שתף קטע נבחר
 

מה הסיכוי שהריבית בארץ תהיה שלילית?

בבנקים המרכזיים בעולם מגיבים להאטה בצמיחה ומורידים ריביות, האם גם בישראל עשויים ליישר קו עם המגמה ולהוריד עוד יותר את הריבית בארץ לרמה שלילית? כלכלני הבנק האמריקני סיטי צופים ריבית שלילית בישראל במהלך שלושת החודשים הקרובים. מה הסיכוי שזה יקרה?

הבנק האמריקני סיטי העריך בסוף השבוע האחרון כי בנק ישראל עשוי להיות הבא בתור ברצף הבנקים המרכזיים בעולם שכבר הורידו ריבית לרמה שלילית.

 

לכתבות נוספות בנושא:

הריבית על המשכנתא עולה וכדאיות המיחזור יורדת

הריבית לחודש פברואר ללא שינוי: ברמה של 0.1%

 

הדרך של הבנקים המרכזיים בעולם להתמודד עם ההאטה בצמיחה במדינות, היא לתת את התשובה המוכרת והשגרתית למצבים אלה - מדיניות מוניטארית מרחיבה הכוללת הורדות ריבית עד לריבית שלילית. מהלך זה של הורדת הריבית נועד להגדיל את הצריכה ולהמריץ את המשק.

 

חמישה בנקים מרכזיים בעולם כבר הורידו את הריבית לרמה שלילית בשל המצב הכלכלי והפיננסי במדינות. בסוף השבוע האחרון גם הבנק המרכזי בשבדיה נקט במדיניות דומה והצטרף לבנק המרכזי ביפן שמתחילת השנה הוריד גם כן את הריבית מתחת לאפס. הבנק המרכזי בארה"ב עלול להיות מושפע גם הוא ממגמה זו ולשנות את התוכנית המקורית להעלאת ריבית במהלך השנה הקרובה. על פי הערכות, הפדרל ריזרב יתקשה מאוד לעלות את הריבית במציאות של ריביות נמוכות בעולם.

 

מצב מסובך

האם ישראל היא הבאה בתור להוריד את הריבית לרמה שלילית במטרה לעודד ולתמרץ את הפעילות הכלכלית במשק? כאמור, כלכלני סיטי מעריכים כי ריבית בנק ישראל, הנמצאת כיום ברמה אפסית ועומדת על 0.1%, עשויה לרדת לרמה שלילית במהלך שלושת החודשים הקרובים, מה שיגרום למפקידים כסף בבנק לקבל את כספם בערך מופחת.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 

הורדת הריבית בישראל לרמה שלילית הייתה עשויה לפתור לפחות בעיה אחת במשק הישראלי - לתרום להיחלשות השקל, שכן השקל החזק מוריד את כוח התחרותיות של היצואנים המקומיים – מה שגורם להאטה בפעילות הכלכלית במשק. מאידך, לריבית שלילית בישראל עלול להיות אפקט שלילי מאוד על בעיה מרכזית אחרת במשק – הורדת הריבית עלולה להוסיף עוד שמן למדורת שוק הדיור הרותח.

 

"בנק ישראל מצוי בפלונטר של ממש. המשך התחזקות בשערו של השקל עלולה להכביד בצורה חריפה על הייצוא המקומי ומנגד נמצא שוק הדיור המקומי, שהנתונים הזורמים ממנו עד כה אינם מצביעים על התמתנות", מעריך אביתר בן דוד, אנליסט מאקרו באקסלנס.

 

למרות הסיכוי המסוים להורדת הריבית בישראל לרמה שלילית, בבית ההשקעות הלמן אלדובי מביעים הערכה ברורה וחד משמעית יותר לפייה בנק ישראל ימנע מלהוריד את הריבית למטה מרמת השפל שלה היום. האנליסטים צופים כי הריבית תישאר ברמה הנוכחית ולא תרד בגלל שילוב של שלושה גורמים מרכזיים - מחירי הדיור הגבוהים בישראל, שוק העבודה הישראלי שנמצא בתעסוקה מלאה וכן בשל יציבות המערכת הפיננסית בישראל (בניגוד למערכת הפיננסית המקרטעת באירופה).

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים