דלת הכניסה: 7 טיפים על עיצוב, תכנון ובטיחות
לאיזה כיוון צריכה להיפתח הדלת, איזה מנעול כדאי להתקין ובאיזה חומר כדאי לבחור - המקצוענים עם כל הפרטים
מחליפים את דלת הכניסה לבית? לפני שאתם בוחרים דלת רק לפי העיצוב שלה, כדאי שתדעו מה נכון מבחינה בטיחותית, מדוע יש חשיבות לבחירת הידית ולמה חשוב להתייחס לדיירים שעומדים להשתמש בה. כדי שהדלת לא תתאים רק לעיצוב הבית, אלא גם ליקיריכם - קבלו כמה טיפים חשובים לפני הרכישה.
עוד בנושא:
יוצאים חוצץ: דלתות פנים לא חייבות להיות דלתות בכלל
כשהצרות דופקות בדלת: אילו תקלות יכולות לקרות ואיך מתקנים לבד
1. התאימו את גודל הדלת לעיצוב ולצורכי הדיירים
רעיה לושקריוב מו.ל. דלתות מעוצבות: "אם את הדלת יצטרכו לפתוח ילדים או קשישים רצוי שהדלת לא תהיה גדולה ומסורבלת, אלא נוחה לשימוש יומיומי. בכל מקרה, אם הדלת גדולה יחסית חשוב להתקין צירים נוספים שמנגנון הפתיחה יהיה איכותי".
"בדירות קבלן לרוב גודל מפתח דלת הכניסה הוא סטנדרטי. בבתים פרטיים, ניתן לבחור את הגודל הרצוי", אומר מעצב הפנים אורן מילשטיין, "ההמלצה שלי לבעלי בתים פרטיים שרוצים מפתח דלת גדול ומרשים - היא לבחור בשתי כנפיים שרוחב כל אחת מהן הוא מטר. ביומיום פותחים רק דלת אחת, והשנייה היא כנף קבועה וסגורה. ובאירועים מיוחדים ניתן לפתוח את שתי הכנפיים וליהנות ממפתח ברוחב של 2 מטרים".
2. דלת מברזל, עץ או זכוכית?
"בבתים פרטיים לרוב מרבית הפריצות מתבצעות מהחלונות ולא מדלת הכניסה, ולכן בבתים אלו אין לדיירים בעיה למקם גם דלת זכוכית בכניסה הראשית", אומר אלכס סולימנוב מסשה דלתות. "היא יותר מעוצבת ומכניסה הרבה אור לבית.
ניתן גם לשלב עץ עם מפתחי אור קטנים יותר מזכוכית. החברות הגדולות מוכרות זכוכית העומדת בתקן הנדרש כך שבמקרה של שבירת הזכוכית היא מתנפצת לרסיסים קטנים שאינם יכולים לפצוע, ולכן היא בטיחותית".
מילשטיין: "כשבוחרים את החומר שממנו עשויה הדלת, חשוב לדעת היכן היא ממוקמת. אם זה באזור חשוף לשמש כדאי להימנע מדלת מעץ כי היא נאכלת די מהר. מי שמעוניין בסגנון כפרי יותר יכול לבחור בדלת מברזל, ואילו מי שמעוניין במראה מודרני יותר יכול ללכת על אלומיניום. הוא מצריך פחות תחזוקה מברזל ולא משנה את הצבע שלו. בדירות בבתים משותפים מאוד מומלץ על דלת מאובטחת יותר, שהיא כולה מפלדה עם חיפוי מעוצב מעץ, אלומיניום ושילובי זכוכית שלא מעבירים אור, אלא הם רק לשם העיצוב".
3. תכננו נכון את כיוון פתיחת הדלת
זו טעות נפוצה לחשוב שמי שימני יפתח בקלות דלת לכיוון ימין. זאת, משום שבפועל הוא יצטרך להשתמש ביד שמאל כדי לפתוח את הדלת עם המפתח, ולכן זהו שיקול לא נכון. בכל מקרה השיקול המשמעותי צריך להיות בהתאם לדבר הראשון שאותו רואים כאשר פותחים את הדלת. "חשוב שהדלת תיפתח לכיוון קיר או ארון חשמל, ולא לכיוון של הסלון", מסבירה לושקריוב . "זאת, משום שאז, היא תהווה מחיצה ותקטין את החלל".
"חשוב גם להקפיד על מיקום מפסקי החשמל בכיוון הנכון, כדי שלא בכל פעם כשפותחים את דלת הכניסה הדלת תסתיר את המפסקים ותפגע בנוחות", מוסיף סולימנוב.
4. מנעול פרפר או מנעול רגיל
"מנעול פרפר הוא מנעול הקבוע בתוך החלק הפנימי של הדלת ומונע את הצורך לחפש את המפתח בשעת מצוקה ומאפשר יציאה בקלות", מסבירה לושקריוב.
"הוא גם מאוד טוב בבתים שבהם מתגוררים מבוגרים ומונע מצב שבו הם יינעלו בתוך הדירה מבלי שקרוביהם יוכלו לפתוח את הדלת מבחוץ ולחלץ אותם".
סולימנוב מוסיף: "החיסרון הוא שאם פורץ נכנס הביתה, הרבה יותר קל לו לברוח מהדירה. ובנוסף, בדירות שבהם מתגוררים ילדים הם יכולים לשחק עם המנעול ולצאת מהדירה. במקרה כזה, חשוב מאוד להתקין גם מחסום עליון שאליו הם לא יוכלו להגיע, ולהשתמש בו בעת שנמצאים איתם יחד בתוך הדירה".
במוקד השירות של המקצוענים מוסיפים: "חשוב לזכור שבסופו של דבר דלת הכניסה היא גם אמצעי בטיחות, ולכן יש להקפיד שבעת ההתקנה לא יגרם תקלה לבריחים או לציר. בנוסף בעת רכישת הדלת דרשו תעודת אחריות, התקופה המקובלת בתחום היא כשנה על ההתקנה והפרזול ועד חמש שנים על מנגנון הדלת".
5. התאימו את החלק החיצוני לחזית הבית ולסגנון עיצוב הבית ואת החלק הפנימי השאירו נייטרלי
"אם לא רוצים להשקיע סכום כסף גדול יחסית, ניתן להסתפק בבחירת דלת שהחלק הפנימי שלה הוא בצביעה בתנור בהתאם לגוון הקירות בחלל הכניסה לבית (לרוב לבן או שמנת)", אומר מילשטיין. "ישנה אפשרות לבחור בדלת עם עיצוב דו-צדדי, אבל היא עולה כמעט פי שתיים מדלת רגילה. כדאי להתאים את החלק החיצוני של הדלת לשפה העיצובית של הבית, מעין הכנה לקראת הסגנון שיתגלה כשהדלת תיפתח. אם למשל מדובר בבית המעוצב בסגנון כפרי, ניתן לבחור בדלת בסגנון כפרי. אם הסגנון הוא מודרני ניתן לבחור בחיפוי אלומיניום או עץ עם קווים רוחביים, שמתאים למרבית הבתים בישראל למעשה. קו נקי יחסית פחות יגביל בהמשך אם נרצה להחליף את הריהוט".
6. דלת נטרקת או לא?
לושקריוב אומר: "דלת נטרקת לרוב לא מתאימה לבתים עם ילדים קטנים, מפני שהם שובבים ומשחקים עם הדלת ויכולים להינעל מחוץ לבית".
סולימנוב מוסיף: "דלת נטרקת רק נותנת אשליה שהיא נעולה, אבל היא הרבה יותר קלה לפריצה מאשר דלת רגילה, במקרה ששוכחים לנעול את הבית עם מנעול ורק טורקים אותה".
7. ידית רגילה או ידית משיכה?
"מוט משיכה יתאים לרוב לדלתות נטרקות", אומר מילשטיין. "לכן, במרבית המקרים
אני מציע להוסיף קודן, מפני שזה הרבה יותר נוח ולא מדובר בהוצאה כזו גדולה. ואז, אם הדלת נטרקה ניתן לפתוח אותה באמצעות קוד. בדירות עם ילדים קטנים לרוב דיירים מעדיפים להישאר עם ידיות רגילות, מפני שמוט משיכה פחות נוח לילדים. הוא אמנם מוסיף משמעותית לעיצוב הדלת, אבל פחות נוח לשימוש. ניתן לשלב מוט משיכה יחד עם ידית, אבל מבחינת עיצוב התוצאה הרבה פחות יפה".
מחפשים מתקיני דלתות מומלצים? לרשימה המלאה