המדינה לבג"ץ: יש לאפשר לנשים תעודת הסמכה לרבנות
ברבנות טענו כי נשים אינן יכולות להגיש מועמדות לתפקיד מנכ"לית בתי הדין, משום שאין להן הסמכה לרבנות עיר - תנאי סף לתפקיד. היועמ"ש קבע: אין מניעה שנשים יכהנו בתפקיד - ולכן יש לאפשר להן לגשת למבחני הסמיכה לרבנות. "מבוי סתום": זו מהפכה של ממש
המדינה הודיעה לבג"ץ כי אין מניעה חוקית למינויה של אישה לתפקיד מנכ"ל בתי הדין הרבניים, ולפיכך יש לאפשר להן לגשת למבחני הסמכה לרבנוּת - הפתוחים היום בפני גברים בלבד - על מנת שיעמדו בתנאי הסף להגשת המועמדות.
<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
"חוק הדיינים" קובע כי נשיא בית הדין הרבני הגדול והשר הממונה עליו יבחרו יחד את המנכ"ל - דיין מכהן או בעל תעודת הסמכה לרב עיר. מאחר שהרבנות אינה מאפשרת כיום לנשים להיבחן לכך, עתרו לבג"ץ ב-2014 הארגונים מבוי סתום, ויצ"ו ונעמ"ת, ועו"ד בתיה כהנא-דרור (המבקשת להתמודד לתפקיד המנכ"ל), בדרישה כי יעניק פרשנות חדשה לחוק הדיינים או יקבע שהוא אינו חוקתי. לדבריהן, אין מניעה לנשים להתמודד לתפקיד שהוא מנהלי, ולא שיפוטי-דתי.
עוד בערוץ היהדות - קראו:
- חגיגה באולפן: אטילה חתן
- רבני מדינות אירופה: "סימון המוצרים - אנטישמיות חדשה"
- העגלה הריקה התמלאה שרימפס/
רוחמה וייס
בתשובת המדינה, שהוגשה היום (ה') לבית המשפט, מאמץ היועץ המשפטי לממשלה את עמדת העותרים,
וקובע כי אין מניעה עקרונית למינוי אישה לתפקיד המנכ"ל, ולפיכך יש לאשר להן לעמוד בתנאי הסף באמצעות הסמכה לרבנות עיר או בחינה אחרת שוות ערך לה.
"דווקא העובדה כי מערכת בתי הדין הרבניים מורכבת בעיקרה מגברים... ובהתחשב בחשיבותה של מערכת בתי הדין הרבניים, אשר נשים מהוות כמחצית מקהל המתדיינים בפניהם... קיימת חשיבות בשקילת מועמדותן של נשים לתפקיד ניהול מערכת בתי הדין הרבניים", נכתב בתשובת המדינה, "וזאת לנוכח חשיבותו של עקרון השוויון וחובת הייצוג ההולם הנובעת ממנו".
"עם זאת... לעת הזו לא ידוע למשיבים על אישה אשר עומדת בדרישות המהותיות לתפקיד זה, וזאת לאור העובדה כי עד היום, לא התאפשר לנשים לגשת לבחינות הכשירות לתפקיד רב עיר. עמדת היועץ המשפטי לממשלה היא, כי יש לאפשר לנשים לגשת לבחינות אלו, או לבחינות שוות ערך להן, כמפורט להלן, וזאת על מנת לאפשר לנשים לעמוד בתנאי הסף לצורך בחינת מועמדותן לתפקיד מנהלת מערכת בתי הדין הרבניים".
היועמ"ש לרבנות: קיימו בחינות לנשים
עמדת היועמ"ש היא כי לאור הפרשנות שלו לחוק, ועמדתו בנודע להסמכת נשים לרבנות, העתירה מתייתרת ויש לדחות אותה. "נדרש פרק זמן נוסף לגיבוש האופן שבו יתאפשר לנשים לגשת לבחינות הידע הנדרשות", נכתב בתשובת המדינה, ולכן "הנחה היועץ המשפטי לממשלה את המשרד לשירותי דת כי בתקופת הביניים, ככל שישנן נשים הסבורות כי הן יכולות לעמוד בדרישות הסף... תימצא מתכונת לבחינת מועמדותן לגופם של דברים".
עו"ד בתיה כהנא-דרור, שהתעלמות ממועדותה לתפקיד המנכ"ל הולידה את העתירה, בירכה על תשובת המדינה. "העמדה החשובה של היועץ היא הישג פורץ דרך עבורי ועבור נשים נוספות, בכך שהיא עושה סוף לאפליה רבת שנים כנגד נשים, והיא מחזקת את אופיה היהודי והדמוקרטי של מדינת ישראל", אמרה, "הסרת המחסום שהוצב בפני הנשים תביא בשלב הבא גם למינוי אישה למנכ"לית בתי הדין ואני מאמינה שבהמשך למינוי נשים המוסמכות לכך גם לרבניות עיר".
כיום עומד בראש בתי הדין הרבניים מנהל בתי הדין, והכשירות למינויו היא ברמת הסמכה לרב עיר. עד שנת 2010 - ובמשך 21 שנה - כיהן בתפקיד הרב אליהו בן דהן (כיום סגן שר הביטחון), ולאחריו מונה הרב שלמה דיכובסקי. מאז שסיים את תפקידו, לא מונה מנהל קבוע לבתי הדין הרבניים.
הדרישות להצגת מועמדות לניהול בתי הדין הרבניים הן שתיים: קיום אורח חיים דתי שהולם מעמד של רב,
ועמידה בבחינות תלמוד ופוסקים - בחינות מיוחדות לבחינת ידע הלכתי. לדברי היועמ"ש, שני התנאים לא מגבילים נשים להציג מועמדותן לתפקיד.
הרבנים הראשיים מסרו את תגובתם לבית המשפט העליון כבר לפני כחודשיים, ובה טענו כי נשים אינן יכולות להגיש מועמדות לתפקיד, משום שלא ניתן להסמיך נשים לרבנות. אולם למרות התנגדות הרבנות והמשרד לשירותי דת, היועמ"ש קבע הפוך, ואף הנחה את המשרד לשירותי דת לקיים את בחינות ההסמכה לנשים, בין אם מדובר בבחינה לכהונה כרב עיר - ובין אם מדובר בבחינה מקבילה לתפקיד מנהלת בתי הדין.
בארגון "מבוי סתום" - ממגישי העתירה - טענו הערב כי מדובר במהפיכה של ממש. בשנת 2010 פרסמה פרסמה הנהלת בתי הדין הרבניים מכרז לתפקיד, אשר תנאיו, המבוססים על הוראות חוק הדיינים, מאפשרים התמודדות של גברים בלבד. אלא שהעתירה דאז נדחתה עקב תקלות טכניות.