מהיובש. ישנם בשוק תחליפי דמעות מסוגים שונים (טיפות, משחות וג'ל) המבוססים על חומרים מסככים שונים: פרופילן, גליקול, ופוליאתילן גליקול (לדוגמא סיסטיין אולטרא), חומצה היאלורונית, פולימרים ויסקו אלסטיים ועוד.

 

הבחירה בין סוגי התחליפים השונים היא סובייקטיבית והינה בהתאם לצרכי המטופל. בנוסף אל תכוונו מזגנים, מאווררים, מקורות חום ישירות אליכם, הללו מגבירים את תחושת היובש בעיניים.

 

הכותבת היא אופטומטריסטית קלינית

 

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איך לא לאמץ את העיניים?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים