אין פג תוקף על בני אדם
היחס שאזרחים מבוגרים מקבלים היום, יהיה גורלו של כל אחד מאיתנו. יש לשנות את יחסה של החברה הישראלית לאזרחיה הנמצאים בשליש האחרון של החיים שלהם באמצעות חינוך והתעקשות על שילובם בחיי היומיום שלנו
עוד בערוץ הדעות:
מבחני המיצ"ב רחוקים מלשקף את המציאות
דה-קלרק, רבין ונתניהו - ומה שביניהם
כאשר הם פורשים לגמלאות, הם לא בבת אחת הופכים למסכנים - השיטה והגישה של החברה הישראלית דוחפת אותם לשם כאשר מחליטים שבעצם אין בהם יותר תועלת. כבר לפני מספר שנים הגיע העולם המערבי להבנה, כי במרוץ השנים יידרשו יותר ויותר זקנים - או כפי שאני מעדיפה לקרוא להם - "המבוגרים החדשים" להיות חלק מכוח העבודה.
על-פי מחקר של המשרד האמריקני לסטטיסטיקת עבודה (BLS) יחול גידול של 84% בהשתתפות גילאי 65 ומעלה בכוח העבודה בעולם המערבי עד 2016 בעוד כוח העבודה הכולל יגדל ב-8% בלבד, לא בשל העדפה, אלא בגלל כורח המציאות. מעבר לכך, כפי שעלה ממחקר שנערך בקרב 14,400 מעסיקים, 77% מהמעסיקים בעולם המערבי תופסים את המבוגרים כעובדים שניתן לסמוך עליהם אפילו יותר מעל עובדים צעירים יותר. למרות זאת, בישראל חברות בודדות מאפשרות מסגרת תעסוקתית למבוגרים מגיל 60 ומעלה.
כדי שלא נתעורר בעוד מספר שנים ונגלה שנטל המסים ותשלומי הביטוח הלאומי, לשכבה הולכת וגדלה של זקנים חסרי תעסוקה, נופל על שכבה הולכת וקטנה של צעירים המקבלים הזדמנות לעבוד, ראוי שניצור הזדמנויות תעסוקתיות כבר כעת. אופי העבודה אשר הפך במרוץ השנים מפיסי לפרופסיונאלי לצד הארכת תוחלת החיים, מאפשר שילוב של המבוגר החדש בכוח העבודה. הנושא הובן לפני זמן רב ביפן ולאחרונה גם בבריטניה שביטלה לפני כשנתיים את חובת הפרישה בגיל הפנסיה, מן הראוי שגם בישראל ייהפך גיל הפרישה מחובה לזכות.
רוב האזרחים ממשיכים להיות אנשים יצרניים, בעלי ידע שלא יסולא בפז שברוב המקרים רוצים להמשיך ולהיות עסוקים. אלא שעם פרישתם לגמלאות רבים מהם מוצאים עצמם עם פנסיה עלובה והשלמת הכנסה מביטוח לאומי שבקושי מכסה את החשבונות וההוצאות רפואיות. זה לא שהם לא רוצים לעבוד וזה לא שאין להם מה לתרום - אך ירים את ידו מי שמקבל לראיונות עבודה אנשים מעל גיל 50, קל וחומר מעל 65.
אין פג תוקף על בני אדם. היחס שאזרחים מבוגרים מקבלים היום, יהיה גורלו של כל אחד מאיתנו.
יש לשנות את יחסה של החברה הישראלית לאזרחיה הנמצאים בשליש האחרון של החיים שלהם באמצעות חינוך והתעקשות על שילובם בחיי היומיום שלנו. המערכת הכלכלית, הביטוח הלאומי והמדינה צריכים להוות גורם מוביל לשינוי העמדות בחברה הישראלית ולתת דוגמא אישית לאזרחים, למעסיקים ולצעירים.
ביום שלישי הקרוב יתקיים בגני התערוכה בתל-אביב "דרוש ניסיון"- פרויקט לאומי שעוסק בשילוב אזרחים מבוגרים בשוק העבודה. במסגרת היריד יציעו מעסיקים מהמובילים בשוק. פרויקט "דרוש ניסיון" מבוסס על האמונה כי שילוב מבוגרים בשוק התעסוקה הוא מפתח מרכזי להשגת השינוי בעמדות הציבור כלפי הגיל השלישי בישראל. בהעסקת עובדים מבוגרים שני הצדדים נהנים! מצד אחד- חלק גדול מבני ה- 60+ הנדחקים ממעגל העבודה מעוניינים להמשיך ולעסוק בעשייה משמעותית, לייצר הכנסה ולתרום לחברה, ומצד שני- המעסיקים מרוויחים עובדים עם עבר תעסוקתי עשיר, עשרות שנות ניסיון בתחומים שונים ומגוונים, רמת זמינות ופניות גבוהה, איכות ומסירות. מחקרים מראים כי שילובם מייעל את עלויות ותהליכי היוצר, ואף מעניק גיוון חיובי בקרב העובדים.
מעסיקים ומועסקים המעוניינים להירשם ליריד או לקבל פרטים נוספים מוזמנים לפנות לאתר של עמותת 'והדרת': vehadarta.org.il
ריבי בלר, מנכ"ל עמותת והדרת