פעילות לחיילים חרדים: בואו לקנות דירה בעמנואל
בזמן שהם עדיין על מדים, הגיע נציג מעיריית עמנואל למפגש עם חיילי הגדוד החרדי "נצח יהודה". בתוכנית: איך ולמה כדאי להם לקנות דירה בתנאים חסרי תקדים בעיר החרדית שמעבר לקו הירוק, "עד 90 אחוז משכנתה, אין חיה כזאת בשוק". מצה"ל נמסר: "תבוצע בדיקה, הנהלים יחודדו". הכתבה פורסמה היום במוסף "24 שעות" של "ידיעות אחרונות"
מכון לב בירושלים. חיילי גדוד "נצח יהודה" התכנסו לשיחת המ"פ הקבועה. ברוב המקרים, הדובר הוא איש דת שמנסה לחזק את אמונתם של החיילים - שרק חלקם עדיין עונים להגדרה המקובלת של "חרדים". הפעם הוזמן לדבר איתם בוגר הנח"ל החרדי וחבר מועצת עיריית עמנואל, משה חגיאל, אבל במקום לדבר איתם על עניינים רוחניים ותורניים, הוא פוצח בהדרכה ממוקדת: למה כדאי להם לרכוש עכשיו דירה בעיר החרדית שמעבר לקו הירוק, וכיצד עליהם לעשות זאת. על הדרך הוא מבטיח להם: "תקבלו 90 אחוז משכנתה, אין עוד חיה כזאת בשוק".
<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. תעשו לנו לייק >>
מי שמזמין את השיחות הללו הם המפקדים, בצוותא עם האנשים המלווים את הגדוד, ועל פי חיילים שנכחו בשיחות הללו זאת לא הייתה הפעם הראשונה שהמעמד מנוצל לצרכים שבינם לבין צה"ל אין כל קשר. "אתה יכול לנחש שלא הגיעו אלינו נציגים מערים בתוך הקו הירוק, למשל", סיפר חייל שסיים זה מכבר את שירותו ביחידה. "מזמינים רק את מי שמשרת את האג'נדה, וזה כולל גופים מצד אחד של המפה הפוליטית".
קראו עוד בערוץ היהדות :
- תמונת השנה: נפטר הרב שלחם למען זכויות השחורים
- עם דוקרן קרח, טובלת בנהר הקפוא/ חני ליפשיץ
- נייעס מצדיע לשטיסל: על מה קיווע וליבי מדברים בדייטים?
העניין כמובן איננו עמנואל בלבד. ככלל, סוחרי ומשווקי דירות לא אמורים להיות חלק מהפעילות הצה"לית, וככל הידוע לנו ביחידות אחרות לא מתרחשת תופעה דומה. חגיאל עצמו טען כי לא הגיע לשוחח עם החיילים כנציג העיר, אלא כבוגר היחידה, אבל ההקלטות שהגיעו לידינו לא מותירות מקום לספק בנוגע לניסיון לשדל אותם לעבור לגור. כך זה נשמע בהקלטה:
"אצלנו תקבלו 90 אחוז משכנתה. זה ייחודי לנו כי אנחנו אזור עדיפות א'. משרד התמ"ת נותן מימון, משרד השיכון נותן מימון, הבנקים נותנים משכנתאות כמעט בלי שום בעיות. באופן אישי, אני רוצה לפתח את הגרעין של בוגרי 'נצח יהודה' אצלנו ביישוב, ואשמח אם יהיו אנשים כאן שירצו להשתתף.
"הדירות כבר בבנייה. בניין ראשון של 50 דירות כבר הסתיים. בונים שלב א' של דירות קרקע, 52 צמודי קרקע שכבר נמכרו. שלב ב' יוצא עוד 4 חודשים לפועל ונמכר. עוד 50 יחידות יוצאות לפועל בעוד כמה חודשים".
רושם חיילים לתוכנית הדיור
בשלב הזה עבר חגיאל לטיעונים משכנעים נוספים. "אנחנו קרובים לאזור המרכז", הוא אומר לחיילים.
"מי שירצה להתעניין בכל זה, תכף ארשום טלפונים. באופן אישי אני יכול לדבר. כל שאלה שיש - שיפנו אליי ואני אפנה למי שצריך. זה (התהליך) מלווה ביועצי משכנתאות, אנשי מקצוע ובנקים שנותנים מימון. עד 90 אחוז משכנתה, אין חיה כזאת בשוק".
אחד הנוכחים צוחק ומעיר בציניות: "ברור, כי זה מתנחלים". אחר מוודא: "זה אחרי הקו הירוק?"
חגיאל: "כן... עמנואל זה יישוב שמוגדר חרדי. ככל שאנחנו גדלים יותר, כך יש עוד סוגים. עמנואל גדלה בגרף הולך ומטפס של 28 אחוזים. אנחנו 28 אחוזים יותר ממה שהיינו ב־2011. זה הביא אוכלוסייה מעורבת יותר. יש חילונים, יש דתיים־לאומיים, אבל היישוב הוא בעל צביון חרדי והרוב המוחלט חרדי.
"אני דוחף לגרעין של בוגרי 'נצח יהודה' אצלנו ביישוב, אני אשמח אם אנשים ירצו לבוא לשמוע עוד אינפורמציה. אגב, כתוצאה מזה מחיר הדירות ביישוב התחיל לעלות. היישוב כולו בתנופה אדירה, למרות השנים הקשות. בטח אתם שומעים עמנואל ואומרים אוי, זה המקום הזה, מה יש לעשות שם. אנחנו נמצאים 25 דקות מבני ברק. רבע שעה, 17 דקות, מכפר סבא. ירושלים - זה תלוי איך אתה נוסע. אם אתה נוסע ברכב, לי זה לוקח 50 דקות. אוטובוס יכול לקחת שעה וחצי, אבל זה ישיר. מתל אביב אנחנו 40 דקות. יש כביש חדש שנסלל ותוך שנה הוא ייכנס לפעולה, והוא מקצר את הדרך".
מעבר לבעייתיות שבמכירת דירות לחיילים, קונספט המימון שעליו מדבר חגיאל לא מוכר, והמדינה עצמה אסרה בזמנו מתן משכנתאות במימון גבוה מ־70%. ממשרד השיכון, שעליו מדבר חגיאל כאחד הגורמים המממנים, נמסר כי "לא ידוע על 90% משכנתה. משרד הבינוי והשיכון מעניק משכנתה עם ריבית מופחתת לזכאים. גובה הסיוע נקבע על פי קריטריונים הקובעים את רמת הזכאות, ולא על פי מקום מגורים. באזורי עדיפות לאומית, כפי שנקבעו בהחלטת ממשלה, ניתנת תוספת של מאה אלף שקלים בלבד, בריבית של ארבעה וחצי אחוזים".
חייל ביחידה: הקצינים עושים מה שהם רוצים. צה"ל: נבצע בדיקה
פתרון אפשרי לסתירה אפשר אולי למצוא במחירי הדירות בעמנואל. על פי גורמים המעורים בשוק הבנייה בעיר, דירת שלושה חדרים חדשה עם אופציה להרחבה, עולה כ־570 אלף שקלים. אם ניקח משכנתה בגובה של 70% פלוס הלוואה בערבות של משרד השיכון, בגובה 100 אלף שקל - נגיע בפועל למימון של כמעט 90% (500 אלף שקל הלוואה מתוך 570 אלף שקל עלות הדירה).
חייל נוסף ב"נצח יהודה" שהשתתף באותו מפגש, סיפר כי חש אי נעימות. "זה לגיטימי שמנסים לחזק אותנו רוחנית", הוא אמר. "אבל הרגשתי כאילו ממש מנסים לשדל אותנו לעבור לגור בעמנואל, בזמן שאנחנו עדיין על מדים. היו עוד מקרים כאלה, כי הקצינים והאחראים על היחידה עושים פחות או יותר מה שהם רוצים ואין מי שמפקח על זה".
חברת הכנסת סתיו שפיר ("המחנה הציוני"), יו"ר ועדת השקיפות בכנסת, מתכוונת להגיש הבוקר שאילתא למשרד השיכון על נושא המימון, כדי לוודא שהוא ניתן על פי החוק. "במדינה מתוקנת כל חייל שמשתחרר מצה"ל, היה מקבל הטבה לרכישת דירה או לשכירות ארוכת טווח", אמרה אתמול ח"כ שפיר.
"על פניו, נראה שהמדינה בוחרת כאן באמצעים מניפולטיביים ולא שקופים לנתב את החיילים - שמיד בתום השירות יגלו על בשרם את מצוקת הדיור - למגורים מעבר לקו הירוק. אם אכן צה"ל מאפשר לגורמים אזרחיים לתמרץ חיילים לעבור לשטחים, ומעז לעשות עליהם מניפולציה פוליטית, זה מנוגד להגינות ולכללי המינהל התקין".
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "בגדוד 'נצח יהודה' שנת השירות השלישית הינה שנת לימודים מקצועיים שמטרתה הכנה לחיים האזרחיים. בפרק זמן זה, עוברים החיילים אחת לשבועיים תכני העשרה. בעקבות פניית הכתב תבוצע בדיקה על מנת לוודא שכל התכנים המועברים לחיילי הגדוד עולים בקנה אחד עם אתיקת ההסברה הנהוגה בצה"ל, ובמידת הצורך יחודדו הנהלים בנושא".
משה חגיאל מסר בתגובה: "בעוד שסתיו שפיר מתעלמת ממצוקת הדיור של הציבור הדתי והחרדי, אני פועל ליצור פתרונות הגיוניים לציבור זה, ובמיוחד לאלה ששירתו בצבא הגנה לישראל. ההתיישבות ביו"ש יכולה להוות פתח לאלה המתקשים למצוא דירה, ואעשה ככל שביכולתי למשוך עוד ציבורים ליישוב עמנואל - ובכך לתרום לפיתוחו ולרווחתם של התושבים. אמשיך לפעול למען החיילים המשוחררים, למען ההתיישבות ולמען עם ישראל".
- הכתבה פורסמה היום במוסף "24 שעות" של "ידיעות אחרונות"