מחקר: איך אימון גופני עוזר לאיזון הסוכרת?
מחקרים הוכיחו בעבר כי ספורט ופעילות גופנית תורמים לאיזון הסוכרת. מחקר חדש מגלה כי השיפור ברמות הסוכר בגוף מושג לא באמצעות השרירים אלא דווקא בזכות פעילותם של תאי השומן
קראו עוד אודות סוכרת:
להכין בבית: שייק להפחתת רמת הסוכר בדם באופן טבעי
בדקו עצמכם: האם אתם עתידים לפתח סוכרת?
צפו: כך נראה יום בחייו של חולה סוכרת
השמנת יתר היא מהגורמים העיקריים לעלייה בשכיחות המחלה, שכן נמצא קשר ישיר בין העלייה בכמות רקמת השומן התת עורי בגוף, בעיקר באזור בטן לבין שכיחות מחלת הסוכרת. עלייה ברקמת השומן גורמת לתאי הגוף השונים, ובעיקר לשרירים, להיות פחות רגישים להורמון האינסולין ולרמות סוכר בדם. אולם מחקר חדש מגלה כי בשילוב עם פעילות גופנית, לתאי השומן יש תפקיד מהותי במאבק בסוכרת.
הקשר בין פעילות גופנית לרמות הסוכר
אינסולין הוא ההורמון העיקרי שאחראי על שמירה של רמות סוכר תקינות בדם. הוא מופרש כאשר רמות הסוכר בדם עולות, למשל לאחר ארוחה, וגורם לשרשרת פעולות ביוכימיות שמחדירות את מולקולות הסוכר לתוך התאים, וכתוצאה מכך רמות הסוכר בדם יורדת. במקרה של הצטברות רקמת שומן בגוף, פוחתת ההשפעה של הורמון האינסולין על התאים.
בזמן המאמץ הגופני מתרחשת כניסה מוגברת של מולקולות הסוכר מזרם הדם לשרירים הפועלים, גם ללא תלות בהפרשה של הורמון האינסולין, לכן פעילות גופנית תורמת רבות לחולי סוכרת.
השרירים מפרישים חומרים אשר מסייעים למולקולות הסוכר לחדור לתא, ולנצלן ליצירת אנרגיה לצורך הפעילות. פעילות גופנית מתונה, גורמת לירידה מיידית של רמות הסוכר, ולאורך זמן הפעילות משפרת בצורה משמעותית את הרגישות של תאי הגוף לאינסולין ולסוכר.
מחקרים שנערכו בשנים האחרונות מראים בצורה ברורה שביצוע סדיר של פעילות אירובית ותרגילי חיזוק לשרירים מפחיתים בצורה משמעותית את רמות הסוכר בדם.
שומן הוא טוב?
לעומת השרירים, רקמת השומן נחשבת ל"אויב" של הגוף, והמטרה העיקרית של רוב המתאמנים היא לשרוף את מאגרי השומן, על מנת לנצל את חומצות השומן ליצירת אנרגיה לשרירים הפועלים. בשילוב עם דיאטה מתאימה וצמצום מאגרי השומן, יחול שיפור הן במצב הבריאותי והן במראה החיצוני.
כאמור, עד לאחרונה הדעה הרווחת ששרירי הגוף הם בעלי היכולת הטובה ביותר לשפר את הפרופיל המטבולי שלהם בתגובה למאמץ גופני, והם הגורמים לאיזון רמות הסוכר בדם. לעומתם, עלייה ברקמת השומן גורמת דווקא לעלייה ברמות הסוכר בדם.
אולם, מחקר חדש שהתפרסם לאחרונה בירחון היוקרתי בנושאי סוכרת diabetes, סותר למעשה את כל מה שאנו חושבים ויודעים על ההשפעה של אימון גופני על תפקוד תאי השומן וסוכרת.
במחקר מצאו חוקרים מאוניברסיטת שטוקהולם, שפעילות גופנית משפיעה לטובה גם על התהליכים המתרחשים ברקמת השומן, כך שלאורך זמן בתגובה למאמץ, רקמת השומן משנה את תפקודה והיא מפרישה חומרים אשר גורמים לירידה ברמות הסוכר בדם.
במחקר, נלקחו תאי שומן תת עורי מבעלי חיים, לאחר שביצעו סידרה של מאמצים גופניים. התאים הושתלו בבעלי חיים בעלי רמות גבוהות של סוכר שלא היו פעילים גופנית. להפתעת החוקרים, מספר ימים לאחר ההשתלה התרחשה ירידה משמעותית ברמות הסוכר בדם בקרב החיות שעברו השתלה.
החוקרים סבורים כי השיפור המהיר במאזן הסוכר מצביע על כך שתאי שומן שהושתלו, הפרישו לתאים בסביבתם חומרים אשר גרמו להם לשפר את חדירת מולקולות הסוכר לתוכם.
השומן מגיב לספורט טוב יותר מהשריר
מחקר זה מצטרף לשורה של מחקרים קודמים שהוכיחו, בניגוד לדעה הרווחת, שאימון גופני גורם לשינוי משמעותי בפרופיל המטבולי של רקמת השומן, שבא לידי ביטוי יותר מאשר השינוי מתרחש בתגובה לאימון בשרירים עצמם. מחקרים נוספים הצביעו על כך שרקמת השומן היא רקמה דינמית אשר בתגובה לאימון גופני משנה את פעילותה המטבולית והופכת לרקמה בעלת השפעה בריאה על גופנו.
בנוסף, ידוע שהאימון הגופני אחראי על שיפור של כ-10% ברגישות השריר למולקולות הגלוקוז, ושיפור משמעותי של כ-30% ברגישות התאים השונים לסוכר בעקבות פעילות גופנית.
תוצאות אלה משלימות את הפאזל בהבנת המנגנונים הפיזיולוגים שבזכותם אימון גופני מאזן את רמות הסוכר של חולי סוכרת, ומדגישות את החשיבות של ביצוע אימון גופני בקרב אנשים הסובלים מהמחלה.
הכותב: פיזיולוג ופיזיותרפיסט, מכון פיזיולייף בהרצליה לפיזיותרפיה שיקום וכושר אישי