שתף קטע נבחר
 

מחקר מגלה: מיקום הילד במשפחה משפיע על חוכמתו

כולם יודעים שבילד הבכור משקיעים הכי הרבה אבל עד כמה זה משפיע על מנת המשכל שלו? ומה לגבי האחים הבאים בתור - מי זוכה בתואר החכם ומי מסתפק בכישורים אחרים?

הסוגיה הכי גדולה איתה נאלצים להתמודד רוב ההורים היא האם זה לגיטימי להשוות בין הילדים לפי קריטריונים שונים. מחקר חדש שנערך באוניברסיטת לייפציג שבגרמניה קובע באופן חד משמעי: הילד הבכור הוא גם בעל מנת משכל (IQ) גבוהה ביותר בין האחים. אין לזה קשר למבנה מוח או גורמים ביולוגיים אחרים, אלא רק לסדר האחים במשפחה. כמו כן, טוענים החוקרים, שכל ילד שבא אחרי יורד ברמת מנת המשכל.

 

מחקרים נוספים:

הילדות "שולטות" כבר מגיל שנתיים

בכורה במשפחה? סיכוי גדול שתהיי שמנה

הסלולרי מסיח את דעתם של ההורים

 

המחקר התבסס על הנתונים שנאספו משלושה מחקרים במדינות שונות וכלל פרטים של יותר מ-20,000 משתתפים. כל אחד מהמשתתפים עבר מבחן IQ וגם מבחן אישיות, כדי לבחון את התפיסה העצמית של כל אחד מהמשתתפים ביחס למקומו במשפחה.

 

תוצאות המחקר הראו באופן חד משמעי: ישנה ירידה ברורה ברמת המשכל ככל שמדובר באח צעיר יותר (עם זאת, ההבדל הוא יחסית זניח, בסביבות 1.5 נקודות של IQ הבדל בין האחים). כמו כן, גם האחים הצעירים עצמם תפסו את עצמם פחות חכמים מהאחים הגדולים שלהם. אמנם, כמעט ולא נמצאו הבדלים בין מבני האישיות של האחים, אף על פי שאנשים רובים נוטים לחשוב שהאחים הצעירים הם יותר מצחיקים או יותר מוחצנים.

 

 (צילום: shuttersock) (צילום: shuttersock)
(צילום: shuttersock)

הבכור מקבל בהתחלה את כל תשומת הלב

כיצד ניתן להסביר את זה? ג'ולי רוהורר, אחת החוקרות שנטלו חלק במחקר, מסבירה: "תיאוריה אחת גורסת שהילדים הבאים 'מדללים' את המשאבים של הוריהם. בזמן שהבכורים מקבלים את כל תשומת הלב ההורים, לפחות במשך כמה חודשים או שנים, אלה שנולדו אחריהם, נאלצים לחלוק אותה כבר מההתחלה.

 

"הסבר נוסף קשור לכך שהבכור 'מחנך' את האחים הצעירים, מסביר להם על העולם שמסביב וכדומה. לחינוך של אחרים יש דרישות קוגניטיביות גבוהות - ילדים נאלצים לשחזר את הידע של עצמם, להבנות אותו ולחשוב על דרך טובה להסביר אותו לאחים צעירים יותר, מה שבהחלט יכול להעלות את רמת המשכל של הבכורים".

 

לפייסבוק הורים של ynet כבר הצטרפתם? היכנסו עכשיו

 

מחקר זה מצטרף לשורה של מחקרים על השפעת מיקום הילד במשפחה. "מחקרים רבים הוכיחו, כי סדר הלידה במשפחה עשוי להשפיע על התפתחות האישיות של האדם, בנוסף לגורמים נוספים במשפחה כגון מין האחים, הפרש השנים בין האחים ומספר האחים", מסבירה מורן ויטקובסקי-ריס, יועצת חינוכית מומחית לגיל הרך ומנחת קבוצות הורים.

 

"לדוגמה, בני זקונים וילדים יחידים עלולים להיות מפונקים יותר מאשר ילדים אשר חולקים את תשומת הלב עם אחים נוספים. ברוב המחקרים נמצא כי ילדים אשר נולדו בכורים נוטים להיות הישגיים ומוצלחים יותר במהלך חייהם. אחת הנגזרות מכך מובאת במחקר הנוכחי".

 

- איך אפשר להסביר זאת?

"יש כמה סיבות שעשויות להוביל לכך - מלבד העובדה שהורים לילד ראשון משקיעים יותר זמן בבילוי ובטיפוח התינוק החדש שהצטרף למשפחה מאשר עם הצעירים יותר, לעיתים גם סבים וסבתות לנכד ראשון משקיעים משאביהם (זמנם הפנוי, כסף , לימוד והעברת ידע) בילד החדש והראשון שהצטרף למשפחה יותר מאשר באחרים.

 

"חשוב לזכור שישנם גורמים נוספים לסדר הלידה אשר משפיעים עלינו במהלך חיינו. ישנן משפחות רבות בהן סדר הלידה אינו הגורם היחידי אשר השפיע על הצלחת הילדים בחיים, אלא גורמים רבים אחרים כגון סביבה, חברים, מורה מיוחד שפגשו בדרך, שירותם הצבאי וכו'. כמו כן, לא בכל משפחה הילדים הבכורים הם החכמים והמוצלחים יותר באופן גורף גם בשל סיבות אלו".

 

המקום של החכם תפוס

"הפסיכולוג ד"ר אלפרד אדלר היה הראשון ששם דגש רב על היחסים בין אחים במשפחה ועל המקום, שכל אחד תופס שיש לו במשפחה", אומרת מדלן וזה קרקוקלי, מדריכת הורים ומנחת קבוצות. "הסדר הכרונולוגי של הלידה מבליט את העובדה שלכל ילד יש מיקום ייחודי, ולכך יש השפעה על תפיסת המקום שלו במשפחה ובעקבות זאת על הדרך בה יפעל".

 

מקומו של הילד בסדר הכרונולוגי אינו גורם קובע, אלא מספק רק הסתברות שלילד תהיה התפתחות מסויימת, אך יש חשיבות רבה לאווירה המשפחתית. יכול להיות, אבל לא בטוח, שהילד הצעיר יהיה עצמאי - והרי יש משפחות, אשר מפנקות את הילד הצעיר במשפחה".

 

- כמה זה תלוי בנו, ההרים?

"הילד הבכור נולד להורים צעירים, שבדרך כלל חשוב להם מאוד שהילד שלהם יהיה חכם ומוצלח, ולכן משקיעים משאבים רבים למימוש הדבר. הם משוחחים עם הילד, מלמדים אותו ומשחקים איתו, דבר שמשפיע על ההתפתחות הקוגניטיבית שלו.

 

"הילד השני נולד למערך משפחתי, שיש בו כבר 'ילד חכם', ולכן יש הסתברות גבוהה שהתפיסה הסובייקטיבית שלו היא שהמקום של 'החכם' כבר תפוס (אין סיכוי שאצליח להיות חכם כמוהו ולכן אני אפילו לא מנסה). במקום זה הוא ינסה לתפוס נישה אחרת - תחום אחר שהוא יכול לבלוט בו, לתפוס מקום, לקבל משמעות.

 

"זה גם מה שמראה המחקר שלפנינו - יש הסתברות גבוהה לתפיסה סובייקטיבית כזאת, אך יכול להיות גם אחרת - ככל שהבית פחות תחרותי, מצב בו ההורים מאפשרים לעוד אחים להיות באותה משבצת, מעודדים את כל הילדים על למידה, גילוי סקרנות, מחשבה יצירתית וכד', כך גדל הסיכוי שהתפיסה של הילדים תהיה פחות תחרותית ויהיו פנויים ובעלי מוטיבציה ללמידה".

 

קשר של אחים הוא מיוחד, לטוב ולפעמים גם לרע. צפו בסרטון שממחיש זאת מצוין:


סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shuttersock
הבכור 'מחנך' את האחים הצעירים
צילום: shuttersock
מומלצים