החרדים נגד בג"ץ: "הורס היהדות, גורם לשנאה"
מתקפת נגד חריפה של המפלגות החרדיות נגד שופטי העליון, בעקבות הפסיקה התקדימית שמכירה לראשונה בגיור פרטי. "לא הם יקבעו מיהו יהודי", אמרו ואיימו בחוק עוקף בג"ץ. התומכים: "מונופול הרבנות נשבר"
הפסיקה התקדימית של בג"ץ מובילה למתקפת נגד חריפה ביותר של החרדים. "בית המשפט העליון רושם על שמו בטאבו את הרס היהדות במדינת ישראל", "בג"ץ מנסה לקעקע את היסודים היהודיים של המדינה", "ההחלטה המפוקפקת תגרור שנאה ופילוג" - אלו רק חלק קטן מתגובות הח"כים החרדים הבולטים להחלטה להכיר בגיור הפרטי לצורך חוק השבות.
הקביעה של בית המשפט העליון כי לצורך חוק השבות תכיר המדינה גם בגיורים שבוצעו בקהילות אורתודוכסיות שלא במסגרת מערך הגיור הממלכתי הובילה לזעם אצל החרדים, ולהודעה משותפת חריגה של ראשי יהדות התורה. "הציבור בישראל רואה במעלליהם הערמומיים של שופטי העליון חלק ממגמה הרסנית של חורבן הדת בישראל. בית המשפט העליון רושם על שמו בטאבו את הרס היהדות במדינת ישראל", כתבו בהודעתם שר הבריאות יעקב ליצמן ויו"ר ועדת הכספים משה גפני.
ליצמן וגפני הודיעו כי ידרשו את תיקון הנושא בחקיקה "כדי לשמר את העם היהודי לדורותיו ואת הסטטוס קוו הנהוג בתחום הרגיש כל כך של הגיורים. שתלטנות בית המשפט העליון בכל נושא שאיננו מעניינם מוכיחה חוסר מידתיות וחריגה מכל סמכות הגיונית. לא נאפשר ששופטי בג"ץ הם אלו שיקבעו מי יהיה יהודי במדינת ישראל, נגד מסורת ישראל ומורשת הדת היהודית לאורך כל הדורות".
חברם לסיעה, סגן השר מאיר פרוש, אמר דברים דומים: "החלטה המפלגת והמפוקפקת מותאמת לתפיסת בג"ץ, שהצטיינה השבוע ביצירת מתחים וסכסוכים בקרב חלקים בעם. הפסיקה תגרור רישום עצמאי של ספרי יוחסין והשנאה בין אחים והפילוג בקרב קהילות בישראל - יהיו רשומים על שם בג"ץ".
גם במפלגה החרדית הנוספת שבקואליציה, ש"ס, זעמו על פסיקת שופטי העליון: "בג"ץ מנסה לקעקע את היסודות היהודיים של מדינת ישראל ופוגע במערך הגיור הממלכתי וברבנות הראשית", אמר השר לשירותי דת דוד אזולאי. "מי ששותק על החלטת בג"ץ להכיר בגיורים פיראטיים שלא יתפלא למצוא כאן במדינת ישראל מאות אלפי גויים שיקבלו אזרחות על פי חוק השבות כתוצאה מתעשייה מפוקפקת של גיורים מזוייפים. בכוונתי לפעול באמצעות חקיקה שגיורים בישראל יהיו אך ורק כאלה שנעשו על ידי מערך הגיור הממלכתי".
מתקפה נוספת הגיעה מכיוון הבית היהודי, וגם שם איימו שינסו להעביר חוק עוקף בג"ץ. ח"כ בצלאל סמוטריץ' אמר כי "שוב בג"ץ מתערב בענייני מדיניות רגישים ולא מותיר למחוקק ברירה אלא לתקן את העיוות שנוצר בחקיקה. מיד בתחילת מושב הקיץ נניח על שולחן הכנסת הצעת חוק שתקבע הכרה רק בגיורים הממלכתיים".
מנגד, בצד השני של המפה הפוליטית בירכו על ההחלטה. יו"ר מרצ זהבה גלאון כינתה זו "פסיקה ששוברת את מונופול הרבנות", ואמרה כי היא "מקווה שההלכה החשובה הזאת תיושם לגבי גיורים של כל הזרמים ביהדות, לא רק בזרם האורתודוכסי כמו במקרה זה. מדובר בתקדים חשוב וצריך להתייחס אליו ככזה ולא כמקרה פרטי. זהו צעד במאבקם של הזרמים השונים בישראל להיות יהודים לפי דרכם ללא דירוג של יהודים שווים ושווים יותר".
ח"כ אלעזר שטרן מ"יש עתיד" אמר כי זוהי "בשורה גדולה למדינת ישראל, למלחמה בהתבוללות ולאלו המבקשים להתגייר שלא דרך הגיורים המרחיקים של הרבנות הראשית. זו בשורה עצומה גם למאות הישראלים שכבר התגיירו בבתי הדין האלטרנטיביים לגיור וכעת מדינת ישאל תכיר בהם. הפסיקה היא תוצאה ישירה של ביטול חוק הגיור שהובלתי בכנסת הקודמת, שבוטלה כהרף עין בליל החתימה על ההסכמים הקואליציוניים. אני מאחל לכנסת שתתעורר ותעשה את המוטל עליה לא רק כעבד נרצע של הסכמים קואליציוניים הזויים".
חברתו לסיעה עליזה לביא הוסיפה: "זו פסיקה היסטורית ושלב נוסף בפרפורי הגסיסה של מונופול הרבנות על שירותי הדת, מונופול המרחיק רבים מהיהדות".
ההכרעה התקדימית ניתנה בהרכב מורחב של תשעה שופטים, בראשות נשיאת בית המשפט. "אין המדובר בשאלה דתית, אלא אזרחית-ציבורית". קבע השופטים: "המתנו לדברו של המחוקק. משבוששה הכרעתו של המחוקק לבוא - לא ראינו מנוס מהכרעה שיפוטית בעניין זה".
בתנועה הרפורמית כינו את ההחלטה "יום חג", ואילו הרב הראשי לישראל, יצחק יוסף, לא חסך במילים: "זו שערורייה, לא יעלה על הדעת שתעשיית הגיורים הפיראטיים שלא מפוקחים על ידי אף גורם ממשלתי יוכרו כרשמיים".