כך הירידה באוברדראפט תפיל את הכלכלה
בתחזית שחורה במיוחד מנתח בלוג כלכלי מפורסם את האיום הבא על הכלכלה העולמית – ירידה בהיקף החובות הפרטיים של משקי הבית והעסקים הפרטיים בארה"ב ובסין. ככל שמשקי הבית האמריקאיים והסיניים יפסיקו לקחת הלוואות ויתחילו להחזיר חובות, כך הם עלולים לדרדר את הכלכלה העולמית כולה למיתון קשה. הסימנים לירידה כזו כבר החלו באזורים אחרים. ארה"ב וסין הבאות בתור?
סך החובות של משקי הבית והעסקים הפרטיים בארה"ב ובסין הם אלה שמחזיקים את הכלכלה העולמית ומונעים ממנה להידרדר למיתון. הכלכלה אומנם התאוששה מהמשבר של 2008 אך עדיין מקרטעת ובינתיים סין וארה"ב עומדות בינה לבין מיתון - כך עולה מהבלוג האמריקני הכלכלי Marketwatch, שמקדיש את פעילותו להצגת האינדיקטורים הכלכליים מכל העולם בצורת גרפים ותרשימים שמעבירים מסרים ברורים.
לכתבות נוספות בנושא:
המיתון ימתין. בינתיים נמשיך לרכוש מכוניות חדשות
יותר ממחצית מהישראלים באוברדראפט
על פי הניתוח שנערך ע"י צ'ארלס יו סמית, בעל הבלוג הכלכלי, ירידה בהיקף החובות הפרטיים בארה"ב ובסין מסכנת את הכלכלה הגלובלית. סך היקף החובות של משקי הבית והעסקים פרטיים בארה"ב הוא הגבוה בעולם ועומד על למעלה מ-26.5 טריליון דולר.
יצויין כי בארה"ב חלה לאחרונה עלייה בלקיחת הלוואות לצורך רכישת מכוניות ובתים, מה שהמשיך את מגמת העלייה המתמדת בחובות משקי הבית הפרטיים. גם בסין נמשכת מגמת עלייה בהיקף החובות של משקי הבית והעסקים הפרטיים ובסך הכול היקף החובות הללו מסתכם בלמעלה מ-21.3 טריליון דולר.
מאיפה תיפתח הרעה? על פי סמית, התהפכות המגמה בארה"ב ובסין תהיה מסוכנת והדרך מטה תהיה מהירה מאוד, כאשר הוא עושה שימוש ברעיון הפילוסופי של צוק סנקה - מה שנראה נשגב הוא בעצם צוק תלול שהנפילה ממנו קלה.
כדאי שלא יחזירו חובות
האם כבר יש סימנים לנפילה מהצוק? על פי הנתונים המאיימים שהציג סמית, בכל האזורים בעולם כבר חלה ירידה בהיקף החובות הפרטיים - בגוש האירו, ביפן ובריטניה היקף החובות הפרטיים ירד, מה שמהווה אינדיקציה לא חיובית לכיוון הכלכלה. בגוש האירו החובות הפרטיים נאמדים ב-18.9 טריליון דולר, ליפן יש חובות פרטיים בסך 6.7 טריליון דולר ובבריטניה מדובר בהיקף של 4.54 טריליון דולר.
סמית, מציג תחזית קודרת ומאיימת להשלכות של מגמת ירידה בביקושים להלוואות בארה"ב ובסין בהנחה שארה"ב וסין הן הבאות בתור והחובות הפרטיים שם יחלו לרדת.
"משקי הבית שמפסיקים לקחת הלוואות ומתחילים לשלם את החובות שלהם, הם סימן ברור למיתון מתקרב. חוב פרטי הוא אומנם לא הברומטר היחיד למיתון אך עדיין הוא מהווה אינדיקטור חשוב מאוד. כלכלה שבה יורד הביקוש של משקי הבית להלוואות והחובות הפרטיים מתחילים לרדת, עלולה לסבול משיעור צמיחה נמוך של פחות מ-1% לתקופת זמן ממושכת", הסביר סמית את טענתו.
על פי הנתונים שמציג סמית יש כבר איתות לא חיובי מצד ארה"ב כאשר במשך 7 שנים, מאז המשבר של 2008, החובות הפרטיים עלו ב-1.5 טריליון דולר בלבד - קצב נמוך יחסית לעליית החובות הפרטיים בתקופה של לפני המשבר.