שתף קטע נבחר

 

שכיר או עצמאי? כך תחסוך בסוף שנת המס

האם עדכנתם את נקודות הזיכוי שלכם או קיזזתם הפסדים מהכנסות בשוק ההון? לקראת סוף שנת המס - כמה נקודות שכדאי לשים לב אליהן

שנת המס 2015 מתקרבת לסיומה. בין אם אנו שכירים, עצמאיים או בעלי חברות, קיימות לא מעט פעולות שכדאי לבצע כדי ליהנות מתשלום מס מופחת.

 

עצמאי? הזדמנות אחרונה ליהנות מהטבות המס

 

אז מה מומלץ לעשות? בעזרת רו"ח רוני קיריה, שותף וראש מחלקת Deloitte Private, עו"ד זיו נויפלד, מנהל מחלקת המסים במשרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס אמיר ועו"ד הראל פרלומטר, מנהל תחום מיסוי במשרד עורכי הדין ברנע ושות', ליקטנו מספר טיפים שיעזרו לכם לנצל את הטבות המס ולבצע פעולות נדרשות טרם סיומה של השנה וכניסת שנת מס חדשה.

 

1. האם ניצלת ועדכנת את נקודות הזיכוי האישיות? ערכן של נקודות הזיכוי משמעותי ועומד על 2,616 שקל לנקודה לשנה. נולד לך ילד השנה? סיימת תואר אקדמי? עלית לישראל בשלוש וחצי השנים האחרונות? יש לך ילד נטול יכולת? או תרמת למוסד המוכר לפי סעיף 46? אלה הן רק דוגמאות לכסף ש"שוכב על הרצפה" ומחכה שתרים אותו ואם לא תעדכן את הסטטוס המיסויי שלך אתה בעצם משאיר בקופת המדינה כסף המגיע לך.

 

חשוב לזכור - אם לא ניצלת את מלוא נקודות הזיכוי השנה, לא תועבר יתרה לשנה הבאה. על  כן, מומלץ במקרה של יתרה להקדים את הכנסות השנה הבאה עד כמה שניתן (באופן חוקי כמובן) לשנה זו.

 

2. עובד בכמה מקומות? זה הזמן לבצע תיאום מס – מי שעובד בשני מקומות עבודה או יותר ולא ביצע תיאום מס (וכן תיאום ביטוח לאומי) עשוי לשלם סכומי מס גבוהים ממה שעליו לשלם על פי דין.מומלץ לדאוג לבצע תיאום מס בהקדם - הדבר נגיש דרך אתר רשות המיסים ומבוצע באופן ישיר אצל המעסיק. עד לסוף השנה ניתן לבצע תיאום מס ולהעבירו למעסיק ובכך להימנע מהגשת דוחות לקבלת החזר מס.

 

3. עכשיו הזמן לבחור את מסלול מיסוי ההכנסה מהשכרת דירת המגורים – מלבד "מסלול הפטור" העומד השנה על 5,070 שקל לחודש, קיימים שני מסלולים נוספים: "מסלול 10%" בו שיעור המס קבוע (10% וללא יכולת תביעת הוצאות) ו"מסלול רגיל" לפי שיעור מדרגת המס השולית של היחיד - שיעור המס בו מחוייבים על ההכנסה (בו כן ניתן לתבוע הוצאות).

 

מכיוון שיש לשלם עד ה 30.1.2016 את כל המס במסלול 10%, זה הזמן לבחון מהו המסלול האופטימלי ובכך לחסוך מס רב.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

4. הפקדה בקופת גמל בניהול אישי - לקראת תום שנת המס ותחילת שנת 2016 מומלץ לבחון אפשרות להפקיד סכום כסף המיועד לחיסכון לטווח ארוך בקופת גמל בניהול אישי (IRA). קופה מסוג זה הינה מסגרת משפטית המאפשרת לחוסך לנהל את כספי החיסכון שלו לגיל פרישה באופן עצמאי או באמצעות מנהל תיקים ומקנה לחוסך יתרונות מס משמעותיים.

 

קופה כזו מאפשרת לחוסך שלא לשלם מס בגין רווחים באופן שוטף, עם צמיחתם, וכך צובר החוסך תשואות גם על מרכיב המס שנחסך. בגיל פרישה ייהנה החוסך מפטור ממס על מלוא הקצבה המוכרת ואם יבחר להוון את הקצבה הוא יחויב במס על הרווח בשיעור של 15%.

 

5. מימוש ניירות ערך ליחידים וחברות - יחידים המחזיקים בניירות ערך שטמון בהם הפסד, ומנגד יש להם רווחי הון מסוג כלשהו לרבות שבח ו/או ריבית או דיבידנד, מומלץ לשקול למכור את ניירות הערך עד תום שנת 2015 ולקזז את ההפסד בגינם כנגד אותם מקורות. חברות - באם יש הפסד עסקי שוטף בשנת המס הנוכחית (2015) ולא צפוי בשנה הבאה הפסד הון או הפסד עסקי שוטף, כדאי לשקול מימוש של נייר ערך סחיר שטמון בו רווח כבר בשנת המס 2015.

  

6. קיזוז הפסדים - מיסוי רווחי הון מניירות ערך נעשה על בסיס עקרון המימוש. לפי עיקרון זה, רווחים או הפסדים מנייר ערך שטרם נמכר אינם מוכרים לצורכי מס. נישומים שיש להם רווחי הון מניירות ערך שמומשו, מומלץ לשקול לממש ניירות ערך המגלמים בחובם הפסד וזאת כדי לקזזם כנגד רווחי ההון שצמחו להם.

 

הפסדים מניירות ערך ניתנים בתנאים מסוימים לקיזוז כנגד הכנסות מדיבידנד או מריבית אשר צמחו לנישום בין בקשר אם אותם ניירות ערך ובין בקשר עם ניירות ערך אחרים. מי שנוכה לו מס במקור צריך לשקול להגיש דו"ח למס הכנסה ולבקש החזר במידה ומגיע לו.

 

7. איך אפשר להימנע מתשלום מס על הכנסות גבוהות? יחיד מחויב במס נוסף על הכנסות גבוהות בשיעור של 2% על ההכנסה החייבת (הכוללת מקורות ההכנסה כגון: עסק, משכורת, הכנסות משוק ההון וכדומה, למעט הכנסות חריגות), מעל הכנסה בסך 810,720 שקל (הסכום מעודכן לשנת 2015). על כן, רצוי להקדים הכנסות או לדחות הכנסות אחרי ה- 31.12.15, כדי להימנע מתשלום מס, כך שההכנסה החייבת תהיה נמוכה מ- 810,720 שקל בשנה והכל כמובן כפוף להוראות החוק.

 

8. הקדמת הוצאות לשנת 2015 ודחיית הכנסות לשנת 2016 - בחודש ספטמבר 2015 הודיעו ראש הממשלה ושר האוצר כי בכוונתם להפחית את שיעור מס החברות החל מתחילת 2016 לשיעור של 25%. נכון להיום טרם החל תהליך החקיקה בנושא ולא ברור אם הוא אכן יצא לפועל.

 

אם תתבצע הפחתה זו בשיעור מס החברות, היא יכולה להוות תמריץ לדחיית הכנסות ולהקדמת הוצאות לפני תום שנת המס 2015 והכל בהתאם להוראות החוק.

 

9. השקעה לפי חוק האנג'לים- קיים יתרון מס משמעותי לאדם המשקיע בחברה עתירת ידע אשר לה קיים אישור לפי החוק אשר זכה לכינוי העממי "חוק האנג'לים". לפי חוק זה, בתנאים מסויימים, המשקיעים בחברות עתירות מו"פ יוכלו לנכות את סכום השקעתם בחברות הללו כהוצאת פירותית כנגד הכנסותיהם מכלל המקורות, לרבות כנגד הכנסתם משכר או מעסק. המשמעות היא הקטנה מיידית של נטל המס בו חייב המשקיע כבר בשנת ההשקעה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
קרדיט: נמרוד גליקמן
הראל פרלמוטר
קרדיט: נמרוד גליקמן
קרדיט: ישראל הדרי
רוני קיריה
קרדיט: ישראל הדרי
קרדיט: אייל פרידמן
זיו נוייפלד
קרדיט: אייל פרידמן
מומלצים