שקד על סערת קצב: הודאה וחרטה לא מהוות קריטריון
שרת המשפטים התייחסה בוועידת נשים בפעם הראשונה בפומבי לדיווח שלפיו היא תומכת בחנינה לנשיא המדינה לשעבר. "מעולם לא נדרשתי לדון בעניין קצב, אנחנו לא מתכוונים להתערב בהליך", הבהירה שקד. היא הדגישה כי הודאה וחרטה לא מהוות קריטריון, אך הן נשקלות על ידי ועדת השחרורים
שרת המשפטים איילת שקד התייחסה הבוקר (יום ב') לסערת השחרור האפשרי של נשיא המדינה לשעבר משה קצב מהכלא בתום ריצוי שני שלישים מתקופת מאסרו. במהלך נאומה בוועידת נשים ועסקים של אתר "און לייף" בירושלים הבהירה שקד כי "אנחנו לא מתכוונים בשום צורה להתערב בהליך".
שקד אמרה את הדברים בעקבות הדיווח בערוץ 10 בסוף השבוע, שלפיו היא ונשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין צפויים לתמוך במתן חנינה לנשיא לשעבר, שמרצה שבע שנות מאסר בגין שתי עבירות של אונס, מעשים מגונים והטרדה מינית. "בימים האחרונים יש בתקשורת דיסאינפורמציה, אני שמחה שיש לי הזדמנות להסביר את העובדות בנושא", אמרה הבוקר שקד.
בסוף החודש אמורה ועדת השחרורים שליד שירות בתי הסוהר לדון בבקשתו של קצב לקצר בשליש את מאסרו. בדיווח בסוף השבוע צוין כי שקד הביעה בשיחה סגורה עמדה שלפיה "אין שום סיבה שוועדת השחרורים
לא תשחרר את הנשיא לשעבר קצב, הוא עומד בקריטריונים". גורמים משפטיים העריכו כי שקד החליטה לאותת לוועדת השחרורים, שאם לא תשחרר את קצב הוא יקבל חנינה בכל מקרה.
על כך אמרה הבוקר שרת המשפטים כי "לאחר שיסתיים ההליך (הדיון בוועדת השחרורים. ט"צ), בסמכותו של הנשיא לחון כל אסיר, והנשיא יחליט אם להידרש לנושא, לפי ראות עיניו". שקד ביקשה להבהיר כי ההמלצה העדכנית במשרד המשפטים היא זו שהונחה בפני קודמתה בתפקיד, ציפי לבני: "ב-2012 משרד המשפטים המליץ שלא לחון את קצב. ההמלצה הועברה לנשיא המדינה וטרם התקבלה הכרעה בנושא".
שקד אמרה עוד כי "אישית, מעולם לא נדרשתי לדון בעניינו של קצב, ומעולם לא פתחתי את התיק ולא עיינתי בעובדות. בהליך החנינה, משרד המשפטים מעביר חוות דעת לנשיא, והנשיא רשאי לקבל או לא לקבל את ההמלצה של משרד המשפטים".
היא הוסיפה כי "משה קצב מתעתד לעמוד בחודש הקרוב בפני ועדת שחרורים. הוועדה, שמנהלת הליך עצמאי בראשות שופט, שוקלת הרבה קריטריונים על פי חוק. בין היתר מסוכנות לציבור, התנהגות בכלא, שיקום האסיר וכו'. הודאה וחרטה לא מהוות קריטריון על פי החוק, אבל הן כמובן נשקלות על ידי הוועדה במסגרת יכולת השיקום של כל אסיר".
היא ציינה בנוגע לתרעומת שנשמעה בקרב נבחרות ציבור ועמותות נפגעי ונפגעות עבירות מין כי "לנפגעי עבירה יש זכויות בהליך הפלילי, בין היתר גם לעמוד בפני הוועדה ולהביע את דעתם ועמדתם, וחשוב שנפגעי עבירה יכירו ויעשו זאת".
בהקשר זה יצוין כי דוברת בית הנשיא ריבלין ביקשה אתמול להבהיר כי "בניגוד לפרסומים, נשיא המדינה לא הביע תמיכה במתן חנינה למשה קצב. הנשיא ידון בסוגיה זו ויגבש את עמדתו, אם וכאשר יידרש לכך, זאת רק לאחר שיעמדו בפניו כל השיקולים הנדרשים לקבלת החלטה, כפי שהוא נוהג בכל בקשת חנינה אחרת המובאת בפניו".
"המפכ"ל פועל למיגור חיסול חשבונות"
השרה התייחסה גם לדיווח בערוץ 2, שלפיו מפכ"ל המשטרה, רב-ניצב רוני אלשיך, אמר כי המשטרה לא תטפל בתלונות אנונימיות נגד שוטרים. לדברי שקד, "לא שמעתי את המפכ"ל מתבטא, קראתי את הדברים בעיתון. המפכ"ל מנסה להתמודד עם הרצון מצד אחד לעודד כמה שיותר מתלוננות להתלונן, ומצד שני לפעול למיגור התרבות הקלוקלת שקיימת במשטרה של חיסול חשבונות. פתרון כמו מתן חיסיון מקסימלי למתלוננות במהלך הליך החקירה והבירור הוא פתרון אופציונלי בעיניי".על השאלה אם מדינת ישראל מוכנה לראשת ממשלה שנייה השיבה שקד כי "אני חושבת שזה אפשרי בהחלט, המדינה מוכנה לכך, זה עניין של החלטה של המועמדות השונות אם הן רוצות להיכנס להליך. חשוב לומר שקריירה פוליטית היא קריירה תובענית. אני נהנית מאוד, עושה את זה בזכות בעלי, הבית שלנו היה שוויוני, היום בעלי הוא שנושא ברוב הנטל".
היא אמרה עוד כי "זה דורש ממני הקרבה בחיי הפרטיים והמשפחתיים בגידול הילדים. אני כרגע נהנית מאוד מהמשרד שעליו אני ממונה, מקווה שיהיו לי עוד לפחות שלוש שנים, אבל השמיים הם הגבול, אי אפשר לדעת".