מחקר: סובלים מהשמנה? הסיבה שאולי לא חשבתם עליה
ממצאי מחקר חדש מצביעים על קשר בין ילדים שאובחנו כסובלים מהפרעת קשב וריכוז לבין התפתחות השמנת יתר בגיל מבוגר, ונראתה נטייה ברורה להשמנה דווקא אצל בנות. למה זה קורה ומה ההורים יכולים לעשות כדי לסייע לילדים?
ד"ר סימה קומר שהובילה את המחקר, מסבירה שייתכן והדבר נעוץ ברמה נמוכה של מיומנויות לשליטה בדחפים, פגיעה ביכולת הוויסות העצמי, חוסר יכולת לדחות סיפוקים שקשורים גם לשליטה, ורגישות להרגשת רעב ושובע.
אולי יעניין אתכם גם:
הפירות והירקות שהכי חשוב שילדים יאכלו
סוגי מזונות שהורסים לילדים את השינה
מה לתת לילדים לאכול בבוקר?
אכילה אימפולסיבית
ומדוע ההבדלים בין בנים לבנות? ובכן, הפרעות קשב וריכוז הן מכלול של תופעות. יש מספר תתי קבוצות של הפרעה זו. הסימפטומים הנוירולוגיים ובמיוחד ההתנהגותיים לא תמיד זהים. בעוד אצל בנים ההתנהגות האופיינית היא היפראקטיבית, בנות, לעיתים קרובות, נוטות להיות חולמניות, שכחניות ומפוזרות, בעלות קושי בהתמודדות עם גירויים חיצוניים, קושי בשליטה על רגשות ובכי חסר פרופורציות על כל הערה סתמית. הן גם עלולות לסבול מדחייה חברתית, וכמו הבנים, נוטות להיות מבולגנות.
וכך, השילוב של תפקוד התנהגותי לקוי, יכולת נמוכה בתכנון והתארגנות, אורח חיים לא מסודר, הכולל התנהגות ואכילה אימפולסיביים, יכולת נמוכה לשלוט בדחפים ופעילות גופנית נמוכה, עלולים להביא בקלות לעודף משקל. מאפיין נוסף לסובלים מהפרעות קשב וריכוז הוא בעיות שינה. כיום, הקשר בין מחסור בשעות שינה איכותיות להשמנה ברור. יש לציין שטיפול תרופתי לא גורם להשמנת יתר.
אחריות ההורים
ומה המסקנות ממחקר זה? האם כל ילדה עם הפרעת קשב וריכוז נידונה להיות עם עודף משקל בבגרותה? החוקרים מדגישים את חשיבות האבחון.
הדבר נכון במיוחד אצל בנות מכיוון שהסימפטומים שלהן לעיתים קרובות נתפשות בסביבה כדבר שונה לחלוטין. הורים, מחנכים ומספקי שירותים רפואיים חייבים להיות מודעים לקשר הזה שבין הפרעות קשב וריכוז והפוטנציאל להשמנת יתר.
זו התרומה הגדולה של המחקר הזה. חשוב להיות מודעים לסיכון הזה ולהיערך בהתאם. ובדיוק כפי שעובדים עם הילדים האלה במישורים שונים, הרי יש לעודד אכילה נכונה תוך הענקת סביבת אכילה בריאה ותורמת. אורח מחיים בריא שכולל הרגלי אכילה בריאים ונכונים ופעילות גופנית חיונית וחשובה לכל משפחה ובמיוחד למשפחות שמי מילדיהם אובחן כבעל הפרעת קשב וריכוז. זה כמובן, חלק בלתי נפרד מהאחריות ההורית.
לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet
חשוב לציין שהמחקר לא בדק גורמים נוספים שיכולים להשפיע על הנתונים הסופיים. למשל, לא הייתה כל התייחסות למצב הסוציו אקונומי של המשפחות, לא הייתה כל התייחסות להשכלת ההורים ולבעיות רפואיות נוספות.
מעבר להתמודדות הרגילה עם ילדים ובמיוחד עם ילדות עם הפרעות קשב וריכוז, על ההורים, מורים, מטפלים ונותני שירות רפואיים ובריאותיים לשים לב גם לאספקט התזונתי. השמנה היא לא גזירת גורל, ניתן למנוע זאת.
ומה לעשות אם הילדים רעבים כל הזמן? צפו:
הכותבת היא יועצת תזונה, מרכזת סדנאות לתזונה וירידה במשקל - לאכול ולרזות עם רחל גרנות