בידינו לשים סוף לבריונות ברשת
לתקן את הבריונים אי אפשר, אך אם נשנה את השיח שלנו כל אחד מול מחשבו, בסוף גם השיח הכללי ישתנה והמקום שניתן לבריונים יפחת גם הוא
גל הטרור הנוכחי הביא עמו לא מעט תופעות של הסתה ברשתות החברתיות. השיח הבריוני עמו אנו נפגשים ברשת על גבי הפייסבוק, הטוויטר ואחרים הינו תוצר מעוות של חופש הביטוי. כאשר התחושה הראשונית של האדם היא שאין כל מגבלה על מה שהוא אומר, ושמותר לו לומר ככל העולה על רוחו, דברים יכולים לצאת משליטה ועלולים להתדרדר במהירות מביקורת לגיטימית לשיח אלים ונטול התחשבות.
עוד בערוץ הדעות:
סימון המוצרים - בניגוד לעקרונות השוק החופשי
דאעש והפלסטינים - זה לא אותו דבר
10 סיבות מדוע יש לאסור שימוש ב"רובוטי הרג"
מדינה דרוזית בסוריה כחלק מהסדר החדש
אחת מן ההלכות המרתקות ביותר מבחינה מוסרית, אך מן הקשות ביותר ליישום הינן הלכות לשון הרע. הלכות אלו מלמדות אותנו שאסור לדבר רע על האחר. הדימוי הרווח בעולם חז"ל ללשון הרע הוא של חץ שנורה על ידי מישהו ממרחק ועל אף שהאדם לא מכה מישהו ישירות בידיו, המילים הן כמו חץ שפוגע. היהדות מאמינה בכך שמילים הורגות. במקום אחר אף נאמר שהמעליב את חברו כאילו הרג אותו, הגמרא במסכת בבא מציעא דף נח נותנת לדברים אלו ביטוי חריף ואומרת: "המלבין פני חברו ברבים כאילו שופך דמים" ובמקום אחר היא אומרת "שנוח לו לאדם שיפיל עצמו לכבשן האש ואל ילבין פני חברו ברבים" (מסכת ברכות), עדיף למות ולא לבייש את האחר.
היהדות מציגה כאן רגישות מוסרית גבוהה ביותר, אי אפשר לומר כל מה שאתה חושב, אי אפשר להעליב את החבר. עליך לחשוב טוב לפני כל מילה שאתה מוציא מפיך לגבי ההשלכה שיש לה על חברך.
אחד מן עקרונות היסוד של העולם המערבי הינו חופש הביטוי, לכל אדם יש רשות לומר מה שהוא רוצה ומתי שהוא רוצה. אמנם, ישנם חוקים שגם הם מגבילים את זכות הדיבור כגון איסור פגיעה בביטחון המדינה, חוק לשון הרע ואיסור הוצאת דיבה שאוסרים להעליל עלילה על האחר, אך נקודת המוצא של העולם המערבי הינה הזכות של האדם לומר את מה שעל לבו.
הרשת נותנת חופש ביטוי לאדם בצורה קיצונית. חופש שלא היה קיים בעבר, כאשר רק יחידי סגולה זכו שדבריהם יקבלו חשיפה ארצית. היום ברשת המילים הן פומביות, כל מילה יכולה לקבל חשיפה, כל הערה הכי קטנה עלולה להפוך לוויראלית. דברים שהיו נסגרים בין אדם לאדם, מקבלים בעקבות הרשת ביטוי קיצוני ומילה הכי קטנה יכולה להרוס חיי אדם.
חוק ה"עדר" של התגובה הרעה הראשונה שגוררת אחריה המון תגובות נוספות, עלול למוטט אף את האדם החזק ביותר.
כמובן שהדבר נותן גם ביטוי לשוליים הקיצוניים של החברה הישראלית להפיץ את דבריהם ברבים, ולקבל חשיפה בבמה המרכזית.
דומה שבתקופה כזו עלינו לאמץ לעצמנו את הסטנדרט אותו קידמה היהדות בנוגע לדיבור. היהדות הנה דת המוסר. הגישה המוסרית יוצאת מנקודת הנחה בה לאין לאדם חופש מוחלט לעשות את כל אשר חפצה נפשו. לפני כל מעשה עליו לשאול את עצמו האם הדבר מותר. כך גם בנוגע לדיבור, עלינו לאמץ לעצמנו סטנדרט שלפני כל דבר שאנו מפרסמים עלינו לשאול את עצמנו האם זהו דיבור ראוי. לתקן את הבריונים אי אפשר, אך אם נשנה את השיח שלנו כל אחד מול מחשבו, בסוף גם השיח הכללי ישתנה והמקום שניתן לבריונים יפחת גם הוא.
הכותב הוא חבר בארגון רבני בית הלל