"רק ילדה אחת? את עושה לה עוול!"
תהילה עברה לידה קשה לפני שלוש שנים והחליטה שהיא לא רוצה ללדת שוב, מאשה הייתה בטוחה שיהיו לה עוד ילדים אבל שינתה את דעתה עקב שיקולים כלכליים, ושתיהן צריכות להתמודד עם הערות חסרות טקט מהסביבה. ואיך מרגישים הילדים?
"פגשתי מכרה בגן שעשועים שלמדה איתי בתיכון. היא כבר הייתה אמא לשני ילדים ועם הילד השלישי בבטן. היא ראתה את הבת שלי מתנדנדת על הנדנדה ושאלה: 'איפה שאר הילדים שלך?' וישר הניחה בדאגה: 'אוי, יש בעיה?'", מספרת מאשה טרכטנברג (35), אמא של אביגיל בת ה-6.
"היא הייתה כל כך נחושה בדעתה לחקור את הנושא שאפילו דאגה לשאול אותי מה מצב ספירת הזרע של בעלי. כשאמרתי לה שהכול בסדר ואביגיל בת יחידה מסוג של בחירה, היא אמרה שאני עושה עוול לילדה".
עוד בערוץ הורים:
הוואטסאפ של הילדים - להציץ או לא?
"הבת שלי אומרת בגאווה שיש לה שתי אמהות"
הגיל להתחיל: מתי אפשר לקנות לילד טלפון?
קשה לישראלים להבין משפחות שרוצות רק ילד אחד. ישר בטוחים שיש בעיה כלשהי וממהרים "לעזור" ולתת עצות, אבל לכל משפחה יש את הנוסחה שמתאימה לה, ויש כאלו שילד אחד הוא בדיוק מה שהם רוצים.
כורח הנסיבות
"זה לא שבוקר אחד קמנו והחלטנו את זה", מסבירה טרכטנברג. "התחתנתי בגיל 27. כשאביגיל נולדה, היינו נשואים שנתיים והיה לי ברור שאהיה אמא ליותר מילד אחד. זה לא משהו שכיוונו אליו מההתחלה. כששמעתי מהחברות שלי שהן בהריון עם עוד ילד, הייתה לי התכווצות בלב והבנתי שאני מתגעגעת לריח החלב ולקפלים בירכיים".
- אז למה זה לא קרה?
"בסופו של דבר הבנו שיש לנו אחריות כלפי הילדה שלנו, ולא מדובר רק על אחריות להאכיל אותה, להלביש אותה ולדאוג להשכלתה, אלא גם לגדל אותה עם ערכים ולא רק להיות שם עבורה.
זה שילוב של סיבות, כולל בעיקר שיקול כלכלי. הרי כבר כתבו על זה שילד אחד עולה למשפחה בישראל רק בשנת חייו הראשונה בסביבות ארבעים אלף שקל. אם אנחנו מביאים עכשיו עוד ילד, היא תקבל פחות ממני וגם הוא יקבל פחות ממה שהיא קיבלה. לכן זו החלטה שבעלי ואני קיבלנו – להיות הורים לילדה יחידה - אלא יותר מכורח הנסיבות.
גם כשאני הייתי כבר מוכנה, בעלי היה יותר רציונלי ואמר שאין לנו אמצעים כלכליים. והוא גרם לי לחשוב על זה. בנוסף, בדיוק התחלתי לפתח קריירה עצמאית והיו עוד שיקולים רבים, אבל השיקול הכלכלי והמחשבה מה זה לוקח מהילדה – הם היו המכריעים".
- הילדה לא מבקשת אח או אחות?
"אביגיל אומרת לי בצורה ברורה: 'אני לא רוצה אח או אחות כי אני לא מוכנה שלא יהיה לך זמן בשבילי'. משום מה, זה מאד מפתיע אנשים בסביבה שלנו, כי הם מצפים ממנה להיות מסכנה ובודדה.
"כשהייתה בת ארבע בערך היא דווקא רצתה אח או אחות. היא ראתה את האחים הקטנים שנולדו לחבריה או אמהות של אחרים עם בטן הריונית ורצתה להיות כמוהם כנראה. אני חושבת שבאותו הזמן זה היה יותר עניין חברתי מאשר רצון שלה.
"פעם הייתי איתה במוקד רפואי בגלל דלקת באוזן והרופא, שהתרשם ממנה מאוד, שאל אותי ממש מולה: 'איך עם כזאת ילדה מקסימה לא עשית עוד ילדים?', אביגיל שמעה את זה ולא הביעה שום דבר באותו רגע ורק חייכה, כי הבינה שקיבלה מחמאה. אבל יום למחרת היא באה אלי ושאלה, כדי לוודא: 'אמא, נכון שלא תעשי עוד ילדים?'".
כולם שואלים מה קורה
גם תהילה (28) ויהודה (29) דויטש, הורים לניצן בת ה-3, החליטו שהם לא רוצים ילדים. "חוויתי לידה מאד קשה שנמשכה שלושה ימים והסתיימה בהפעלת מכשיר וואקום", מספרת דויטש. "לקח לי בערך חודש עד שהצלחתי באמת לקום מהמיטה. היו לי כאבים חזקים מאוד גם אחרי הלידה.
"עד לפני כמה חודשים, כאשר עברתי ליד בית חולים בו ילדתי, הייתי מצטמררת", היא מספרת. ישר אחרי הלידה אמרתי שזהו, אני לא יולדת בחיים. נכון להיום, אם אני עוד לא פוסלת את האפשרות שיום אחד אחליט להביא עוד ילד אחד לעולם, אך בעלי מסרב לזה בתוקף".
- ואין סיכוי שתשנו את דעתכם?
"לפני הלידה תכננו שיהיו לנו עוד ילדים, אבל הלידה עצמה הייתה אירוע כל כך טראומטי שמבחינתו אין מצב שאנחנו נכנסים לכל העניין הזה שוב. אנחנו גם ככה משפחה שלמה ואין צורך בעוד אח או אחות לניצן. אם יתברר עכשיו שאני בהריון, אני בכנות לא יודעת מה אעשה.
"יש עוד שיקול שהוא מאוד חשוב מבחינתי. אנחנו גרים בפתח תקווה וכל המשפחה שלנו גרה בירושלים. כלומר אף פעם אין לנו עזרה זמינה, אם נגיד צריך לאסוף את הילדה מהגן או לשמור עליה בערב. אני לא אשקול להביא עוד ילד לעולם, אם אדע שאין לי עזרה.
לפייסבוק הורים של ynet כבר הצטרפתם? היכנסו עכשיו
- איזה תגובות את מקבלת מחברות ומהמשפחה?
"אני סופגת על כך מחיר מאוד קשה מהסביבה. חברות שלי, אמהות של חברות, גננות – כולן שואלות אותי למה אני לא מביאה עוד ילדים. אני בקושי מכירה משפחות שיש בהן ילד אחד. זה מאוד נדיר בארץ.
"מצד שני, ההורים שלי מכירים אותי ומכבדים את ההחלטה שלנו. כשהתחתנו היינו מאד צעירים, חיכינו שאסיים את האוניברסיטה ושנהיה בשלים להביא ילד לעולם, וההורים שלי, למרות שכבר רצו מאד לראות נכדים, חיכו בסבלנות. חוץ מזה לא אני ולא יהודה ילדים יחידים ולכן להורים של שנינו יש עוד נכדים, מה שאולי מוריד את הלחץ. אנחנו מאוד נדירים בנוף המשפחתי שלנו, למשל לאחי הקטן יש כבר ארבעה ילדים".
- ומה יקרה עכשיו אם ניצן תגיד שהיא רוצה אחים קטנים?
"כששואלים אותה עכשיו, אם היא רוצה אח או אחות, היא עונה שכן, אבל אני לא בטוחה שהיא מבינה בדיוק מה המשמעות. כשהיא תגדל והנושא הזה יעלה, אני חושבת שפשוט אסביר לה שלא כדאי לה. אחים קטנים לוקחים צעצועים, הורסים דברים וגוזלים את הזמן של אבא ואמא".
"דמיינתי שיש לי אח"
ואיך זה נראה מנקודת מבטם של הילדים? האם טוב להם לגדול עם אמא ואבא או אולי בסתר ליבם הם רוצים אח או אחות לשחק, לריב ולחלוק חוויות? יוליה דיכטר (36), גדלה כבת יחידה, וכיום היא אמא לאליענה (5) ומיכאלה בת השנתיים. "תמיד רציתי אח או אחות וגם ביקשתי מההורים שלי. הייתי מדמיינת כל הזמן איך היה יכול להיות לו היה לי אח או אחות ואיך הייתי משחקת איתם".
- שאלת את ההורים, למה הם לא רוצים עוד ילדים?
"שאלתי אבל אני לא זוכרת את התשובה. בטוח זה היה משהו שלא השביע את רצוני, כי התשובה נדחקה איפשהו בזיכרון. מה שבטוח שהמשכתי לשאול. היו לי כמה חברות שהיו להן אחים ואחיות ומאוד קינאתי בהן. אני זוכרת שרציתי דווקא אחות קטנה, כדי שתהיה לי חברה שתהיה איתי כל הזמן, לא רק בגן או בגינה. רק בגיל 14-15 בערך שיניתי את דעתי והגעתי למסקנה שאני לא רוצה אחים קטנים, אבל כנראה זה היה בגלל גיל ההתבגרות, כי כל עניין הילדים איכשהו הגעיל אותי אז".
- תמיד ידעת שאת רוצה יותר מילד אחד?
"תמיד חלמתי שיהיו לי שלושה בנים. הייתי בטוחה שלא יהיה לי כוח לבנות, כולם במשפחה שלי ידעו גם שזה החלום שלי. החלטתי משום מה שאין לי יותר מדי סבלנות להתעסק עם הפוצי-מוצי של הבנות, כל הוורוד הזה והקוקיות".
ובסופו של דבר יש לך שתי בנות
"כן, התחתנו מאד צעירים, הייתי בת 23 וחשבתי שאוכל להכנס להריון ממש מהר. אבל בסופו של דבר כל התהליך לקח לנו שמונה שנים, המון טיפולי פוריות, תסכולים וכמעט אובדן תקווה. ואז נולדה אליענה, עם השם הסמלי הזה. חשבנו שגם עם הכניסה להריון השני נצטרך את העזרה של רופאים. כבר קבעתי תור לבדיקה מאד לא נעימה לפני תחילת הטיפולים, ואז התברר לי שאני בהריון עם מיכאלה".
- עכשיו את רוצה גם בן?
"הגעתי למסקנה שאני רוצה ארבעה ילדים. מה שקצת הדאיג את בעלי שאמר שגם שלושה זה בסדר מבחינתו. אז אמרתי לו ששלושה זה אחלה, אבל אם יקרה גם רביעי, אנחנו נדע להתמודד".
מה עדיף?
"כנראה המציאות המורכבת בארץ הביאה לכך שיש סוג של קונצנזוס שתא משפחתי צריך להכיל לפחות שני ילדים", אומרת שרית מאיר, יועצת משפחתית ומדריכת הורים. "המשפחה אמנם מהווה את אחד משדות האמון החשובים עבור ילדים, שם הם לומדים, בין היתר, משא ומתן, פשרות וחיים משותפים אך האם זה אומר שילד יחיד שנמצא במסגרת חינוכית עם בני גילו לא יוכל לקבל את אותם הכלים? לא בטוח."על אף שרווח הסטריאוטיפ שילדים יחידים הם בודדים, אנוכיים ולא ממש יציבים, דווקא מגוון מחקרים מצאו שכל הביצועים החברתיים, האינטלקטואליים והקוגניטיביים של ילדים יחידים דומים לאלה של ילדים עם אחים, ולעיתים אף טובים מהם".
"אז לשאלה מה עדיף, כנראה שגם כאן התשובה תהיה בהתאם להורה. כי בכל מקרה, הורה טוב הוא קודם כל הורה שטוב לו".
מי אמר שאפשר לשחק בבית רק עם אחים? צפו בסרטון שמוכיח אחרת: