שתף קטע נבחר

 

כאבי שרירים: ממה הם נגרמים - ואיך לטפל?

מדובר על כאבים נפוצים שכמעט ואין מישהו שלא חווה אותם לפחות פעם בחיים. למה בעצם הם נגרמים ומה אפשר לעשות כדי להקל על התופעה?

בשיתוף סופר-פארם

 

כאבי שרירים שלא על רקע דלקת הינם כאבים נפוצים. הם יכולים להיגרם, בין ביתר, מפעילות מאומצת, תנועה לא נכונה, חשיפה לקור, שינה על מזרון לא מתאים, הרמת משאות, חוסר גמישות, חוסר חימום ומתיחת השרירים טרם פעילות ועוד.

 

המקומות העיקריים המועדים לתופעה הם הצוואר, הגף התחתון, כתפיים, שרירי הירך האחוריים. כאבי שרירים עשויים לגרום למגבלה בתנועה באיזור הפגוע ולכאב. סימפטומים נוספים שעשויים להופיע באיזור הם: נוקשות, התכווצויות, נפיחות, הגבלת טווח התנועה וחולשה", אומר אליעז רז, רוקח סופר-פארם.

 

קיראו עוד כתבות במדור פארם נט

 

מהם כאבי שרירים?

כאבי שרירים, המוכרים גם כמיאלגיה (תרגום מיוונית: מיוס=שריר, אלגוס=כאב), הם, כאמור, נפוצים ביותר. כמעט כולם חוו לפחות פעם בחייהם את תחושת אי הנוחות בקבוצת שרירים או בשריר מסוים, כיוון שכמעט כל גופנו מורכב מרקמת שריר וקיימים יותר מ- 600 שרירים, לכן, כאב ברקמה זו יכול להיות מורגש בכל חלק בגופינו, מסבירים רעות פלדמן B.PT , אילנית אברון MSc.PT  וסאם ח'מיס MSc.PT מאיימקס - המרכז הישראלי לניתוח תנועה וספורט.

 

לדבריהם, סיבות נפוצות למיאלגיה הן מתח שרירי גבוה באיזור אחד או מספר איזורים בגוף, שימוש חוזרני בשריר מסוים במהלך פעילות גופנית, מנח סטטי או יציבה לא תקינים, פציעה של שריר או רקמה שרירית בעקבות עבודה מאומצת ודלקות בגיד או בבורסה של מפרקי הגוף הנובעים משחיקה של המפרק.

 

ממה נגרמי כאבי שרירים?

המומחים מסבירים כי לא כל כאבי השרירים נובעים מפעילות גופנית מאומצת או מתח שרירי גבוה. ישנם גם מספר מקורות פתולוגיים שעלולים לגרום למיאלגיה, למשל:

 

דלקות ומחלות דלקתיות כמו שפעת או דלקות כבד, מחלות ראומטולוגיות כגון: אוסטאוארתריטיס, דלקת מפרקים שגרונית או לופוס. מחלת הפיברומיאלגיה תלווה גם היא בכאבי שרירים מפושטים.

 

מחלות נוירולוגיות דוגמת פרקינסון, טרשת נפוצה או דושן. מחלות עור ורקמות חיבור כמו שלבקת חוגרת והרפס זוסטר יגרמו לדלקות מקומיות בעור, לעיתים לפריחה סביב האיזור הנגוע ולרגישות שרירית מוגברת. לעתים, כאבי שרירים עלולים לנבוע ממצבים אקוטיים חמורים כגון: סרטן או מחלת לב אקוטית.

 

שינויים במערכת ההורמונלית בגוף, אם בעקבות נטילת תרופות שלא מתאימות לגופינו או נטילתן באופן לא מאוזן. צריכת אלכוהול וסמים כמו קוקאין או סטרואידים וכן שימוש בתכשירים מסוימים כמו תרופות מסוג קורטיקוסטרואידים ואפילו כדורים להורדת כולסטרול העלולים גם הם להשפיע על הגוף.

 

קיימים מצבים של חסרים טבעיים בגוף, כגון: ירידה ברמת האסטרוגן ופרוגסטרון אצל נשים בגיל המעבר, חסך תזונתי או חוסר בוויטמינים מסוימים כמו מגנזיום,סידן, אשלגן וויטמין D, כאשר הרקע לכאבי השרירים הללו יהיה בעצם מחלה מטבולית.

 

לשמור על השרירים במצב מנוחה. למנוע כאבי שרירים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לשמור על השרירים במצב מנוחה. למנוע כאבי שרירים(צילום: shutterstock)

 

כיצד ניתן לטפל בכאבי השרירים?

 המומחים מסבירים:

 

הפחתת העומס מהאיזור השרירי הכאוב. הפחתת עומס אינה מנוחה והכוונה היא להימנע מהרמת משאות כבדים או פעילויות הדורשות עומסים גדולים מדי על האיזורים הכואבים.

 

נטילת משככי כאבים הניתנים להשגה בבית המרקחת ללא מרשם. רז מסביר:

איבופרופן (אדקס/נורופן/אדוויל/ארטופן/איבופן/איבופרופן לייף) – חומר אנטי-דלקתי ומשכך כאבים. מגיע בחוזק של 200 מ"ג ושל 400 מ"ג. אינו מומלץ לסובלים מאסתמה, אולכוס, צרבות, לסובלים מיתר-לחץ דם, ולנוטלים תרופות מרשם מסויימות העלולות להתנגש עם התכשיר. מינון מומלץ: 200-400 מ"ג, עד 3 פעמים ביממה, אחרי האוכל.

 

דיקלופנק (וולטרן אקטי-גו)  חומר אנטי-דלקתי ומשכך כאבים. מגיע בחוזק של 12.5 מ"ג, בטבליות או בליקווי ג'ל. אינו מומלץ לסובלים מאסתמה, אולכוס, צרבות, לסובלים מיתר-לחץ דם, ולנוטלים תרופות מרשם מסויימות העלולות להתנגש עם התכשיר. מינון מומלץ: 12.5-25 מ"ג, עד 3 פעמים ביממה, אחרי האוכל.

 

נפרוקסן (נרוסין/פויינט/נפרוקסן סודיום לייף) – חומר נוגד דלקת ומשכך כאבים נוסף. אינו מומלץ לסובלים מאסתמה, אולכוס, צרבות, לסובלים מיתר-לחץ דם, ולנוטלים תרופות מרשם מסויימות העלולות להתנגש עם התכשיר. מינון מומלץ: כדור עד פעמיים ביממה, אחרי האוכל.

 

מנוחה. איזור דלקתי ניתן לזהות אם האזור חם, אדום, רגיש למגע ומופיע במנוחה . במידה וישנה דלקת באיזור מומלץ להניח קרח על מנת להוריד את רמת הדלקת שלושה ימים מאז החלו הכאבים ולאחר מכן לשלב גם כרית/ מקלחת חמה על האיזור הכאוב. את הקרח אין להניח יותר מ- 10-8 דקות בטיפול על מנת שלא לגרום להליך הפוך של הרחבת כלי דם במקום כיווצם.

 

מתיחות. חשוב להקפיד על מתיחות לשרירים באופן קבוע ובמיוחד באיזורים הכואבים. מתיחה צריכה להיות סטטית ולהתבצע באופן יעיל ובמנח מדויק. רצוי לשלב פעילויות המורידות מתח מהגוף ומהרקמות, למשל צעידה נינוחה, יוגה או מדיטציה.

 

מניעת טיפול תרופתי הגורם לכאבים. במידה וכאבי השרירים נובעים מתרופות ,הפחתת התרופות או איזונן, בהיוועצות עם הרופא המטפל, עשויה להוביל לשיפור בכוח וביכולת השרירית.

 

טיפול עצמי יכול להיות טוב במקרים מסוימים, אך לעתים כאבי השרירים נובעים ממקור חריף יותר והטיפול הביתי אינו מספיק.

 

שיטות להפגת והקלת הכאבים

רז מסביר איך ניתן לטפל ולהעלים את הכאבים:

 

אפליקציות (קומפרסים)

לעיתים אפליקציות קרות או חמות עשויות להקל את הכאב. יש כאלה שקור מקומי יעזור להם, ויש כאלה שדווקא חום מקומי. ניתן להשתמש בכריות חימום/קירור, או בבקבוק מים חם/קר. יש להניח על המקום 10-20 דקות, וניתן לחזור על הפעולה כמה פעמים ביום. בכל מקרה, יש להימנע מקור או מחום קיצוניים, ע"מ לא לגרום לכוויה/טראומה למקום – חום או קור בינוניים יספיקו.

 

קרמים, תרסיסים ומשחות

קיימים בשוק תכשירים שונים ללא מרשם רופא להקלה בכאב, ולזירוז הרפייה השרירים במקום. חלק מהקרמים מכילים חומרים רפואיים נוגדי כאבים ואנטי-דלקתיים, וחלק מכילים שמנים ותמציות הגורמים לתחושת חום או קור מקומי, המטשטשים ומקלים את הכאב. בין התכשירים השונים ניתן למצוא את התכשירים הבאים:

 

בן-גיי – משחה המבוססת על מתיל-סליצילאט (חומר אנטי דלקתי ומשכך כאבים), מנטול וקמפור, היוצרים במקום תחושה של חום. למרוח ולעסות בעדינות למקום, עד 3-4 פעמים ביממה.

 

רדיאן בי – משחה נוספת המבוססת על אותם החומרים, המגיעה גם בצורה של ספריי (לנוחות שימוש על שטחים גדולים, או על ריסוס על מקומות מרחוקים שקשה להגיע אליהם כמו גבף שכמות).

 

וולטרן/וולטרן פורטה/N כאב – ג'ל המבוסס על החומר דיקלופנק, חומר אנטי-דלקתי ומשכך כאבים. יש למרוח ולעסות בעדינות למקום עד ספיגה, 3-4 פעמים ביממה.

 

פלדן/אקסיפן – ג'ל המבוסס על על החומר האנטי דלקתי/משכך כאבים PRIOXICAM.

 

פרסקינדול – קרם/ספריי המבוסס החומר מתיל-סליצילאט על שמנים המקררים/מחממים את המקום.

 

לייף ארניקה ספורט ג'ל – ג'ל המבוסס על תמצית ארניקה ואכילאה להקלה בכאבים של שרירים תפוסים, מתיחת שרירים, כאבי שרירים. מומלץ להשתמש לפני פעילות גופנית ואחריה.

 

משחת דראגון/טייגר – משחות צמחיות המבוססות על שמנים אתרים כגון: מנטה, קמפור, ציפורן, פלפל חריף, המפיגים את הכאב.

 

טראומיל/לייף הומאו-טראומה – קרם הומאופתי המבוסס על צמחים כגון: ארניקה, קלנדולה, ועוד. יעיל במיוחד כאשר בנוסף לכאבי השרירים ישנם גם שטפי דם ונפיחויות (במקרה של תאונה, חבלה וכו').

 

שמן מנטה – שמן מנטה סיני (לא השמן האתרי, אלא שמן עיסוי המכיל שמן מנטה) מרפה שרירים ומייצר תחושת קור/חום במקום המקלים את הכאב.

 

פלסטרים/מדבקות

במקום למרוח, ניתן להדביק על המקום מדבקות מיוחדות נגד כאבים. המדבקות מבוססות על חומרים דומים לאלה של המשחות השונות – חומרים אנטי-דלקתיים ומשככי כאבים ושמנים היוצרים תחושת קור/חום. היתרון של המדבקות הוא משך הפעולה הארוך יחסית – המדבקה משחררת את החומר לתוך העור לזמן ארוך. בין המדבקות, הפופלריים ביותר הם: דיקלופלסט, לייף COLD & WARM, דראגון, טייגר, פרסקינדול.

 

אם הכאבים לא עוברים אחרי מספר ימים לפנות לרופא (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אם הכאבים לא עוברים אחרי מספר ימים לפנות לרופא(צילום: shutterstock)

 

במקרים הבאים יש לראות רופא או מומחה בבעיות שריר-שלד:

* כאבי שרירים שאינם עוברים מספר ימים לאחר התחלת הטיפול הביתי

* כאבי שרירים חמורים שהנך לא יודע את הסיבה להם

* כאבי שרירים המלווים בפריחה על העור

* כאבי שרירים המלווים בנפיחות מקומית ואדמומיות

* כאבי שרירים המופיעים מיד בעקבות שינוי בטיפול או מינון תרופתי.

 

במידה וכאבי השרירים מופיעים לצד הסימנים הבאים, יש לגשת לרופא המשפחה או לחדר המיון :

* כאבי שרירים המלווים באצירת שתן או הפחתה במתן השתן

* כאבי שרירים המלווים בהקאות או חום לא צפוי

* כאבי שרירים המלווים בקוצר נשימה

* כאבי שרירים המלווים בקישיון באיזור הצוואר

* כאבי שרירים המלווים בחולשת שרירים משמעותית, ירידה בתחושה במקום הכאב, או ירידה במסת השריר

* כאבי שרירים המלווים בחוסר יכולת להזיז את הגפה והאזור הכאוב

 

במידה וכאבי השרירים שלכם אכן נובעים ממתח שרירי גבוה או פעילות גופנית, כדאי לנקוט בצעדים הבאים על מנת להפחית את הסיכון לכאבים אלו בעתיד, רעות פלדמן B.PT , אילנית אברון MSc.PT וסאם ח'מיס MSc.PT מאיימקס - המרכז הישראלי לניתוח תנועה וספורט מציעים מה ניתן לעשות:

 

שלבו חימום לשרירים לפני כל פעילות גופנית כלשהי למשל ע"י קפיצות במקום, תנועות סיבוביות לכתפיים, זרועות ואיזור השכמות, ומכרעים קלים ועליה על קצות האצבעות לאיזור הגפה התחתונה.

 

לאחר כל פעילות אקטיבית, בצעו סט מתיחות לכל איזור בגוף. זמן מתיחה אידיאלי נע בין 20 עד 30 שניות לכל שריר.

 

שתו מים והקפידו על החזרת מלחים לגוף לפני, במהלך ואחרי פעילות מאומצת. שמירה על איזון נוזלי ומלחי הגוף חשובה למניעת קרעים בסיבי השריר ולפציעות חוזרות.

 

שמרו על מתח וכוח שרירים גבוה ע"י השתתפות בפעילות גופנית המתאימה לגופכם. רצוי להתייעץ עם מאמן כושר או פיזיותרפיסט בכדי להתאים את סוג הפעילות.

 

אלו מכם שלא מוצאים את הזמן לשלב פעילות גופנית לתוך שגרת היום ומוצאים את עצמם ישובים בכיסא ושולחן במשרד, בצעו מתיחות לאורך יום העבודה, נסו לקום ולהסתובב במשרד בכל שעה עגולה בכדי להזרים דם וחמצן לשרירים ולשמור על חיוניותם.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כאבי שרירים. למה הם נגרמים?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים