שתף קטע נבחר
 

המחיר הכבד בדרך לכיבוש החלל

שתי מעבורות החלל שהתפוצצו - אחת מיד לאחר השיגור ואחת בתנחיתה. החללית שהייתה אמורה לעשות היסטוריה והתפוצצה במהלך ניסוי על כַּן השיגור. הקוסמונאוטים הסובייטים שחזרו לכדור הארץ ללא רוח חיים. ההיסטוריה העצובה של האנושות בחקר היקום

הדרך לכיבוש החלל רצופה באסונות שגבו את חייהם של אסטרונאוטים, עובדים בסוכנויות חלל וגם אזרחים שנפגעו מרקטות שיגור שהתפוצצו. רובם המכריע של התאונות אירעו בכדור הארץ או בדרך חזרה אליו. ההיסטוריה העצובה – 13 שנים לאחר אסון הקולומביה.

 

27 בינואר 1967 - אפולו 1 – שלושה אסטרונאוטים נהרגו

תוכנית אפולו, זו שהביאה את האדם הראשון אל הירח, החלה באסון כבד: שלושת האסטרונאוטים שהיו ב"חזרה כללית" לקראת המסע בחלל ותוכנן לכמה שבועות לאחר מכן, נשרפו חיים במהלך הניסוי, על כַּן שילוח מספר 34 בבסיס החלל האמריקני בכף קנדי. ניצוץ קטן שנפלט מאחד המכשירים גרם לדליקה בחללית וקיפד את חייהם של השלושה - וירג'יל גרניסום (40), אדוארד ווייט (36) ורוג'ר שאפי (32).

 

 (צילום: ארכיון "ידיעות אחרונות")
(צילום: ארכיון "ידיעות אחרונות")

 

10 דקות לפני סיום הספירה לאחור בניסוי נותק לפתע הקשר עם האסטרונאוטים. קודם לכן הספיק אחד מהם להודיע על האש. "לפתע", סיפר אחד מאנשי נאס"א, "הופיע אור בוהק - וזהו". לאחר מכן נראה עשן בוקע מהחללית. צוותי ההצלה שניסו להתקרב למקום האסון נאלצו להתרחק ממנו. אנשי הבקרה ניסו ליצור קשר עם האסטרונאוטים, אבל איש לא ענה. רק שבע שעות לאחר האסון הצליחו המחלצים להיכנס לתוך החללית, שם מצאו את שרידי הגופות.

 

24 באפריל 1967 – סויוז 1 – קוסמונאוט נהרג

זו הייתה החללית הראשונה בסידרת סויוז. לאחר ששהה כ-25 שעות בחלל, הקוסמונאוט הרוסי ולאדימיר קומארוב חזר לכדור הארץ. במהלך הנחיתה אירעה תקלה במצנחים, שאמורים היו לבלום את מהירות החללית בנחיתה, והיא התרסקה. לקוסמונאוט הרוסי לא היה סיכוי והוא נהרג במקום.

 

 (צילום: ארכיון "ידיעות אחרונות") (צילום: ארכיון
(צילום: ארכיון "ידיעות אחרונות")

 

ב"פראבדה" שיבחו את קומארוב: "הוא נאבק עד הרגע האחרון, בניסיון להציל את ספינתו ואת חייו והקשיים שבהם נתקל רק הגבירו את כוח הרצון שלו". בתקשורת הסובייטית דאז לא סיפקו פרטים על האסון, אך במערב העריכו כי זה לא האסון הראשון שבו נהרגים קוסמונאוטים או אנשי תוכנית החלל של ברית המועצות.

 

29 ביוני 1971 – סויוז 11- שלושה קוסמונאוטים נהרגו

שלושת טייסי החללית הסובייטית סויוז 11 - הטייס קולונל גיאורדי דוברובולסקי והמהנדסים ויקטור פאצייב וולדיסלב וולקוב – נמצאו ללא רוח חיים בחללית שנחתה באסיה התיכונה.

 

 (צילום: ארכיון "ידיעות אחרונות")
(צילום: ארכיון "ידיעות אחרונות")

 

השלושה שהו בחלל 25 ימים, רוב הזמן בתחנת החלל. כשיצאו מתחנת החלל הם הודיעו למרכז הבקרה שפעולת ההפרדה התבצעה ללא כל תקלה וכי כל מכשיריהם פועלים כיאות. אבל כשצוות מסוק החילוץ הגיע למקום שבו נחתה החללית, התגלה כי השלושה נספו. בחקירת האסון התברר כי אירעה תקלה באחד משסתומי האוויר בחללית. הוא נפתח מוקדם מדי וגרם למותם של שלושת הקוסמונאוטים, שהובאו למנוחות בכיכר האדומה במוסקבה.

 

28 בינואר 1986- שבעה אסטרונאוטים נהרגו

אחת הטרגדיות הגדולות בתולדות נאס"א, אירעה ב-28 בינואר 1986, כשמעבורת החלל צ'לנג'ר התפוצצה באוויר 73 שניות אחרי שהמריאה מכף קנארוול, פלורידה.

 

 (צילום: ארכיון "ידיעות אחרונות") (צילום: ארכיון
(צילום: ארכיון "ידיעות אחרונות")

 

כעבור כמה ימים פורסמו צילומים חדשים של נאס"א, שהראו להבה פורצת מטיל השיגור של מעבורת החלל, שניות לפני ההתפוצצות הקטלנית. מומחה של סוכנות החלל האמריקנית אמר כי נראה שלהבה זו גרמה להתפוצצות שהשמידה את החללית והביאה למותם של שבעת אנשי הצוות – פרנסיס סקובי, מייקל סמית, ג'ודית רזניק, אליסון אוניזוקה, רונלנד מקנייר, גרגורי ג'רוויס וכריסטה מקאוליף – מורה שנבחרה מבין מאות מועמדים, כדי להעביר שיעור לתלמידים מהחלל.

 (צילום: ארכיון "ידיעות אחרונות") (צילום: ארכיון
(צילום: ארכיון "ידיעות אחרונות")

 

בעקבות האסון הפסיקה ארה"ב את טיסות מעבורות החלל. הן חודשו רק בספטמבר 1988, אז שוגרה לחלל המעבורת דיסקברי.

 

1 בפברואר 2003 – שבעה אסטרונאוטים נהרגו

המעבורת קולומביה אמורה הייתה לנחות בכדור הארץ בשעת צהריים מוקדמת של 1 בפברואר 2003 לפי שעון ארה"ב, אך כשהסתיימה הספירה לאחור - לא נראתה עדיין באופק. משפחותיהם של האסטרונאוטים החלו מפונות מאתר הנחיתה, ואז החלו להגיע תמונות מטקסס שבהן נראו כדורי אש בשמיים. היו אלה שרידי המעבורת.

 

באסון נהרגו ריק האסבנד, וויליאם מק'קול, מייקל אנדרסון, דיוויד בראון, קלפנה צ'אולה, דיוויד בראון וגם אילן רמון – האסטרונאוט הישראלי הראשון.

 

צוות הקולומביה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
צוות הקולומביה(צילום: רויטרס)

המראת הקולומביה (צילום: MCT) (צילום: MCT)
המראת הקולומביה(צילום: MCT)

 

ועדת בדיקה של נאס"א, שהוקמה לאחר האסון, קבעה כי הסיבה הייתה כנראה בועות אוויר שנוצרו בקצף הבידוד המכסה את מיכל הדלק החיצוני, שהגדילו את נפחו. לאחר הווצרות גוש הקצף, הוא ניתק ופגע בחוזקה בכנף השמאלית של המעבורת - מה שגרם לבקע במיגון התרמי בשפת ההתקפה של הכנף השמאלית שלה.

 

במהלך חזרת המעבורת לכדור הארץ גרם החור במעטה הבידוד שלה לחדירת פלסמה לוהטת - שנוצרה במהלך החיכוך עם האטמוספירה - לגוף המעבורת, והביא להתפוצצותה. ועדת חקירה חיצונית קבעה כי אנשי נאס"א היו מודעים לתקלה, אך לא העריכו נכונה את הסכנה הטמונה בה.

השבת שרידי הניסוי שערך אילן רמון בחלל, השבוע (צילום: יואב ארי דודקביץ) (צילום: יואב ארי דודקביץ)
השבת שרידי הניסוי שערך אילן רמון בחלל, השבוע(צילום: יואב ארי דודקביץ)

 

השבוע, במסגרת אירועי שבוע החלל של סוכנות החלל הישראלית במשרד המדע, הוחזרו לישראל שרידי הניסוי שערך אילן רמון בחלל. אלמנתו, רונה רמון, אמרה באירוע בבית חיל האוויר בהרצליה: "השרידים האלה פה. אלו חפצים עם המון רגש, עשייה, ידע וסקרנות".

 

אסונות בשיגורים ובניסויים בדרך לחלל

מרבית האסונות, כמו זה של אפולו 1, התרחשו על הקרקע או במהלך טיסות אימון במטוסים. המשטרים בסין ובברית המועצות התאמצו להסתיר דבר האסונות, שנודעו למערב באמצעות מודיעין. רשימה חלקית של חלק מהאסונות על כדור הארץ.

 

15 בפברואר 1996 – אסון בשיגור לוויין תקשורת בסין

טיל סיני, שנשא את לוויין התקשורת "אינטלסאט", התפוצץ שניות לאחר שיגורו בבסיס טילים שיצ'ינג בדרום מערב סין. הטיל נכנס לסחרור שניות לאחר שיגורו ומיד לאחר מכן התפוצץ על הקרקע. בסין לא דיווחו מה היקף הנפגעים, אך לפי ההערכות במערב, מספר ההרוגים נע בין כמה בודדים למאות. חודש קודם לכן התפוצץ באותו מקום לוויין מתוצרת אמריקנית, כ-50 שניות לאחר השיגור, גם באירוע הזה היו ככל הנראה נפגעים.

 

22 באוגוסט 2003 – 21 הרוגים בברזיל

טיל שהיה מוכן לשיגור שני לוויינים מתוצרת ברזיל התפוצץ בבסיס השיגור אלקאנטרה שבצפון המדינה וגרם למותם של 21 בני אדם ולפציעתם הקשה של 20.

 

 (צילום: ארכיון "ידיעות אחרונות")
(צילום: ארכיון "ידיעות אחרונות")

 

בברזיל הסבירו כי בשעה שהטיל היה מונח על כַּן השיגור ועשרות טכנאים עמלו על הכנתו, החל לפתע אחד מארבעת המנועים לפעול והטיל התפוצץ.

 

31 באוקטובר 2014 – הרוג בהתרסקות spaceship 2

את spaceshiptwo פיתחה חברת Virgin Galactic של ריצ'רד ברנסון. היא אמורה להיות החללית המסחרית הראשונה שתסיע בעתיד תיירים לחלל. במהלך טיסת מבחן התפוצצה החללית וטייס המשנה מייקל אלסברי נהרג.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

לפי התוכנית הייתה אמורה SpaceShipTwo לשאת בעתיד לחלל שישה נוסעים בתשלום בכל פעם, לצד שני הטייסים. עם זאת, בטרם תחל את פעילותה - נועדה לה סדרה של מבחנים קפדניים.

 

כמה מעשירי העולם ואושיות תרבות ומדע רכשו כרטיסים לטיסות העתיד לחלל, בהם סטיבן הוקינג, טום הנקס, אשטון קוצ'ר, בראד פיט, אנג'לינה ג'ולי וקייטי פרי. הזמרת ליידי גאגא הודיעה כי היא מתכוונת להופיע בחללית SpaceShipTwo - בחלל. בסך הכול, יותר מ-700 בני אדם נרשמו לטיסות הראשונות לחלל שהייתה אמורה החללית לקיים אחרי כניסתה לשימוש.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: MCT
המראת הקולומביה ב-2003
צילום: MCT
מומלצים