יהודי צרפת: דתיים יותר, בטוחים פחות
סקר מקיף שנערך בקהילה היהודית הענקית מתאר חיים תחת פחד: שני שלישים חשים מאוימים, כמחצית הותקפו פיזית או מילולית. ואיך מגיב הדור הצעיר? חובש כיפה, מתבדל מהמקומיים ושוקל הגירה. מומחים: פוטנציאל העלייה גדול. יש להקל עליהם כדי שיבחרו בישראל
יהודי צרפת חוששים מהטרור האיסלאמי – אבל לא מוכנים להסתיר את דתם: סקר מקיף שנערך בקהילות היהודית הענקית מגלה כי רוב חבריהן מגדירים את עצמם דתיים או מסורתיים, וכמעט מחצית מהצעירים אף נוהגים לחבוש כיפה.
<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
על פי נתונים שפרסם מכון המחקר IFOP, 53% מתוך חצי מיליון היהודים במדינה מנהלים אורח חיים דתי ברמה כזו או אחרת, והיא עולה ומתחזקת ככל שגילם יורד. כך, למשל, 41% מהגברים בני ה-35 ומטה דיווחו כי הם מכסים את ראשם, כפי מנהג ישראל – שיעור גבוה משמעותית מזה של המבוגרים.
קראו עוד בערוץ היהדות :
לראשונה מאז השואה: בגרות בהלכה לתלמידי תיכון בגרמניה
בכורה וטור: אהרן רזאל מקשיב לרגליים
עולים ובורחים: "החלום שלנו הפך לסיוט"
החוקרים מסבירים כי הדבר מצביע על המשך מגמת ההתבדלות בקהילה, נוכח השינויים באקלים החברתי במדינה: הדור הוותיק היה חילוני יותר ומזוהה יותר עם ערכי הרפובליקה הצרפתית, ואילו הצעירים דבקים יותר ביהדות, מנהלים אורח חיים דתי ומחנכים את ילדיהם במוסדות נפרדים מהחינוך הממלכתי הרגיל.
ההבדל בין הקבוצות השונות מתבטא, כמובן, ביחס לחגים ומועדי ישראל, אבל החוקרים אומרים כי הוא ניכר לא פחות מכך בשאלת העלייה לארץ. לדוגמה: 69% מהדתיים הביעו נכונות לעזוב את צרפת ולהגר למדינה היהודית - לעומת 29% בלבד מקרב החילונים.
ד"ר דב מימון, עמית בכיר במכון למדיניות העם היהודי, העיר כי "אם לוקחים בחשבון את שיעור החילוניים בקרב הקהילה, מקבלים כמות גדולה מאוד של יהודים שאינם רואים בישראל אופציה להגירה". לדברי מימון, גם עבור ה"מתבוללים" העלייה ארצה אינה רלוונטית, אך הוא מציע "לא לוותר על המאמצים לקרב אותם בחזרה לשורשיהם".
גזענות ואפליה כלפי יהודים
פרק נוסף בסקר עוסק בביטחון האישי של היהודים בצרפת, ובו 68% מהנשאלים הסכימו כי הם אינם חשים בטוחים במדינה. 40% טענו כי האיסלאם הוא איום (לעומת 32% באוכלוסייה הכללית בצרפת), ו-63% אמרו כי ריבוי המוסלמים ופעילות הימין והשמאל הקיצוני יוצרים אווירה גזענית ומפלה כלפי יהודים.
לתחושות הללו יש ביטוי גם בשטח: 63% סיפרו שעלבו בהם לפחות פעם אחת בשל יהדותם, 51% זכו לאיומים ו-43% הותקפו פיזית. בסך הכל 87% חוששים מגל טרור של האיסלאם הקיצוני שיכה בצרפת.
ל-59% ממשתתפי הסקר יש קרובי משפחה או חברים שעזבו את המדינה בשנים האחרונות – רובם לטובת ישראל, והם מעריכים כי 30% מהם מאושרים יותר מאשר בצרפת. מבין אותם עולים ארצה, כמחצית עשו זאת כדי לשפר את תחושת הביטחון – ורק 9% מסיבות אידיאולוגיות. לדברי ד"ר דב מימון, "זו הוכחה לכך שהציונות לבד כבר אינה מספיקה כיום".
נכון להיום, כ-50% מיהודי צרפת, שהם כ-250 אלף בני אדם, שוקלים להגר ממנה - 25% למדינות דוגמת ארה"ב, קנדה ואנגליה, ו-20% (מאה אלף איש) - לישראל. מימון מזהה בכך "פוטנציאל עצום לגל עלייה, אשר לראשונה בהיסטוריה יגיע ממדינה מערבית מפותחת".
"על מנת לתעל את ההגירה הזאת לעבר ישראל, יש לגבש אסטרטגיה לאומית של הקלות שתאפשר לעולים להמשיך לעבוד במקצוע שלהם, ולהציע חבילת הטבות ליזמים וחברות אשר מעוניינות להעביר את מרכז הפעילות שלהן מצרפת לישראל", סיכם ד"ר מימון, "כך נסייע ביצירת מקומות עבודה חדשים לעולים ולישראלים".