שתף קטע נבחר

 

לא מפסיקים להשתעל? הסיבות והטיפול היעיל

זה מתחיל בשיעול קל, אבל עלול להישאר איתכם גם למשך חודשים. למה אנחנו משתעלים, למה דווקא בעונה הזו, איזה טיפול עשוי לעזור לנו והאם אפשר בכלל להצליח להימנע?

בשיתוף סופר-פארם

 

כולם משתעלים בתקופה הזו של השנה: אין כמעט מישהו שמצליח לעבור את התקופה הזו בלי להשתעל. מדובר ברפלקס טבעי של הגוף שמסייע להיפטר מהפרשות, חלקיקים וגופים זרים. במהלך השיעול אנו שואפים את האוויר ונושפים אותו בלחץ גבוה ובמהירות עצומה, לעתים גדולה מ-100 קמ"ש.

 

הלחץ הזה מאפשר לפלוט החוצה כיח ורסיסי רוק עמוסים בחיידקים, או באופן שכיח יותר את הווירוסים. ברוב המקרים השיעול נגרם על ידי מגוון עצום של נגיפים. אז הגוף משחרר כמויות גדולות של ריר וכיח, שמכילים שיירים של נגיפים עם תאי דם לבנים הנלחמים בהם.

 

השיעול, כאמור, נועד להיפטר מהכיח הזה. לרוב שיעול נגיפי (ויראלי) מלווה בתקופת חום קצרה של עד שלושה-ארבעה ימים, והשיעול בדרך כלל מחמיר או מתגבר דווקא בלילה.

 

קיראו עוד כתבות במדור פארם נט

 

אבל האם אנחנו ממהרים לרוץ לרופא על כל שיעול? סקר שערכה חברת פריגו עבור המותג טוסין מצא כי קרוב ל-60% מהאוכלוסייה סובלים משיעול לפחות פעם בשנה, אבל פחות מ-25% מהסובלים משיעול הולכים לרופא. 

 

זאת למרות העובדה ששניים מכל שלושה הסובלים משיעול מתקשים לישון בלילה, 46% מתקשים לדבר ו-23% עצבניים מאוד, עד שהשיעול חולף.

 

מה קורה אם השיעול לא מפסיק?

אם השיעול מופיע לאחר מחלה ויראלית או דלקת ריאות שהחלימה, והוא נמשך מעל 3 שבועות ולא יותר מחודשיים, והוא אינו מלווה בחום, בכיח דמי, בציפצופים או בחרחורים, וצילום החזה "נקי", סביר להניח שהאבחנה היא שיעול פוסט-זיהומי", מסביר ד"ר איתי גל.

 

הוא מוסיף כי שיעול ממושך, עלול להיגרם גם מהחיידק בורטדלה פרטוזיס, הגורם למחלת השעלת. מחלה זו עלולה להימשך גם שלושה חודשים ויותר, אולם אין לה כל טיפול, למעט טיפול אנטיביוטי בימי המחלה הראשונים שאינו מסייע לחולה עצמו – אלא מונע את העברת החיידק לשאר בני הבית. 

 

המחלה יכולה להיות קצרת טווח - השיעול יכול להישאר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
המחלה יכולה להיות קצרת טווח - השיעול יכול להישאר(צילום: shutterstock)

 

מה הטיפול היעיל?

שירלי קטרון, רוקחת סופר-פארם, מסבירה כי באופן עקרוני לא כדאי לדכא את השיעול, כי מדובר במנגנון הגנה של הגוף.

 

תרופות מדכאות שיעול: מיועדות בדרך כלל לטיפול בשיעול יבש וטורדני המכילות קודאין כמו רוקסט למשל. לעתים הן מכילות רכיבים נוספים לשיכוך כאבים.

 

חשוב לציין כי השימוש בקודאין יכול לפגוע בערנות. כמו כן, בשימוש ממושך עלולה להתפתח תלות לקודאין. תכשירים נוספים שיכולים לעזור הם: סימפוקל, פאראמול אף ושיעול, אקמול צינון ושפעת, דקסמול קולד, תרודקס.

 

תכשירים מכייחים: יעילים לשיעול עם ליחה. כמו למשל, טוסין, פארמול אף ושיעול, דקסמול קולד, רסיל, מוקוליט, קאפודקס של לייף, מוקוטריט וסולבקס או מווקס. יש גם טבליות מסיסות ששמים במים כמו ראולין, סיראן, ראונאק. למי שסובל מכיב בקיבה, כדאי לו להתייעץ עם הרוקח לפני נטילת התכשירים הללו.

 

תכשירים אלו נועדו לפרק את הליחה ולהקל על הוצאתה ממערכת הנשימה. יש להיזהר בשימוש בהם אם סובלים מכיב קיבה עיכולי.

 

תכשירים טבעיים שיכולים להקל על השיעול: כמו למשל, טננבלוט, סמבוקול, סנטהספינה, לייף טוס פרו, טוסו נטורל, לייף ווינטר שילד, הרבליס, דסימיקס ואלדרבלוט.

 

בכל מקרה קטרון מסבירה כי חשוב מאוד לשתות הרבה במהלך הטיפול בשיעול. היא מוסיפה כי חלק מהתכשירים מיועדים לילדים מעל גיל 6 ולכן חשוב מאוד להתייעץ עם הרוקח.

 

מתי יש צורך בבדיקת רופא דחופה?

נשימה מהירה מהרגיל (מעל 40 נשימות בדקה בתינוק, מעל 20 נשימות בדקה אצל הילד ומבוגר)

 

נשימה מהירה מהרגיל (מעל 40 נשימות בדקה בתינוק, מעל 20 נשימות בדקה אצל הילד ומבוגר)

 

שימוש בשרירי עזר בעת הנשימה (נחיריים רחבות, צלעות בולטות)

 

הכחלה סביב הפה הנראית היטב גם באור לבן חזק

 

הקאות מרובות בכל נסיון שתייה במשך מספר שעות

 

חוסר הכרה וישנוניות יתר

 

האם ניתן להימנע?

אין הרבה מה לעשות כדי להימנע משיעול פרט לחיסון המתאים ולהקפדה על היגיינה מקסימלית : שימוש בג'ל אלכוהול מחטא לאחר מגע עם הפרשות (נזלת, שיעול) וביקור בשירותים.

 

למדו את הילדים להשתעל ולהתעטש אל השרוול. הרחיקו ילדים ומבוגרים חולים מבריאים במידת האפשר.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איך להפסיק את השיעול?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים