המוסדות הקולינריים הוותיקים בישראל
המסעדה של אנסקי אולי שרדה רק חמישה חודשים, אבל יש כאלה שמצליחות לשרוד הרבה יותר: קבלו את המוסדות הקולינרים הוותיקים בישראל, שחלקם אפילו מבוגרים יותר מהמדינה שלנו, ואחרים צעירים ממנה - אך לא בהרבה
זה לא הגיל, זה התרגיל: במרבית המסעדות שלפניכם פועלים כיום הדור השני, השלישי ואפילו הרביעי, אך הגיל עושה להן רק טוב ולמרות הותק הרב, הן מצליחות לדבר בשפה המתאימה לרוח תקופתנו באמצעות פרופיל פייסבוק מתוחזק היטב ואתר אינטרנט מעודכן. קבלו בתרועת כבוד את המוסדות הקולינריים הוותיקים ביותר שפועלים כיום ברחבי הארץ.
פינגווין I נהריה
- גיל: 75
- שיעור בהיסטוריה: המקום נפתח בשנת 1940 על ידי משפחת אופנהיימר, שעלתה לארץ באמצע שנות ה-30 מגרמניה. באותן שנים, העיתון היחיד שהיה בעיר נתלה על אחד מקירות המסעדה, וכולם נהרו פנימה על מנת להתעדכן בחדשות.
כיום, המסעדה מנוהלת על ידי הדור השלישי והרביעי של המשפחה והשנה היא חוגגת יום הולדת 75 עם תפריט מחודש ושיתופי פעולה תיירותיים וחברתיים עם הקהילה היקית בעיר.
- סגנון: ישראלי
- המנה המיתולוגית: שניצל (52 ש"ח)
- כשרות: אין
- פרטים: שדרות הגעתון 31, נהריה, 04-9928855
פאב העוגן 1942 I חיפה
- גיל: 73
- שיעור בהיסטוריה: המייסדים של המקום הם מרים ויוסף פינקוס ובנם גיל, שקיבל בירושה את הפאב שכבר בשנות ה-40 שימש בית חם ליורדי הנמל, ואף מנהל אותו כיום. אביו, עדיין נוהג להגיע מדי בוקר למקום על מנת להשתתף בפרלמנט זקני המלחים שבאים לדון בדברים החשובים באמת, תוך כדי לגימת בירה צוננת.
- סגנון: פאב מלחים עם כריכים, סלטים, מבחר פלטות ומנות עיקריות.
- המנה המיתולוגית: סנדוויץ' הבית (56 ש"ח)
- כשרות: אין
- פרטים: שער פלמר 3, חיפה, 04-8665295
מעיין הבירה I חיפה
- גיל: 53
- שיעור בהיסטוריה: המקום נפתח על ידי הקצב מאיר נחום שעלה מפולין. בהתחלה היתה זו מסעדת פועלים קטנה, ולמאיר היה עוזר אישי קבוע, בנו ראובן בן ה-7. כיום ראובן מעביר את המורשת לבנו שלומי, דור ההמשך.
הלקוחות, שנמנו על עובדי הנמל והקפיטנים של הסירות שחלפו במקום, התחלפו באנשי הציבור והידוענים של שנות ה-2000, אך אומנות הבישול והתפריט נשארו כפי שהיו בימיו הראשונים של המקום וכך גם שעות הפתיחה (רק עד 17:00) עם שינוי קל שבקלים - כיום, המסעדה פתוחה פעם בשבוע עד חצות.
- סגנון: אוכל של פאבים במזרח אירופה
- המנה המיתולוגית: קוסטיצה מבשר לבן (60 ש"ח)
- כשרות: אין
- פרטים: נתנזון 4, חיפה, 04-6823193
דולפין I חיפה
- גיל: 47
- שיעור בהיסטוריה: בני הזוג חיים ועדנה חנוך הקימו את המסעדה. כיום, בנם איציק הוא שף המסעדה ואישתו אילנה אחראית על ניהולה השוטף.
- סגנון: מסעדת בשרים, דגים ופירות ים בסגנון ים תיכוני בלקני
- המנה המיתולוגית: מנות הדגים (82-92 ש"ח)
- כשרות: אין
- פרטים: שדרות בת גלים 13, חיפה, 04-8523837
קיטון I תל אביב
- גיל: 70
- שיעור בהיסטוריה: את המסעדה מנהלת אורנה רסקין (אחות טיפול נמרץ במקצועה), וילדיה (דור רביעי במסעדה) ממלצרים במקום. מי שהקים את המסעדה הם סבה וסבתה של אורנה, שנתנו למסעדה את שמה בהמלצת לא אחר מאשר אלכסנדר פן.
בתחילת הדרך היה זה קיוסק שבו הגישו תפריט פולני למהדרין. עם הזמן הפך הקיוסק למסעדה, שעד היום מהווה כוח משיכה לכל בני המשפחה שחוזרים אליה אחרי סיום הלימודים המקצועיים וממשיכים לטפח את המוסד המשפחתי. בחודש נובמבר הקרוב, יציינו במקום 70 שנה להקמתו עם תערוכת צילומים והוצאת ספר האורחים שמכיל את דבריהם של גדולי האומה.
- סגנון: אוכל יהודי מזרח אירופאי
- המנה המיתולוגית: חמין (32 ש"ח לחמין צמחוני, ו-62 ש"ח לחמין בשרי); כבד קצוץ (29 ש"ח); ושניצל (60 ש"ח).
- כשרות: אין
- פרטים: דיזינגוף 145, תל אביב, 03-5233679
סנדר I תל אביב
- גיל: 67
- שיעור בהיסטוריה: האב דוד שרייבר, שהיה פרטיזן במלחמת העולם השנייה, לא ידע לבשל אך התמחה בהשגת אוכל מהגרמנים בדרכי מרמה יצירתיות. לאחר שעלה ארצה, צירף אליו את חברו אלכסנדר להרפתקאותיו הפרטיזניות, ועם ההכרזה על הקמת המדינה פתחו השניים את המסעדה ביפו.
בשנת 1960 המסעדה עברה למיקומה הנוכחי בדרום תל אביב, וכשאלכסנדר יצא לפנסיה - דוד החליף אותו במטבח. ב-1989 החליף את האב בנו זמי, שמבשל במקום עד היום את המתכונים של אביו ושל חברו הבשלן אלכסנדר.
- המנה המיתולוגית: גפילטע פיש (26 ש"ח); כבד קצוץ (26 ש"ח); טחול ממולא (26 ש"ח)
- כשרות: יש
- פרטים: לוינסקי 54, תל אביב, 03-5371872
מרסנד I תל אביב
- גיל: 60
- שיעור בהיסטוריה: בית הקפה המיתולוגי של תל אביב הקטנה, שעד עצם היום הזה מהווה את אחד היעדים המועדפים על הבראנז'ה התל אביבית. אם תעברו ליד המקום בצהרי שישי שטוף שמש, יתכן ותתקלו בכמה סלבס הנהנים מאספרסו ואייפד, ובצד השני של הכביש - צלמי פפראצי שמנסים להסתתר.
לא פעם נבחר בית הקפה הזה לאחד הטובים בעיר, ואף לאחד המומלצים להיות בהם לקוח קבוע. בחלל הפנימי של המקום הכול נשאר כפי שהיה כשנפתח, ומה שבכל זאת השתנה כאן הוא התפריט והקהל אותם הביאו הבעלים החדשים של המוסד שהחליפו את משפחת מרסנד.
- סגנון: בית קפה, המתמקד בעיקר בארוחות בוקר
- המנה המיתולוגית: אין, אך חלק מהכלים בהם מוגשים האוכל והשתייה שרדו עוד מהתקופה שבה בן יהודה היה שטראסה.
- כשרות: אין
- פרטים: בן יהודה 70, תל אביב, 03-5234318
האחים בועז I תל אביב
- גיל: 50
- שיעור בהיסטוריה: המסעדה הזו החלה בתור חנות פלאפל קטנה, והפכה עם הזמן למסעדת פועלים המגישה את המרקים התימניים האותנטיים ביותר לצד פיתה תימנית אמיתית.
- סגנון: מסעדה עדתית שמתמחה באוכל תימני
- המנה המיתולוגית: מרק רגל (40 ש"ח)
- כשרות: יש
- פרטים: האצ״ל 47, תל אביב, 03-6873136
ארנולד I תל אביב
- גיל: 54
- שיעור בהיסטוריה: יואב, המנהל כיום את המקום, הוא בנו של אבא ארנולד שפתח את הבר-מסעדה הזה שהמעבר היחיד שחווה מאז היווסדו, היה מהמיקום המקורי שהיה ממול לזה הנוכחי. תוך כדי ניהול המקום, יואב כבר דואג להכשיר את היורשים הבאים שיהיו הדור השלישי שימשיך את דרכו של ארנולד.
כל גדולי האומה ישבו במקום הזה, ובקרב הלקוחות הקבועים שפוקדים אותו ניתן למנות דורות שלמים של משפחות. ואם זה לא מספיק, את כמות הזוגות שבעלי המקום חיתן הוא כבר מזמן הפסיק לספור. מעניין לצפות בלקוחות הפוקדים את ארנולד במשך היום; בבוקר מגיעים המבוגרים, בצהריים הבוגרים ובערב הדור הצעיר שמחליף את האווירה לאווירת בר סולידי.
- סגנון: ביסטרו עדכני
- המנה המיתולוגית: חציל קלוי (32 ש"ח)
- כשרות: אין
- פרטים: שטרית 6, תל אביב,03-6484911
שמוליק כהן I תל אביב
גיל: 77
שיעור בהיסטוריה: רבקה כהן, בנה שמוליק ורעייתו כרמלה, עשו במקום הזה נפלאות קולינריים כבר בשנות ה-30 של המאה הקודמת. בתם של שמוליק וכרמלה, ציפי רוזין שגדלה בין הסירים, לקחה אליה את המושכות וכיום בנה תומר (נכדו של שמוליק והדור הרביעי במסעדה) מנהל את המסעדה, כשציפי עדיין מופקדת על המטבח.
סגנון: אוכל יהודי מזרח אירופאי
המנה המיתולוגית: צ׳ולנט וקישקע (82 ש"ח); גפילטע פיש (26 ש"ח)
כשרות: גלאט כשרה למהדרין
פרטים: הרצל 146, תל אביב, 6810222- 03
השקד I תל אביב
- גיל: 51
- שיעור בהיסטוריה: המסעדה, שהוקמה על ידי אסתר ואברהם שולביץ, היתה בתחילת דרכה מסעדת פועלים ששירתה את השוק הסיטונאי. עיקר התמחותה דאז היה אוכל יהודי ביתי מזרח אירופאי. כאשר בנם חיים שלו הצטרף למסעדה בתור שף, הוא הרחיב את התפריט ואת שעות הפעילות והפך אותה לאחת ממסעדות הדגים ופירות הים הטובות בארץ.
בעתיד הקרוב המסעדה עומדת לעזוב בפעם הראשונה את מיקומה המיתולוגי, ולעבור למיקום חדש.
- סגנון: דגים ופירות ים
- המנה המיתולוגית: גפילטע פיש (30 ש"ח)
- כשרות: אין
- פרטים: חשמונאים 90, תל אביב, 03-5610546
עזורה I תל אביב/ירושלים
- גיל: 63
- שיעור בהיסטוריה: מסעדת פועלים שהפכה מכוך קטן בשולי שוק מחנה יהודה למעצמת תבשילים, שיש המכתירים אותה כאחת ממסעדות הפועלים הטובות בארץ.
עזרא שרפלר, שעלה ארצה מטורקיה, הקים אותה ולאחר שחלה העביר את המושכות לבנו אלירן. הוא עדיין נוהג להגיע לכאן מדי יום על מנת לבדוק את הסירים, שעד לפני כמה שנים היו מתבשלים על פתיליות.
אלירן היה הראשון להצטרף לאביו במטבח המסעדה, שנדדה מספר פעמים במהלך שנות קיומה. עם הזמן בני משפחה נוספים הצטרפו לאלירן, וב-2009 מבנה המסעדה הורחב באופן משמעותי על מנת לתת מענה לקהל הלקוחות הרב שעומד בפתחה בשעות הצהריים. כמו גם, השנה נפתח סניף תל אביבי ראשון של עזורה הירושלמית.
- סגנון: מסעדת פועלים בסגנון אורפאלי
- המנה המיתולוגית: החומוס (עם פלאפל - 27 ש"ח, עם בשר - 40 ש"ח)
- כשרות: יש
- פרטים: האשכול 4, ירושלים, 02-6235204; הרכבת 2, תל אביב
הסינית האדומה I תל אביב
- גיל: 38
- שיעור בהיסטוריה: זו לא עוד מסעדה סינית, אלא המסעדה הסינית הראשונה שהיתה ועודנה בבעלותו של ישראל בויקו. ישראל קרא למסעדה שלו "המסעדה הסינית", אך עם השנים דבק בה השם ״הסינית האדומה״ בשל העיצוב שגם הוא השתנה במהלך הזמן.
לאורך שנות קיומה של המסעדה היא עברה שינויים נוספים, כמו הוספת סושי ומנות תאילנדיות לתפריט, אך טעם המנות הסיניות הקלאסיות נשאר כפי שהיה לפני 38 שנים.
- המנה המיתולוגית: מרק וון טון (19 ש"ח); בקר סצ׳ואן (78 ש"ח)
- כשרות: אין
- פרטים: דיזינגוף 236, תל אביב, 03-5466347
לונג סנג I תל אביב
- גיל: 33
- שיעור בהיסטוריה: את המסעדה הזו פתח קונג צ'ו שעלה מהונג קונג, ועד היום היא מנוהלת על ידי בני משפחתו. זו מסעדה סינית קטנה ומשפחתית שמביני עניין (ביניהם האיש והאגדה שאול אברון ז"ל) פקדו ופוקדים אותה דרך קבע, על מנת לטעום מהמטעמים הביתיים של המטבח הסיני.
במקום שני תפריטים - אחד אדום שכתוב כולו בשפה העברית ובו מנות סיניות שהותאמו לחיך הישראלי, והשני שחור, בסינית ובאנגלית, והמנות בו יהיו פחות מוכרות לרוב הישראלים. בעיני הקהילה הסינית שחיה בארץ זוהי המסעדה היחידה שבה מגישים אוכל סיני ביתי אמיתי.
- המנה המיתולוגית: ברווז בייג'ין (118 ש"ח)
- כשרות: אין
- פרטים: אלנבי 13, תל אביב, 03-5163769
שבתאי היפה I יפו
- גיל: 50
- שיעור בהיסטוריה: כיום המקום מנוהל על ידי רובי (דור שלישי), נכדו של סבא ראובן שפתח את המסעדה. סבא ראובן, שהתגורר ביפו ואהב מאוד לאכול דגים, היה פוגש בנמל את הדייגים ורוכש מהם ארגז מלא בתוצרת טרייה מהים. לאחר שסיים את סעודתו היומית, היה נשאר לו שלל רב לחלוק עם שכנים וחברים וכך החל להכין דגים כמו שהוא בעצמו אהב. הביקוש עלה ועלה עם הזמן, וסבא ראובן פתח מסעדה.
- סגנון: מסעדת דגים יוונית
- המנה המיתולוגית: דגים על הגריל (90-120 ש"ח)
- כשרות: אין
- פרטים: הצורפים 36, יפו העתיקה, 03-6832250
מסעדת הדייגים I יפו
- גיל: 41
- שיעור בהיסטוריה: המסעדת הוקמה על ידי יעקב בר גיל ואהרון אלגרבלי ז"ל, שני דייגים בעלי ספינות דייג שכל רצונם היה למכור את הדגה שלהם בחנות קטנה בנמל. לאור הביקוש לדגים מוכנים, התחילו השניים גם לטגן ולבשל את הדגים בחנות ולמכור את תוצרתם לעוברי אורח שישבו לסעוד על המדרגות שמובילות למזח. לאחר כמה שנים החנות הפכה למסעדה, שיושבת ממש על קו המים.
מאז ועד היום המסעדה עברה מספר שינויים קוסמטיים בהתאם לרוח התקופה, אך אותה ספינת הדייג ששימשה את המסעדה מראשיתה עדיין יוצאת לדוג דגים טריים עבור הלקוחות כמו בתחילת הדרך. על ניהולו של המוסד מופקד כיום עדי, בנו של יעקב בר גיל.
- המנה המיתולוגית: מנות הדגים (80-120 ש"ח)
- כשרות: אין
- פרטים: הנגר 2, נמל יפו, 03-6824115
אבו נאסר חינאווי I יפו
- גיל: 30
- שיעור בהיסטוריה: את המסעדה הזו פתח האב אבו נאסר, וכיום בניו ממשיכים את דרכו ומנהלים את המקום. חלל המסעדה הורחב והצטמצם מספר פעמים לאורך השנים, אך מנת הדגל ״שישקבב״ ותלבושת המלצרים עם החולצה המכופתרת הלבנה - נותרו כשהיו.
לפני כעשור אבו נאסר התלכד עם אימפריית החינאווי, וכך המסעדה קיבלה את שמה הנוכחי. עדיין מגישים בה פיתות עם זעתר ושמן זית שנצלו על הגריל, וליד מנות הדגים תמיד יהיה חצי לימון בתוך עטיפת רשת והסלטים הם עדיין אותם הסלטים.
- המנה המיתולוגית: שישקבב (65 ש"ח, כולל סלטים, כוס לימונדה, תה ובקלאווה)
- כשרות: אין
- פרטים: קדם 130, יפו, 03-5067132
מסעדת הניצחון I אשקלון
- גיל: 66
- שיעור בהיסטוריה: המסעדה הוקמה על ידי לייבושור שייע ושוריקה עוד בימים בהם אשקלון היתה מג'דל גת. המוסד התחיל את דרכו בתור בית הקפה הראשון בעיר, וכשהלקוחות החלו לזרום - הוא הפך למסעדת גריל רומני והוגשו בו מלבד מנות הגריל המסורתיות, גם מנות רומניות מפורסמות. בשנת 1984 הצטרפו לצוות המסעדה שותפים חדשים - יונל היניק ואשתו גבריאלה, שמנהלים את המקום עד היום.
השינויים היחידים שהתרחשו במקום הזה לאורך השנים הם שמלבד המנות הרומניות הקלאסיות, ניתן להזמין כאן גם מנות ישראליות מובהקות כמו חומוס וטחינה. כמו גם, אם בעבר שימשה המסעדה כאתר עלייה לרגל לכל הגנרלים של הצבא שהיו בדרכם לסיני, היום מדובר באחת המסעדות הבודדות שפתוחות באזור אשקלון בימי שבת.
- סגנון: מסעדה רומנית
- המנה המיתולוגית: מרק צ'ורבה (20 ש"ח); וקינוח פפנאש (20 ש"ח)
- כשרות: אין
- פרטים: הרצל 32, אשקלון, 08-6751200
אספניה I אשדוד
- גיל: 30
- שיעור בהיסטוריה: מי שפתח את המסעדה הזו בתחילת שנות ה-80 הוא לוי פול, יליד ספרד שרצה לבשל אוכל ספרדי במטבח המבוסס על תוצרת הים. כיום זוהי אחת המסעדות הותיקות בעיר ומוסד קולינרי מרתק, אודות לֿטוויסט שמתבטא בשילוב בין מנות הדגים למנות הטאפס.
- המנה המיתולוגית: פאייה (85 ש"ח)
- כשרות: אין
- פרטים: אבא הילל סילבר 11, אשדוד, 08-8563823
סמי וסוסו I באר שבע
- גיל: 45
- שיעור בהיסטוריה: זוהי הממלכה הקטנה של מרסלו לרר שעלה מרומניה ב-1964, הנחשבת לתרומה גדולה לקולינריה של שוק באר שבע. שמה של המסעדה היא על שם תוכנית טלוויזיה לילדים שהיתה פופולרית במיוחד בשנות ה-70, ובראשיתה נחשבה לאחד המקומות הראשונים בארץ בהם נמכר הבשר לפי משקל.
- המנה המיתולוגית: כוס של שום כתוש שמונחת על כל שולחן, וקבב רומני עסיסי ועתיר שום (6 ש"ח ליחידה).
- כשרות: אין
- פרטים: רמב״ם 2, באר שבע, 08-6652135 (צמוד לשוק)
המפלט האחרון I אילת
- גיל: 32
- שיעור בהיסטוריה: בגלגול הקודם שלה היא היתה בכלל מסעדת "נעמה", שפעלה בחוף שארם-א-שייח. לאחר פינוי סיני היא עברה לחוף אלמוג שבאילת, ושם נשארה עד עצם היום הזה.
- המנה המיתולוגית: מרק סרטנים (48 ש"ח)
- כשרות: אין
- פרטים: מזח הסירות של חוף אלמוג, אילת, 08-6372437
חצות I ירושלים
- גיל: 45
- שיעור בהיסטוריה: זהו לא סתם אחד המוסדות הקולינריים הותיקים בארץ, אלא המקום שבו הומצאה מנת המעורב הירושלמי! הדבר קרה בשנת 1970, כשהאחים אברהם ומיכאל עג'מי החליטו להתמודד בדרך מקורית עם אזלת הבשר לפני שעת הסגירה. הם ערבבו בשר הודו, עוף, פרגית וחלקי פנים והגישו את התערובת כמנה.
כשהמנה הפכה להצלחה מסחררת, החליטו השניים להשאיר אותה בתפריט ובמהרה היא אף הפכה למנת הדגל של המקום. אך הסיפור של חצות לא התחיל במנת המעורב אלא עוד לפני כן, כשהיה המקום הראשון שבו מכרו מנות בשר בפיתה מתוך אשנב צר עד שעות הלילה הקטנות.
מכיוון שהיה גם אחד הראשונים בארץ לעבוד בשעות מאוחרות, המקום קיבל את שמו "סטקיית חצות". ב-2009 בניו של אברהם (ספי, אורן וחיים) לקחו לידיהם את ניהול המסעדה, שבינתיים הפכה מחלון לממכר פיתות עם בשר - לסטקייה. ב-2012 עברה "חצות" לבניין הסמוך, והפכה למסעדה עכשווית עם מנות הדגל הקבועות מהתפריט המקורי.
- המנה המיתולוגית: מעורב ירושלמי (בצלחת - 76 ש"ח; 250 גר' בפיתה וסלטים בצד - 42 ש"ח)
- כשרות: יש
- פרטים: אגריפס 121, ירושלים, 02-6244014