שתף קטע נבחר
 

איך להתמודד עם "ברבור שחור" בבורסה?

"ברבור שחור" הוא כינוי לתרחיש פתאומי שמוביל בן רגע לירידות שערים חדות בבורסה. רוב המשקיעים נוקטים כלפי ברבורים שחורים בשתי גישות קיצוניות: שונאי הסיכון מוותרים לחלוטין על ההזדמנות לתשואה, אוהבי סיכון מתעלמים מהברבורים. מה נכון לעשות בתרחישים כאלה ואיך למצוא את ההזדמנות?

התפרצות אבולה, מתקפת טרור ענקית ופשיטת רגל של מדינה. אחת לכמה שנים מתרחש אירוע יוצא דופן וקשה לחיזוי, שבין לילה וללא התראה מוקדמת "טורף את הקלפים" עבור הסוחרים. אירוע מסוג זה קרוי בשווקים הפיננסיים "ברבור שחור", מונח שנתבע לראשונה ע"י המתמטיקאי הפיננסי נאסים טאלב, והיה גם שמו של ספרו.

 

לכתבות נוספות בנושא:

 

טאלב, מנהל קרן גידור, התמחה בתחום גידור סיכוני הקצה. את הספר "הברבור השחור" הוא פרסם לראשונה באפריל 2007, זמן קצר בלבד בטרם שקעה הכלכלה האמריקאית לאחד המשברים הגדולים בתולדותיה, אשר רבים רואים בו ברבור שחור בפני עצמו. משבר 2008 החיה מחדש את הדיון סביב ברבורים שחורים והביא את ספרו של טאלב למעמד של אחד הספרים המשפיעים ביותר של זמננו.

 

למרבה הצער, מרבית הסוחרים והמשקיעים נוקטים כלפי ברבורים שחורים בשתי גישות קיצוניות שלא תורמות למצבם הפיננסי; שונאי הסיכון נמנעים לחלוטין מכל תנודה ובכך מוותרים מראש על תשואה, בעוד חובבי הסיכון נוקטים בקיצוניות השנייה ומתעלמים לחלוטין מקיומם של ברבורים שחורים. לעומתם, סוחרים קרי רוח רואים בברבורים השחורים הזדמנות ועשויים לגרוף מהם רווחים יוצאי דופן.

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

הברבור הבריח את המשקיעים

ב-11 בספטמבר, שנת 2001, העולם עצר מלכת. מאות מיליונים נצמדו למסכי הטלוויזיה וחזו באחד האירועים הטראגיים ביותר בהיסטוריה האמריקאית, הפלת מגדלי התאומים על ידי מחבלי אל קאעידה. הזכרון הקולקטיבי מעצב את תודעת האמריקאים עד היום, ורבים מהם עדיין זוכרים כיצד הפיגוע הוביל לנפילות בוול סטריט ולהתערבותו של נגיד הבנק הפדרלי, אלן גרינספן, שמיהר להוריד את הריבית.

 

גרינספן חשש מבריחה המונית מהשווקים, שתעצור את גלגלי המימון והאשראי של החברות. בימים הראשונים היה נראה כי מאמציו של גרינספן כשלו. ההפתעה בשווקים הייתה עצומה והציבור מיהר להוציא את כספו מהבורסה כשהוא שולח את מדד ה–S&P500 לירידות חדות (המדד המייצג את מניות הגדולות ביותר בוול סטריט).

 

כמו תמיד, הסוחרים המנוסים וקרי הרוח ידעו ליהנות מהירידות החדות בשווקים, בזמן שהציבור ברח. הקלישאה השחוקה של וול-סטריט גורסת ש'כשהדם זורם ברחובות, זה הזמן לקנות מניות'. למרבה הצער, היא קבלה משנה תוקף בסיטואציה הטרגית של אסון התאומים.

 

השפעתו הכלכלית של הפיגוע הייתה קטנה, אך השפעתו על הסנטימנט ותחושות המשקיעים הייתה גדולה. אלה שבחרו לקנות סחורה במחירי רצפה לאחר הנפילות בשווקים, השיגו תשואות מרשימות בפרק זמן קצר, כאשר המדד רשם עליה של למעלה מ-20% בחודשיים בלבד. מחיקה מוחלטת של הנפילות ואף יותר מכך.

   (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

כך נוצרה הזדמנות

ברבורים שחורים הם נדירים, אך לא נדירים כפי שחושבים. דוגמא אקטואלית לברבור שכזה התרחשה בחודש אוגוסט השנה, לאחר שהאטה ממושכת בכלכלה הסינית הביאה את הבנק המרכזי של סין להודיע על פיחות המטבע, שעד אז היה כבול לדולר האמריקאי.

 

איתותים אלה גרמו לחששות הולכים וגוברים בקרב הסוחרים בנוגע למצבה של הכלכלה השנייה בגודלה בעולם, אך איש לא היה מוכן למה שאירע ביום שני ה-24 באוגוסט 2015. הקריסה היומית הגדולה ביותר של השנים האחרונות נחתה על הסוחרים כרעם ביום בהיר. עוד לפני המסחר צפה כל העולם בכיליון עיניים במסכי המחשב וראה כיצד החוזים על מדד ה-S&P יורדים עוד… ועוד… ועוד…. נראה היה כאילו אין גבול לירידות, ואת יום המסחר, שזכה לכינוי יום שני השחור, פתחה וול סטריט ב-7% מתחת למחיר הסגירה של יום המסחר הקודם, פאניקה מוחלטת.

 

החרדה השתלטה על הסוחרים והם מכרו מכל הבא ליד. חברות ענק כמו אפל, גוגל ואמזון קרסו באחוזים דו ספרתיים ממש עם רגעי הפתיחה, וללא כל סיבה פיננסית. שוב הדם זרם ברחובות ושוב היה מי שניצל זאת. סוחרים חדים ובעלי דם קר הבינו כי זה הרגע לקנות ואספו מניות במחירי מציאה. מניית פייסבוק שקרסה כמעט 20% בפתיחת המסחר, מחקה את רוב הפסדיה כבר באותו יום והמשיכה לעלות בימים שלאחר מכן עד לתשואה פנומנלית של כ-50%. שווי השוק של פייסבוק זינק מ-200 מיליארד ל-300 מיליארד בזמן קצר, לא מעט הודות להזדמנות שהברבור הסיני יצר בשווקים.

 

זה רק ברווזון

אסון התאומים ויום שני השחור הינם סוג אחד של ברבור שחור, פתאומי וללא התראה מוקדמת. אך ברבורים שחורים עשויים להתרחש גם באופן מדורג, בתחילה בדמותה של תופעה חסרת חשיבות של ממש, אך כזו שמייצרת תופעות לוואי וגלי הדף שגורמים למשבר מערכתי מהיר.

 

אחת הדוגמאות המפורסמות ביותר בהיסטוריה האמריקאית לברבור שחור שכזה היא קריסתה של קרן הגידור הענקית LTCM (Long Term Capital Management). הקרן נוסדה ב-1994, ושמה הלך לפניה בכל רחבי העולם. טובי המוחות, דוקטורנטים ואנשי הפיננסים המבריקים ביותר בשוק ההון חברו בה יחדיו, ביניהם גם זוכי פרסי הנובל שולס ומרטון, הרשומים על פיתוח שיטת הערכת שווי של כלים פיננסים מורכבים.

 

בתחילת הדרך, הקרן המפוארת נחשבה להצלחה מסחררת. בשנתה הראשונה היא הניבה למשקיעים תשואה של 21%, בשנה השנייה כבר הגיעה ל-43% ולאחריה 41%. ההצלחה והתהילה הביאה עמה את המשקיעים הגדולים ביותר של וול סטריט, בנקים כמו UBS, קרדיט סוויס ואחרים השקיעו סכומים אדירים והעתיד נראה ורוד.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

אבל משהו לא עבד. בשנת 1997 החלו העניינים להסתבך. LTCM שמרה אמנם על רווח מרשים של 27%, אך בחצי השני ניכרו סימני האטה משמעותית במדינות אסיה - היה זה ראשיתו של המשבר המוכר כיום בשם "המשבר האסייתי". תחילה הייתה זו תאילנד שנפגעה וממנה נדדו הגלים במהירות לדרום קוריאה, אינדונזיה והכו גם במערב.

 

ההשפעה על הנכסים ברחבי העולם הייתה קריטית ו-LTCM לא הייתה ערוכה לגלובליזציה החדשה. היא צברה הפסדים מהירים, המשקיעים מיהרו למשוך את כספיהם והחברה הממונפת דעכה במהירות עד לקריסה טוטלית וחילוץ של הבנק הפדראלי, שמנע מהברווזון להיהפך לברבור.

 

איך מתמודדים עם ברבורים?

ברבורים שחורים קיימים, הם אמיתיים ומתרחשים לעיתים רחוקות יחסית. סוחר נבון אינו יכול להתעלם מקיומם, ועליו לוודא שאינו חשוף לנכס אחד בצורה מוגזמת. עם זאת, נקודת הקיצון השנייה – הפחד – אינה משתלמת.

 

היעדרות משוק ההון בגלל אירועים נדירים, תמנע מכם יכולת לייצר תשואה נהדרת לכסף שלכם. כמו בכל תחום בחיים, יידע יעניק לכם אפשרות לשמור על קור רוח ולהתבונן על משברים בשווקים כהזדמנות.

 

דודו רוז הוא אנליסט ומומחה למסחר בשוק ההון, מייסד בית הספר למסחר בשוק ההון- "סימפל טרייד"   

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים