שתף קטע נבחר

 

חוב הישראלים לדיור עלה ל-322 מיליארד שקל

סך החוב במדינת ישראל הסתכם בסוף 2015 לכ-2 טריליון שקל, כך לפי בנק ישראל. חובות משקי הבית בישראל גדלו בשנת 2015 בכ-7% לסכום של 475 מיליארד שקל, יותר מ-90% מהן בגין הלוואות שנלקחו מהבנקים. החוב של משקי הבית מהווה כרבע מסך החוב במדינת ישראל, שרובו שייך למגזר העסקי לממשלה ולרשויות המקומיות

סך החוב במדינת ישראל הסתכם בסוף שנת 2015 בסכום של כ-2 טריליון שקל, מתוכם 809 מיליארד שקל חובות של המגזר העסקי, 742 מיליארד שקל חובות של הממשלה והרשויות המקומיות ו-475 מיליארד שקל חובות של משקי הבית, כך עולה מנתונים שמפרסם היום בנק ישראל לסיכום שנת 2015.

 

במהלך שנת 2015 נמשכה מגמת הגידול בחוב של משקי הבית- יתרת החוב של משקי הבית הסתכמה כאמור, בכ-475 מיליארד שקל, כאשר מרביתה היא לבנקים (כ-91%) היתר הוא חוב לממשלה, לחברות כרטיסי האשראי ולגופים המוסדיים.

 

קצב הגידול בסך החוב של משקי הבית דומה לשנים הקודמות. בהמשך לשנת 2014 ובניגוד לשנים הקודמות, קצב הגידול בחוב שאינו לדיור גבוה יותר מקצב הגידול בחוב לדיור. יתרת החוב לדיור בשנת 2015 גדלה בשיעור גבוה מעט מזה של השנה הקודמת (% 6.3) והגיעה לרמה של כ-322 מיליארד שקל. יתרת החוב שלא לדיור גדלה בשיעור של כ-% 7.5 באותה תקופה והסתכמה ב-153 מיליארד שקל. קצב הגידול השנתי ביתרה זו הלך ועלה במהלך השנתיים הקודמות ונחלש מעט במהלך השנה האחרונה.

 

העלייה ביתרת החוב של משקי הבית בשנים האחרונות נובעת בעיקר מהגדלה כמותית בחוב – הן לדיור והן שלא לדיור. ההגדלה הכמותית במהלך השנה עמדה על כ-31 מיליארדי שקל. ההגדלה הכמותית בחוב לדיור הסתכמה בכ-20 מיליארדי שקל, סכום גבוה יותר מאשר בשנים האחרונות .נזכיר כי היקפי המשכנתאות ב-2015 קבעו שיא חדש ועמדו על כ-65 מיליארד שקל. ההגדלה הכמותית בחוב שלא לדיור הסתכמה בכ-11 מיליארדי שקל, מעט יותר מאשר השנה הקודמת.

 

מהנתונים עולה עוד כי בהמשך לשנים האחרונות, נרשם קצב גידול גבוה בחוב של משקי הבית (שאינו לדיור) לגופים חוץ בנקאיים, אם כי יתרת החוב לגופים אלו עדיין נמוכה. בשנת 2015 נרשם גידול של 35% לסכום של 11 מיליארד שקל בחוב לגופים המוסדיים ו-18% גידול בחוב לחברות כרטיסי האשראי שהסתכם ב-14 מיליארד שקל.

 

החוב לבנקים (שאינו לדיור) גדל ב-6% והסתכם ב-126 מיליארד שקל.

 

את רוב ההלוואות (91%) למשקי הבית מעניקים, כאמור הבנקים, בעוד למגזר העסקי ולממשלה מחצית מהמימון ויותר, מגיעה מהגופים המוסדיים. בנוסף, בעוד כמעט כל החוב משקי הבית מקורו בהלוואות, בקרב המגזר העסקי ההלוואות מהוות כ-70% מהחוב והשאר הן חובות באמצעות הנפקת אגרות חוב. בחובות הממשלה היחס הוא הפוך – 70% מהחוב מקורו בהנפקת אג"ח והשאר בהלוואות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
צילום: Gettyimages
צילום: Gettyimages
מומלצים