שתף קטע נבחר

 

עולים ובורחים: "החלום שלנו הפך לסיוט"

ביורוקרטיה מסובכת, חוזי שכירות דרקוניים ואף מעשי נוכלות הם מקצת המכשולים העומדים בין העולים החדשים - לקליטה מוצלחת. נוסיף לזה גם קשיי תעסוקה, וקבוצת פייסבוק שבה 20 אלף עולים מתוסכלים - ונבין מדוע התגייסו מספר עולים להקמת עמותה שמטרתה השארת העולים החדשים בארץ: "כל עולה שחוזר, מוציא את הרוח מהמפרשים של עוד המון עולים פוטנציאלים"

 

 

ליעמי לורנס מקליפורניה ירד מהמטוס בשדה התעופה בן גוריון בשנת 2014. שנתיים אחרי, הוא נמצא בראש חזית המאבק של עולים חדשים שנמצאים במצב נפשי וכלכלי קשה, ושוקלים לחזור לארצות המוצא שלהם.

 

<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. תעשו לנו לייק  >>  

 

קבוצת הפייסבוק שבראשה הוא עומד, Keep Olim in Israel, היא שסתום הלחץ של מעל ל-20 אלף עולים, שלא מהססים לחלוק עם הגולשים חוויות, קשיים, תסכולים וגם הרפתקאות בארץ הקודש.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

הקבוצה הוקמה לפני שבעה חודשים, ולאחר מספר ימים שבהם עלו בה רק פוסטים זועמים של עולים מתוסכלים, החליט לורנס לעשות "ריסטארט", למחוק את הפוסטים - ולנסות לתעל את האנרגיה העצומה שהיא הפיקה כדי לנסות לעזור לעולים שנמצאים במצב קשה.

 

"קל להתעלם ממך"

מקריאת הפוסטים עולה מציאות עגומה: רבים מהעולים נאבקים כדי למצוא את מקומם בבירוקרטיה הישראלית, אחרים נופלים קורבן לחוזי שכירות דרקוניים או למעשי נוכלות, ואחדים אף כותבים כי הם הגיעו לפת לחם לאחר שלא הצליחו למצוא עבודה במשך חודשים ארוכים.  

 

 

מצד שני, הקבוצה משמשת כבסיס תמיכה ורבים מגיבים ומנסים לעזור, הן בעצות והן במעשים לבעיות השונות. "לי קרו הרבה מהדברים שמתוארים בפוסטים השונים", מודה לורנס. "כשאתה לא מדבר עברית, קל מאוד לסביבה, למשרדי ממשלה ולרופאים להתעלם ממך. זה מתסכל מאוד. אני יודע שזה קורה גם לישראלים צברים, אבל הם לפחות מבינים מה שאומרים להם, ועל מה הם חותמים כשהם שוכרים דירה או מתקשרים מול חברת סלולר".

 

השאלה היא האם רבות מהבעיות הללו לא יכלו להימנע אם העולים היו מכינים טוב יותר את עצמם לישראל.

 

"רבים מהישראלים חושבים שאנחנו מפונקים, אבל צריך להבין – רוב העולים באו הנה כדי להגשים חלום, ואין דבר גרוע יותר מזה שחלום הופך לסיוט. זה מאוד נחמד לנופף בדגלים ולהריע לעולים חדשים שמנשקים את האדמה בשדה התעופה, אבל מה קורה ביום שאחרי?

 

"כל שנה מפרסמים את מספר העולים החדשים, אבל מישהו סופר את אלה שעוזבים? רובם שבורי לב, ותאמין לי שהם לא שגרירים טובים של ישראל. כל עולה שחוזר, מוציא את הרוח מהמפרשים של עוד המון עולים פוטנציאלים".

 

לדברי לורנס, "זה ממש נורא לחשוב כמה משקיעים ארגונים כמו 'נפש בנפש' והסוכנות בהבאת עולים, אבל כמה מעט מושקע בתמיכה ובעזרה לאלה שמגיעים. יש רבים שלא זקוקים ליותר מדי – קצת תמיכה נפשית, פה ושם מישהו שיארח אותם לשבת, ואולי הזדמנות קטנה להיכנס לשוק העבודה. תן להם את זה, והם הופכים לאזרחים טובים, תורמים ומאושרים. ההרגשה שלי היא שהמדינה ומשרד הקליטה לא עושים מספיק, או אם להיות כנה יותר: לא עושים בכלל".

 

"העלייה מהמערב היא כישלון עבור ישראל"

עכשיו החליט לורנס - לצד חברים נוספים - לפתוח עמותה תחת אותו השם (Keep Olim in Israel) ולהתחיל לפעול למען העולים. "הצבנו יעד של 100 אלף דולרים לצורך מימון של פרויקט גדול שעיקרו מתן עזרה לעולים חדשים", הוא מספר.

 

"כשאומרים לי 'יהיה בסדר', אני מתחיל לדאוג". ליעמי לורנס  ()
"כשאומרים לי 'יהיה בסדר', אני מתחיל לדאוג". ליעמי לורנס

 

בין המטרות: "להעניק ייעוץ משפטי חינם, להשיק קו חם לתמיכה נפשית בשפות שונות, להתאים עולים חדשים לקבוצות תמיכה, ולצאת בפעילות ארצית של 'אמץ עולה', כך שלכל עולה חדש יהיה 'אח גדול' או משפחה מאמצת ישראלית, שתיתן לו הרגשה של בית ותמיכה".

 

את הפרויקט העלו אנשי העמותה לאתר מימון ההמונים jewcer.com והם מקווים תוך חודשיים לגייס את הכסף. "חלק מהסיפורים מאוד מייאשים. יש סיפורי זוועה. אני לא חושב שהממשלה רוצה שעולים ייכשלו, ואף אחד לא רוצה שהם יעזבו, אבל זה קורה", אומר לורנס.

 

"העלייה מהמערב היא כישלון עבור ישראל. באים עם חלום רומנטי, אבל יש שבר. אנחנו לא רוצים יותר כסף ולא מבקשים סל קליטה גדול יותר, אלא תוכניות תמיכה בעולים. תקלו עלינו. אני ממש מחכה שהטלפון שלי יצלצל, וארגון גדול או תורמים ירצו להיות חלק מהפרויקט החדש. חיכינו מספיק לממשלה. כשאומרים לי 'יהיה בסדר', אני מתחיל לדאוג".

 

"זה העתיד שלכם, לא פחות משלנו"

לורנס פונה לישראלים הצברים, ומסביר למה לדעתו גם הם חלק מהפתרון: "אתם יכולים להיות רחל מדימונה עם

חמישה ילדים, שקשה לה לגמור את החודש. למה שיהיה אכפת לה מעולים מפונקים? הסיבה היא שאנחנו באים, עוזרים לכלכלה והופכים את ישראל למקום טוב יותר. יש כאן מדינה יפה, עם פוטנציאל עצום ובלתי מוגבל – ולכן צריך להיות אכפת לרחל ולכל אחד אחר, כי חשובים לכם העתיד של המדינה והעתיד הילדים שלה. כל ישראלי צריך להחזיק את היד שלנו ולתרום. זה העתיד שלכם, לא פחות מהעתיד שלנו".

 

אתה אופטימי?

 

"אני חייב להיות. אני מקווה שהישראלים יראו שאנחנו זקוקים לעזרה, ויבואו להתנדב ולפתוח את הלב, כי בסוף כולנו עם אחד. אל תפספסו את ההזדמנות הזו. אני מקווה שלא אצטרך לכתוב פוסט בפייסבוק שבו אני עוזב את המדינה", הוא מוסיף. "אל תחזרו על טעויות העבר שנעשו בנושא קליטת עולים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"אנחנו לא מפונקים". ליעמי לורנס
מומלצים