בדרך למדפים: המריחואנה הרפואית הכשרה הראשונה בעולם
איגוד הרבנים האמריקאי אישר כי העניק כשרות לקנביס הרפואי של אחת מחברות התרופות בניו-יורק, לאחר שבדק ומצא כי הקנביס מגודל לפי כללי הכשרות, למשל - נקי מחרקים. מדובר בפעם הראשונה שבה מאושרת כשרות למריחואנה רפואית. "השימוש בה אינו חטא", אמר הרב מנחם גנק, מנכ"ל ה-OU. "זו מצווה, זה כורח, זה ציווי". ובישראל? הרבנות לא מתכוונת לתת כשרות בקרוב
<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
חברת "ויראו" (Vireo Health), אחת מחמש החברות הרשאיות לשווק את המריחואנה הרפואית במדינת ניו-יורק - מסרה כי זו הפעם הראשונה שבה ניתנת כשרות על הקנביס הרפואי, ובכך למעשה היא מייצרת את המריחואנה הכשרה הראשונה בעולם.
קראו עוד בערוץ היהדות :
- גם לפני מאה שנה: שנאו את הרבנות, לעגו לעשירים
- צפו בבכורה: האמנים החרדים שרים ירדנה ארזי
- משיב כהלכה: הרב הראשי לישראל עונה לשאלותיכם
התקשורת האמריקאית דיווחה כי איגוד הרבנים אישר את הכשרות לאחר שבדק את מתקני החברה המייצרת, ומצא כי המריחואנה מגודלת ומיוצרת על פי כללי הכשרות. למשל, גידול נקי מחרקים.
"לנפץ סטיגמות"
"אישור הכשרות שניתן לנו, לא יסייע רק לאוכלוסייה היהודית הגדולה בארצות הברית, אלא יעזור לנו לנפץ כמה
סטיגמות מכוערות הקשורות לקנביס הרפואי", אמר מנכ"ל "ויראו", ארי הופננג, בהודעה שמסר לעיתונות.
הוא הוסיף כי המריחואנה הכשרה תעביר "מסר חשוב", כדבריו, למי שסוברים בטעות כאילו השימוש במוצר לחולים הסובלים מכאב, הוא קידום או הכרה בשימוש בסמים חלילה.
"השימוש בקנביס רפואי שהומלץ על ידי רופא, הוא לא חטא, ובוודאי שאין לראות אותו ככזה", אמר הרב מנחם גנק, מנכ"ל ה-OU. "זו מצווה, זה כורח, זה ציווי".
ב"ויראו" הביעו תקווה כי האישור יסייע לחברה לשרת את הפציינטים היהודים בניו-יורק, שבה חיה הקהילה היהודית הגדולה ביותר בארה"ב. את המוצר ניתן יהיה למצוא על המדפים בעוד כחודש, לפי מרשם רופא.
בישראל - אין כשרות עדיין
בארה"ב חלה מהפכה של ממש בשנים האחרונות, בכל הנוגע בשימוש בסמים קלים. כמחצית מהמדינות בארה"ב מתירות שימוש במריחואנה רפואית, וב-2012 אישרו המדינות וושינגטון וקולורדו מכירת מריחואנה לבני 21 ומעלה, גם ללא מרשם רופא.
מבחינה דתית לא אמורה להיות בעיה להעניק כשרות למריחואנה, מכיוון שמדובר בצמח, וכמו כל הצמחים הגדלים בחו"ל לא חלים עליהם דיני שמיטה, תרומות ומעשרות, וכאשר הם מגיעים בצורתם הטבעית, הם כשרים לאכילה או עישון.
עם זאת, בראיון שערך בעבר המגזין "קנאביס" עם הרב חגי בר גיורא, בכיר ברבנות הראשית, הוא קבע כי לזרעי הקנאביס יש דין קטניות, בדומה לתירס ולחומוס. אי לכך, במהלך הפסח יהיה לאשכנזים אסור לעשן סמים, אך הדבר יהיה מותר לספרדים, על פי המסורת שנתקבעה לפני מאות שנים.
בישראל ישנם כמה יצרנים המשווקים את הקנאביס הרפואי, אך עד כה לא נתנה הרבנות הראשית לישראל אישורי כשרות למוצר.
"לא כמו סיגריות"
אגב, הרב הראשי של מזכרת בתיה, אפרים זלמנוביץ', מחבר הספר "אלכוהוליזם וסמים ביהדות" - כבר קבע
בעבר באופן נחרץ כי שימוש בקנאביס רפואי כשר ומותר על פי ההלכה, וכי רופאים חייבים להקל על חולים בסרטן ובמחלות קשות אחרות, ולאפשר לעשן קנאביס רפואי (מריחואנה), כדי להקל על כאבם ולשפר את מצב בריאותם. עם זאת, קבע הרב זלמנוביץ' בספרו כי הוא מתנגד באופן נחרץ לשימוש בסמים ובאלכוהול לצרכי הנאה, וכי זו היא גם עמדת ההלכה.
לפני כשנה סיפר הרב משה אלפנט, בכיר באיגוד האורתודוכסי, כי בעבר דחה ארגון הכשרות שבו הוא עובד, בקשה להעניק אישור כשרות לסיגריות, בשל הנזקים הבריאותיים המוכחים שגורם העישון, אולם בשל המחקרים שהראו יתרונות רפואיים ברורים לשימוש במריחואנה רפואית - לא אמורה להיות בעיה להעניק לה את תעודת הכשרות.
חשוב להדגיש כי בשנים האחרונות גם רבנים רבים בציבור הדתי-לאומי ובמגזר החרדי החלו להתנגד לעישון של סיגריות "רגילות", וזאת למרות שבקרב הציבור החרדי - ואפילו הרבנים שנמנים על זרם זה - עישון הוא עדיין בגדר נורמה. הרבנים האוסרים טוענים כי בשל הציווי המקראי "ונשמרתם מאוד לנפשותיכם", יש איסור חמור לעשן סיגריות, ובוודאי שאסור להשתמש בסמים לצרכי הנאה.