עבודת המאבטחים תוגברה - אך מה עם התנאים?
ההסלמה במצב הביטחוני הביאה לתגבור של עבודת המאבטחים ברחבי הארץ, אבל לתנאים שלהם אין מי שידאג בדרך כלל; המאבטח ולדימיר סברדלוב בן ה-58 תר הבוקר אחר משהו שישמש לו כמחסה מפני הגשם ליד גן הילדים בו הוצב, עד שאחד השכנים הושיט לו עזרה
עבודת המאבטים תוגברה בעקבות המצב הביטחוני, אבל על התנאים הפיזיים שלהם אף אחד לא חשב. לאחר שנשם בימים האחרונים את החלקיקים המזהמים בעקבות זיהום האוויר הקשה, היום (ו') מצא את עצמו המאבטח ולדימיר סברדלוב (58) תר אחר מחסה מפני הגשם בבתים הסמוכים לגן הילדים בו הוצב באחת מערי המרכז. לבסוף השאיל לו אחד השכנים מטריה, שמנעה ממנו להירטב.
- איגוד חב' השמירה: "חסרים 2,000 מאבטחים"
- אושר: המאבטחים עיבדו עד 14 שעות ביום
- בלי טיפה של צל: מאבטחים מתבשלים בשמש
"בעקבות המצב החליטו לתגבר את האבטחה בגנים וכבר 3 שבועות ששולחים אותנו לאבטח בכל מיני גנים", הוא מספר. "בחלקם יש מקום לשבת ויש תנאים, אבל באחרים אין כניסה אחת מסודרת, אלא שתיים-שלוש כניסות שפזורות לאורך הרחוב. המשמעות היא שאני צריך לעמוד או לשבת על המדרכה או לבקש כיסא מהגן".
סברדלוב, שמועסק בענף כבר 15 שנה, מכיר היטב על בשרו את הבעייה של היעדר תנאים פיזיים מינימאלים למאבטחים. בקיץ האחרון התראיין ל-ynet, בשיאו של גל החום הגדול. "קודם היה לנו את סיפור החום, ועכשיו מגיע הגשם", הוא אומר. "עכשיו שולחים אותנו לכל מיני גני ילדים שלא מיועדים לאבטחה כי מעולם לא הייתה בהם אבטחה וצריך לשרוד איך שאפשר. בבתי הספר יש לפחות בוטקה, גם בגנים צריך לפחות סכסכה וספסל. אם יש משימה לאומית לאבטח את גני הילדים - מישהו צריך לארגן מענה סביר".
"לא תורם להתמודדות עם האיום הביטחוני"
מרטין וילר, רכז תחום עובדי קבלן בקו לעובד, מספר כי גם בשגרה מתקבלות תלונות רבות בעמותה מצד מאבטחים הסובלים מתנאים ירודים. כך שהבעיה מחריפה כשהמצב הביטחוני מסלים והיקף העבודה עולה. "אין להם עמדות שמירה ראויות", הוא אומר. "זה נע בין מצב שבו עובד חשוף לחלוטין בתוך העמדה, לבין עמדת שמירה מיושנת ופרוצה לרוחות ולגשמים, בלי חימום או קירור. המאבטחים מתים מקור בחורף ומחום בקיץ".
"אם מחליטים לתגבר את האבטחה, צריך לדאוג גם לעמדות ראויות", הוא מוסיף. "בן אדם לא יכול לעמוד בגשם, זה לא סביר. זה לא תורם להתמודדות עם האיום הביטחוני בגלל שהוא מצריך להתמודד עם הגשם והרוח, אבל גם ברמה האנושית - פשוט צריך לדאוג לו”.
הסיבה העיקרית למצב זה, היא שאין אף גורם שאחראי לדאוג לתנאים הפיזיים של המאבטחים. "הנושא לא מעוגן בשום מקום, לא בחוק, לא בהסכמים בין החברות ולא בחוזה ההתקשות מול מזמין השירות”, מסביר וילר. "אף גוף לא מוכן לקחת על זה אחריות וכולם מגלגלים את זה מאחד לשני. זו בעיה קשה, שלא חלחלה למקבלי ההחלטות. הם לא נדרשים אליו והרשויות מסרבות לטפל".
בארגון מנסים לפעול מול הרשויות המקומיות כדי להסדיר לפחיות את התנאים של המאבטחים במוסדות החינוך, אבל וילר מספר כי לא הצליחו לקבל מענה של ממש. "מוסדות החינוך נמצאים תחת הרשות המקומית ויש מנגנון ממשלתי, אבל אנחנו כבר שנים פונים ללא הועיל", הוא מציין.
מאבטחים חשופים לפגעי מזג האוויר: סברדלוב באולפן ynet בקיץ האחרון:
פיני שיף, מנכ"ל ארגון חברות השמירה והאבטחה, מספר כי טרם התקבלה החלטה מסודרת על תגבור מאבטחים, למעט החלטה על הגדלת שעות עבודתם ל-14 שעות ביום ותגבור בבתי הספר עד לשעה 16:00. בכל מקרה, הוא מבהיר, אין לחברות אפשרות לענות על הדרישה בשטח בשל מחסור בכוח אדם, הנאמד לדבריו בכ-2,000 מאבטחים.
"עולות דרישות למאבטחים בתחבורה הציבורית, ברכבת הקלה, במזרח ירושלים, בגני ילדים" הוא מספר. "עיריות יכולות להחליט לתגבר את גני הילדים, כפי שיש אבטחה בבתי הספר, אבל לחברות האבטחה אין מספיק כוח אדם. מאז החל גל הפיגועים, חברות האבטחה מותחות את כוח האדם שלהן עד הקצה".
שיף טוען כי חברות האבטחה עושות מאמצים לגייס עובדים, אבל לא מצליחות בכך. בכל מראה, הוא מציין כי הכשרת המאבטחים נמשכת כחודשיים לפחות כך שבטווח המיידי לא תהיה תוספת של כוח אדם. "אין אפשרות לייצר מאבטחים מהיום למחר, ההכשרה לוקחת זמן, וכל החלטה שתתקבל לא תעזור".
שיף מסכים כי קיימת בעיה בתנאים הפיזיים של המאבטחים, על אחת כמה וכמה במצב הנוכחי - אבל סבור כי האחריות מונחת לפתחם של מזמיני השירותים. "יש המון מקומות במדינה שאין בהם עמדה על מנת שאיש האבטחה ימצא בה מחסה בחורף ובקיץ", הוא מספר. "צריך לחייב להתקין עמדת שמירה כל מי שמעסיק אנשי אבטחה בחקיקה או בהוראת שעה".
לשאלה מדוע שחברות האבטחה לא יתנו את הנושא במכרזים הוא משיב: "אם חברה שמספקת שירותי אבטחה תכניס תנאי כזה במכרז והלקוח לא יעמוד בו, היא תתקשה לסגת ממכרזים של מיליונים. בנוסף, לחברת אבטחה אין רשות להעמיד בחצרו של מישהו עמדה כי הדבר מחייב היתר מהעירייה".