שתף קטע נבחר

 

אמצעי מניעה: איך לבחור את הכי מתאים

גלולה, מדבקה או קונדום. איזה אמצעי מניעה קיימים ואיך לבחור את זה שהכי מתאים - והאם יש תופעות לוואי שכדאי לדעת עליהן?

בשיתוף סופר-פארם


אמצעי מניעה נגישים היום הרבה יותר מאי פעם. אבל העומס הרב עלול לגרום לבלבול בקרב המשתמשים, לכן כדאי לדעת למי מתאים כל אמצעי מניעה ובאיזה מצבים הכי נכון להשתמש בו.

 

קיראו עוד כתבות במדור פארם נט

 

אליעז רז, רוקח סופר-פארם, מסביר כי אמצעי המניעה מתחלקים לשני סוגים עיקריים: אמצעי מניעה הורמונליים ואמצעי מניעה לא הורמונליים.

 

בין ההורמונליים ניתן למנות את הגלולות, מדבקות פרוגסטרון, טבעת חודשית, זריקת פרוגסטרון והתקן תוך רחמי הורמונלי. האמצעים הלא הורמונליים כוללים את הקונדום, אמצעי חיץ כמו דיאפגרמה והתקן תוך רחמי לא הורמונלי.

 

ד"ר ערן גולד, מומחה בגינקולוגיה ומיילדות, מפרט על האמצעים השונים:

 

גלולות

יעילות: יעילות במניעה של 99% - נותנות הגנה לכל החודש (כולל ימים שסיימת ליטול קופסא וממתינה לווסת הבא).

 

מה מכילות? שילוב של הורמונים - פרוגסטרון ואסטרוגן.

 

ההבדל בין הסוגים השונים של הגלולות - מה שנקרא ״דור הגלולות״ הוא בסוג הנגזרת של הפרוגסטרון ובמינון המרכיב האסטרוגני שבגלולה. ככל שדור הגלולה מתקדם יותר, המינון של האסטרוגן נמוך יותר.

 

בריכוז הורמונים נמוך - הדימום החודשי יהיה חלש יותר מהרגיל אך גם עלולות להופיע הכתמות לא סדירות בעיקר ב- 3 החודשים הראשונים.

 

תופעות לוואי: הסיכון שנשים הנוטלות גלולות משולבות יפתחו קרישי דם גבוה פי שניים וחצי עד שישה מהסיכון של נשים שאינן נוטלות את הגלולות לפתח קרישים ולכן חשוב לאתר גורמי סיכון לקרישיות יתר.

 

תופעות לוואי נוספות רגישות והגדלה של החזה, שינויים בתיאבון,כאבי ראש, שינויים במצבי רוח ונפיחות . לרב ללא השמנה ואם כן אז מעטה ולרב חולפת בתוך מספר חודשים מתחילת נטילת הגלולות. כמו גם עלייה ברמת הכולסטרול (מעטה וחולפת עם הפסקת הנטילה).

 

רז מוסיף ואומר כי יש כמה מיתוסים בנוגע לגלולות, כמו למשל שאי אפשר לקחת גלולות תוך כדי הנקה. "יש היום גלולות שמתאימות ללקיחה תוך כדי הנקה, וזה חשוב במיוחד אם רוצים לא להיכנס להריון במהלך התקופה הזו. כל מי שאומר שהנקה בעצמה מונעת הריון, טועה.

 

גלולות למניעת הריון. לשים לב לתופעות הלוואי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
גלולות למניעת הריון. לשים לב לתופעות הלוואי(צילום: shutterstock)

 

אמצעים הורמונליים נוספים

ד"ר גולד אומר כי אמצעי מניעה הורמונליים אחרים הפועלים כמו גלולה, כשההבדל הוא באופן הנטילה, הם מדבקה משולבת, שמכילה את ההורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון, ומודבקת על העור מדי שבוע.

 

טבעת "נובה רינג" (Nuvaring) - טבעת גמישה אשר אינה מורגשת, שמכילה אסטרוגן ופרוגסטרון במינון נמוך ומוחדרת לנרתיק למשך שלושה שבועות בכל שימוש.

  

גלולות שמכילות פרוגסטרון בלבד. מומלצות בתקופת ההנקה או לנשים עם סיכון מוגבר להפרעות קרישה. נשים להן עדיף להמנע ממתן אסטרוגן.

 

גלולה למניעת הריון שמכילה גם חומצה פולית

 

זריקת פרוגסטרון הניתנת מדי שלושה חודשים.

 

התקן תוך רחמי לנשים צעירות שעדיין לא ילדו.

 

התקן תוך רחמי הורמונלי - מירנה. יעיל ל5- שנים מפריש הורמון פרוגסטרון במינון נמוך יומי. ההורמון מדכא את רירית הרחם והופך אותה דקה ובלתי קליטה לביצית מופרית. זו גם הסיבה שהתקנים אלה מפחיתים את כמות הדימום בזמן הוסת.

 

אמצעי מניעה לא הורמונליים

ד"ר גולד מסביר:

 

קונדום: אמצעי הבטוח ביותר למניעת הידבקות במחלות מין שונות.

 

אמצעי חיץ: דיאפרגמה - מחיצה מגומי או מסיליקון שמוחדרת לנרתיק ומונעת כניסה של הזרע לרחם וקוטלי זרע - חומרים שפוגעים בכושר התנועה של הזרע ומוחדרים לנרתיק בצורת קצף, קרם, או פתיליות. יעילותם של אמצעים אלה נמוכה משמעותית מזו של הגלולה והשימוש בהם לפני כל מפגש מיני פוגם בספונטניות שלו.

 

התקן תוך רחמי: יעילותו של ההתקן התוך רחמי במניעת היריון דומה לזו של הגלולה.

 

תופעות לוואי - במידה ויופיע הריון הסיכון שיהיה הריון מחוץ לרחם עולה. בנוסף עלולים להופיע דימומים וסתיים חזקים וממושכים, כאבים ודלקות באגן, בעיקר בזמן סביב הכנסת ההתקן.

 

רז מדגיש כי חשוב לזכור שאמצעי המניעה אינם יעילים במאת האחוזים, ובכל מקרה, למרות שרבים מהם ניתנים לרכישה ללא מרשם רופא, חשוב מאוד להיות במעקב רפואי לפני נטילת אמצעי המניעה.

 

באתר הוויטמינים של סופר-פארם כבר ביקרתם?





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
איך לבחור את אמצעי המניעה המתאים
צילום: Shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים