עשרות סניפים נסגרים; מה יקרה לעובדים?
הנתונים הכספיים העגומים שפרסמו רשתות מובילות בדו"חותיהן הכספיים, הותירו אלפי עובדים ללא וודאות לגבי עתידם; רשת ורטהיימר נכנסה להקפאת הליכים, גולף סוגרת סניפים, מגה לא עומדת בתוכנית ההבראה וסולתם רדד ביקשה הקפאת הליכים. אילו השפעות צפויות על העובדים?
שבוע של פרסומי נתוני רווח עגומים לשורה של חברות במשק במסגרת עונת הדו"חות לרבעון השלישי, הותירו אלפי עובדים ללא ודאות לגבי עתיד משרתם. אילו השפעות צפויות כתוצאה מהפסדים אלו על העובדים המועסקים בחברות?
כתבות נוספות בערוץ הקריירה :
המצב הביטחוני משפיע על הלקוחות: ירידה בהיקפי העסקאות
ירידה בקניות: "הפסדתי 50 אלף ש' ביומיים"
עוד צמצומים בסודה סטרים: פיטרה 71 עובדים
סולתם רדד: "לא רואים שינויים בשטח"
בסולתם רדד, מותג כלי הבית שנוסד בשנת 2001 ומחזיק ב-17 חנויות בארץ - אין ועד עובדים מאוגד בהסתדרות הכללית. החברה, שהוקמה לאחר מיזוג בין סולתם מערכות לחברות נוספות, נפרדה לפני כ-5 שנים מסולתם מערכות שנרגשה על ידי אלביט. על אף חוסר הוודאות שהולידו הפרסומים האחרונים, נראה כי השינויים אינם משפיעים על העבודה השוטפת: "שמענו שיש קשיים אבל לא משהו שרואים בשטח", אמרה היום עובדת בחנות סולתם רדד בגרנד קניון בחיפה. "המשכורות מגיעות ללא הפרעה".
בחברה ציינו היום כי היא לא נמצאת בהפסדים וכי אין צפי לסגירת חנויות כרגע. "מדובר בחברה רווחית ותפעולים, אלא שהיא אינה מספקת רווחיות המכסה את החוב הגדול המוטל עליה", ציינו שם. "הסיבות שגרמו למצב הנוכחי הם צוק איתן שעצר את הרכישות הגדולות של הצרכנים, ריבוי תחרויות בשוק הקמעונאי ובעיות ניהול פיננסיות. בימים אלו החברה נמצאת במכרז אחרי משקיע שיכנס כשותף בתקווה לחזור לשגרה במהרה".
מגה: "עובדים נקלעו לעין הסערה"
מנכ"ל מגה רביב ברוקמאייר הציג בישיבת דירקטוריון בשבוע שעבר נתונים, לפיהם רשת YOU אינה עומדת בשבועות האחרונים ביעדי תוכנית ההבראה. כפי שדווח ב"כלכליסט", המכירות השבועיות של הרשת ירדו לכ-70 מיליון שקל, כש"נקודת האיזון" שאליה הגיעה מגה באוקטובר היא 80 מיליון שקל - היקף שלא עומד ביעדי הרשת. הירידה מוסברת בעצירה זמנית של חלק מהאספקה. במונחים חודשיים מדובר באובדן מכירות של כ־45 מיליון שקל, החיוניים להמשך קיום הרשת.
אביגדור קפלן, יו״ר אלון רבוע כחול, הודיע לדירקטוריון כי "כדי שמגה תמשיך להתקיים צריך להמשיך למכור סניפים הפסדיים, לקצץ הוצאות ולסגור את רשת You לחלוטין". זאת לאחר שנסגרו כבר עשרות סניפים במסגרת תוכנית ההבראה. קפלן מנהל בימים אלו מו״מ עם גורמים בענף למכירת רשת You.
יו"ר ועד עובדי מגה, אייל לוי, מסר כי נכון לעכשיו, הם אינם מכירים תוכניות צמצומים חדשות בחברה. "אף גורם רשמי בחברה לא דיבר איתנו עד עכשיו על גירת חנויות", אמר. "זה לא יכול להיות מתוכנן מעל לראש שלנו, כי ההסכם הקיבוצי שחתמנו ביוני האחרון קובע כי כל סגירה של סניפים מצריך את הסכמת יו"ר ועד העובדים וההסתדרות. ככל הידוע לי, אין תוכנית כזו, אבל אני תמיד זהיר וחשדן".
לוי הוסיף כי "לפני שלושה שבועות הגענו לפדיון של 80 מיליון שקל, אבל משבר האג"חים בקבוצת האם הכניס את הספקים ללחץ והם הערימו קשיים בתדירות האספקות שלהם. כתוצאה, ירדנו לפדיונות של כ-70 מיליון שקל וזה הסיט אותנו מתוכנית ההבראה, שהיתה בכיוון הנכון. כרגע, הוועד, ההסתדרות וההנהלה חושבים מה לעשות על מנת להחזיר את מגה למסלול שהיתה בו עד לפני שלושה שבועות ומצפים שהספקים ישתפו פעולה עם תוכנית ההבראה. אני חרד לגורלם של 5,000 העובדים שבאים ועושים עבודה נאמנה ולצערי נקלעו לעין הסערה".
ממגה נמסר בתגובה: "רשת מגה פועלת ליישום תוכנית ההבראה על כל שלביה. בשבועיים האחרונים חלה ירידה במכירות שנובעת בעיקרה מהירידה באספקת סחורות של חלק מספקי הרשת . דירקטוריון החברה דן בימים אלו בחלופות השונות להמשך הבראתה של החברה.יודגש שהנהלת מגה עושה ככל שביכולתה כדי להבטיח אספקת המוצרים וחזרה להיקף המכירות הנדרש וכי עמדה בכל התחייבויותיה לספקי הרשת".
גולף: סוגרת חנויות
רשת האופנה גולף דיווחה השבוע על הפסד של 5.3 מיליון שקל במהלך הרבעון השלישי של השנה, בהמשך להפסד של 6.6 מיליון שקל ברבעון השני. בחברה הסבירו כי ההפסד נובע ממגמת הגדלת שטחי המסחר בשוק, אשר מקשה על שמירה על הרווח - ולכן תסגור החברה עשרות חנויות ב-2015-2016. לרשת מעל 350 חנויות כיום.
אתי כהן, יו"ר ועד העובדים ברשת גולף, אמרה ל-ynet כי הם אינם חוששים מפני פיטורי עובדים. "הכל נעשה בתיאום איתנו", אמרה, "העובדים לא יפוטרו, הם ימשיכו בחנויות אחרות. גורמים בחברת גולף מסרו כי בכוונתם לנייד עובדים בין חנויות הקבוצה ואף ציינו כי נכון להיום אף חסרים לחברה עובדים, בעיקר מנהלי סניפים.
האם בקרוב לא נראה עוד את הסניפים הללו? סיור בקניון
מגולף נמסר בתגובה כי החברה תפתח חנויות חדשות, בקצב מועט, שיביאו לצמיחה ברווחיות ובמקביל תסגור חנויות מפסידות. עוד צוין מהרשת כי לצד צמיחה רבה של אזורי מסחר חדשים, יש לשקול ולפתוח חנויות באופן מדויק וזאת לצד השקעה בעיצוב ובחוויית הקניה עבור הלקוח.
ורטהיימר: "נחזיר את הצמיחה בקרוב"
בית המשפט הורה אתמול על הכנסת רשת הספורט ורטהיימר שבבעלות רוני ורטהיימר, להקפאת הליכים של 30 יום, לאור בקשת החברה לאחר שנקלעה לחובות של 125.6 מיליון שקל. בהם 8.2 מיליון שקל לבנק דיסקונט, 6.65 מיליון שקל לבנק מרכנתיל ו-3.7 מיליון שקל לחברת גמא ניהול וסליקה. בשבוע שעבר הפסיק מרכנתיל לכבד את הצ'קים שהעבירה החברה לספקיה.
ספורט ורטהיימר מונה 60 סניפים הממוקמים בקניונים ובמרכזי מסחר פתוחים כגון מתחמי G וביג וכן סניפי רחוב. בנוסף החברה מפעילה סניף דגל במתחם נמל תל אביב. הרשת שנוסדה ב-1981 מתמחה בשיווק נעלי וביגוד ספורט וכן אביזרים ומכשירי ספורט כאופני כושר, מסלולי ריצה ומתקני סל. לפי הכתוב בבקשה להקפאת הליכים החברה מחזיקה במלאי בשווי 50 מיליון שקל.
מורטייהרמר נמסר בתגובה: "מצב הקפאת ההליכים נובע ממספר גורמים, בין היתר מהכפלת כמויות הרשת מ-30 חנויות ל-60 חנויות בצמיחה של שנתיים. זו צמיחה מהירה מאוד, אולי מידי. לכן בגלל התנהלות פיננסית לא נכונה, החברה נמצאת בהליכים המדוברים, אך אינה מתכוונת לסגור חנויות של הרשת וכרגע אנו נמצאים בהליך של מכרז למציאת משקיע. רוני ורטהיימר הוא יזם בנשמתו ונחזיר את החברה לצמיחה בקרוב".
בהכנת הכתבה השתתפו אחיה ראב"ד וכתבי כלכליסט