שתף קטע נבחר

 

בדרך למיליון אזרחים סוג-ב': "קודם תתחילו הליך גיור, אחר כך תעלו"

85% מהעולים הצעירים ממדינות חבר העמים לשעבר - אינם יהודים על פי ההלכה, ובעוד 20 שנה יחיו בארץ כמיליון אזרחים פסולי חיתון וקבורה, כך עולה ממחקר חדש שערך פרופ' זאב חנין. במכון טריגובוף החליטו לסייע למי שאינם יכולים להוכיח יהדות בפני הרבנות, ולפתוח מסלול טרום-גיור חדשני, רגע לפני העלייה

 

 

בתום מלחמת העולם השנייה נרשמו כשלושה-מיליון פליטים יהודים מ"תחום המושב" במשרדי ה"צלב האדום", והצהירו על יהדותם. לאחר הרישום, ובהוראת סטלין, פורקו הקהילות והמוסדות הרבניים ששרדו את השואה, והיהודים הועלו בכוח על רכבות לסיביר ולמזרח הרחוק, פוזרו ונעלמו אל תוך המרחבים הקפואים של האימפריה הסובייטית. כשמונים שנה לאחר אחד הטרנספרים הגדולים של המאה ה-20, צאצאי אותם יהודים שהוגלו מנוף ילדותם - מגלים מחדש את יהדותם.

 

<< כל מה שמעניין בעולם היהודי - בפייסבוק שלנו. היכנסו >>

 

שעות הערב המאוחרות בבית הכנסת הגדול של מוסקבה, בניין מפואר ומלא היסטוריה יהודית, שהוקם בסוף המאה השמונה-עשרה. על אחד הספסלים, צעיר בלבוש חילוני וכיפה שחורה לראשו מתפלל בדבקות, לבדו, באמצעות סידור תפילה משולב ברוסית ובעברית.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

"תמיד ידעתי שאני יהודי. תמיד הציקו לי בבית הספר בגלל שאני יהודי. אבל עכשיו שאני רוצה לעלות לארץ ישראל, והגשתי את כל המסמכים לסוכנות היהודית – אומרים לי שאני לא יהודי!" סיפורו הטעון והכואב של ניקיטה בן ה-19, חוזר כמוטיב שכיח בקרב העולים הרבים מברית המועצות לשעבר. הוא מקיים מצוות, מתפלל בקביעות – ומעולם לא חשב שיצטרך להוכיח את יהדותו, עד שהגיע עם שני אחיו למשרדי הסוכנות.

 

בקרוב: מיליון "פסולי חיתון" בישראל

הפיתרון הטכני להוכחת היהדות הוא פשוט למדי: אם סבך או סבתך נרשמו ב-"רשימות הצלב האדום" המפורסמות, הוכחת היהדות היא מוחלטת. תמורת סכום כספי שמתייקר משנה לשנה, דווקא "הצלב האדום" (ארגון נוצרי) הוא זה שיאשר את יהדותך.

 

"כשהילד חוזר מהגן עם חנוכייה שבנה בעצמו, ההורים חושבים שזה מקל שמודבקים עליו פקקים. אין להם זהות יהודית, וזה מה שאנחנו מנסים לתקן" (צילום: אסף קמר) (צילום: אסף קמר)
"כשהילד חוזר מהגן עם חנוכייה שבנה בעצמו, ההורים חושבים שזה מקל שמודבקים עליו פקקים. אין להם זהות יהודית, וזה מה שאנחנו מנסים לתקן"(צילום: אסף קמר)

 

אם ההורים או הוריהם לא מופיעים ברשימה – לך תוכיח שאתה יהודי "אמיתי", הזכאי לסל קליטה מכוח חוק השבות. בהצלחה עם מציאת תעודת הלידה האותנטית של הסבתא שנולדה לפני מלחמת העולם, ושרדה את השואה. משימה כמעט בלתי אפשרית.

 

בהנחה שהצלחת, בעזרת המסמכים המקוריים, להוכיח את יהדותך בהתאם לחוק השבות - מתחילה הבעיה השנייה: להוכיח את יהדותך בפני הרבנות הראשית לישראל, וההלכה הרואה באדם את בן הדת היהודית לפי אמו בלבד.

 

פרופסור זאב חנין, המדען הראשי של משרד הקליטה, מודאג מאד מהפער הרחב בין מספר העולים ארצה במסגרת חוק השבות - לבין יהדותם במסגרת ההלכה. "המצב הכלכלי הקשה ברוסיה וסיבות נוספות, מייצרות, במסגרת חוק השבות, עלייה ברוכה של כ-15 אלף עולים בחודש. אולם לפי ההלכה הרבנית, רובם הגדול לא יהודים".

 

בהתאם לנתונים שהתגלו במחקר החדשני שערך פרופסור חנין, 85% מקרב העולים החדשים מרוסיה מתחת לגיל 40 - לא מוגדרים כיהודים במסגרת ההלכה. "בעוד 20 שנה יחיו בישראל כמיליון אזרחים פסולי חיתון, ללא רשות להיקבר בבית קברות יהודי. אותם עולים במסגרת חוק השבות ישרתו בצבא, ילמדו באוניברסיטה, ימצאו עבודה, אך ישתלבו בחברה הישראלית כאזרחים סוג-ב'".

 

"מבקשים לעזור לעולים שבדרך"

כדי להתמודד עם חלק מהבעיות הרבות של העולים החדשים מברית המועצות לשעבר, פיתח "מכון הארי אוסקר טריגובוף" את "פרויקט מסלול", תוכנית חדשנית ופורצת גבולות לחיזוק הזהות היהודית בקרב העולים החדשים.  הפרויקט בא לאחר ארבע שנות פעילות של מיזם "שורשים", שעסק בהוכחת יהדות מול הרבנות, ולמעשה מהווה פרויקט משלים עבור מי שאינם יכולים להוכיח את יהדותם, לאחר שמוצו האפיקים בכיוון זה.

 

שלום נורמן, מנכ"ל מכון טריגובוף שהגיע במיוחד למוסקבה כדי לפתוח את הקורס הראשון, מספר כי מטרתו "להוביל את נושא המעמד האישי והכנסת המועמדים לעלייה, אל המסלול של גיור במידה והם רוצים בכך".

 

"אף אחד לא יודע לאמוד את גודל הקהילה היהודית ברוסיה, מאות-אלפים, ככל הנראה. זאת קהילה שעברה תהליכי אינטגרציה ואסימילציה מאד חזקים ואינטנסיביים, ואנחנו ערים לכוחות החזקים שדוחפים את אותם חברים לכיוון העלייה לישראל".

 

"לאור המציאות שבה קשה למצוא זהות יהודית מוכחת ומקובלת על ידי הרבנות, אנחנו מאפשרים לעולים ב'פרויקט מסלול' להכין את עצמם ולנצל ביעילות המרבית את הזמן, כאן ברוסיה, לפני העלייה, כדי שיוכלו להכין את עצמם לקראת בית הדין הרבני ותהליך הגיור המלא".

 

"אין להם כל זהות יהודית"

רב היישוב אלעזר, חיים אירם, ששימש כדיין בכיר בבית הדין הרבני לגיור, מאמין כי יש חשיבות עליונה לפעילות המכון להחזרת אותם יהודים חסרי מודעות יהודית – "הביתה, אל עם ישראל", כדבריו.

 

"הקהילה היהודית בברית המועצות עברה שתי טרגדיות נוראיות", הוא אומר, "השואה והאיסור הקומוניסטי לקיים חיים יהודיים. זאת קהילה ללא המשכיות, כמו שיש בכל שאר הקהילות בעולם. אנחנו פוגשים כאן יהודים ציונים וחדורי מוטיבציה ללמוד, ואנחנו כאן בשביל לעזור להם לחזור הביתה".

 

זאב קיגיס, רב היישוב סוסיא, הוא מורה לעברית ויהדות – עולה חדש ישן בעצמו – שעסק שלוש שנים בחיזוק הזהות היהודית במוסקבה. "בתקופה הסובייטית", הוא אומר, "חגגו היהודים ברוסיה שני חגים בלבד: נובי גוד (ראש השנה האזרחית) - ויום הולדת".

 

"זה היה כמעט בלתי אפשרי לשמור על היהדות תחת השלטון הסובייטי, שנלחם במקביל גם נגד הנצרות. לשלושת מיליון היהודים שהוגלו על ידי סטלין לסיביר ולמזרח הרחוק - לא היו מוסדות דת, מוהלים, קהילה, רבנים ואוכל כשר. היהודים פוזרו בכל רחבי האימפריה, ובלית ברירה, עברו ילדיהם ונכדיהם תהליך מסיבי של התבוללות".

 

הרב אירם מספר כי "אנחנו פוגשים בישראל עולים מרוסיה שלא יודעים מה זה שבת, שלא שמעו על חג החנוכה. הם שרתו בצבא ויש להם עבודה טובה והשכלה, אבל כשהילד חוזר מהגן עם חנוכייה שבנה בעצמו, ההורים חושבים שזה מקל שמודבקים עליו פקקים. אין להם זהות יהודית, וזה מה שאנחנו מנסים לתקן".

 

הרב קיגיס מוסיף כי לאחר שהעולים החדשים התאמצו להוכיח את יהדותם, הם נוחתים בישראל ונאלצים להתמודד עם שלל בעיות וקשיים "קלאסיים" הקשורים בהגירה לארץ חדשה, כמו שפה, תעסוקה ומגורים. את בעיית הגיור ההלכתי, שכרוכה בהשקעת אנרגיה רבה הכוללת לימודי דת ותהליך גיור מורכב ומתיש שאורכו כשנה – הם מעדיפים לדחות למועד מאוחר יותר. מועד ערטילאי, שברוב המקרים לעולם לא יגיע. כך מתעצמת הבעיה ומועברת לדור הבא.

 

ניסיון של "הרגע האחרון"

במכון טריגובוף הבינו שהמועד הכי יעיל לנסות ולטפל בבעיות הזהות החמורות הוא דווקא ברוסיה,

רגע לפני שהעלייה מתבצעת: "ברגע שהעולים הפוטנציאלים מקבלים אישור סופי לעלייה במסגרת חוק השבות, הם מפסיקים לעבוד, מתרכזים במכירת הרכוש, ובבירוקרטיה של המעבר לארץ אחרת. בתקופת הביניים הזאת, שיש בה המון זמן פנוי והמון אנרגיה ורצון ללמוד על הארץ החדשה – לכאן אנחנו מתכוונים ומתאימים את הקורס".

 

חיזוק הזהות היהודית והעזרה הטכנית בהוכחת היהדות של מכון טריגובוף והסוכנות, מושפעים ומורכבים מהתכנים של הקורסים המקבילים בישראל. אבל כאן, ברוסיה, בפרק הזמן הייחודי של "רגע לפני העלייה למטוס", הם מתקבלים בצורה האפקטיבית ביותר.

 

מכון טריגובוף פועל לסיוע להסדרת מעמדם האישי של עולי מדינות ברית המועצות לשעבר. לפרויקט שותפים: הסוכנות היהודית, קרן היסוד, הקהילה היהודית בבית הכנסת הכוראלי במוסקבה והרב של מוסקבה הרב פנחס גולדשמיט, והמדרשה הציונית בקייב. הפרוייקט נעשה בתיאום ובאישור המרכז הלאומי לזהות ולגיור – "נתיב", ועל פי תוכנית הלימודים שלהם.

פורסם לראשונה 29/03/2016 14:50

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אסף קמר
"תהליך מסיבי של התבוללות". הרב קיגיס
צילום: אסף קמר
צילום: אסף קמר
"בעוד 20 שנה יחיו בישראל כמיליון יהודים סוג-ב'". פרופ' חנין
צילום: אסף קמר
צילום: אסף קמר
"פוגשים בארץ עולים שלא יודעים מה זה שבת". הרב אירם
צילום: אסף קמר
מומלצים