"היא חוללה נס": פעילותה החברתית של רונית אלקבץ
מלבד עשייתה התרבותית העשירה, השחקנית רונית אלקבץ לא פסקה מפעילות חברתית למען נשים מוחלשות. "הנתינה שלה הייתה נדירה כי בדרך כלל נשים שהצליחו כמוה לא מקדישות זמן להשמעת קולות אחרים", אומרות בכאב מי שצפו מקרוב בתרומתה החברתית
עולם התרבות עדיין מנסה לעכל את מותה של השחקנית הנערצת רונית אלקבץ, שהלכה לעולמה היום (ג'), בגיל 51 אחרי מלחמה ארוכה במחלת הסרטן. אך לא רק תרומתה התרבותית של אלקבץ ראויה לציון, אלא גם עשייתה החברתית הענפה, ממנה לא פסקה עד יומה האחרון.
בעולם נפרדים מרונית אלקבץ
השחקנית שלא למדה משחק: אלקבץ בתיאטרון"רונית אלקבץ היתה אחת ממנהיגות הקולנוע"
אלקבץ כיהנה בחמש השנים האחרונות כנשיאת תנועת "אחותי", עמותה פמיניסטית מזרחית שפועלת למען קידום נשים מוחלשות בחברה. "היא כל הזמן חשבה איך לייצר פרנסה לאנשים שצריכים אותה", מספרת מנכ"לית "אחותי" ומי שהיתה חברתה של אלקבץ, שולה קשת. "יש לעמותה חנות שמופעלת בידי נשים הזקוקות לסיוע, והן מוכרות בה עבודות שלהן. רונית היתה מגיעה לחנות וממש מוכרת בעצמה, וכמובן גם קונה הרבה. בפרימיירה ל'גט' בניו יורק, היכן שנהוג לחלק מתנות למי שמגיע, היא בחרה לרכוש את המתנות מאחת הנשים שפועלות בחנות".
"בפעם אחרת רונית אספה מהארון הפרטי שלה המון בגדים, והרימה אירוע התרמה כשכל ההכנסות ממכירת המלתחה היו עבור עמותת 'אחותי'", נזכרת קשת. "ואם מישהו היה מגיע לבית העמותה בנווה שאנן ומבקש עזרה - אם זה בתשלום חוב, מזון לחג או בגדים, היא מיד דאגה להכל, לא בדיבורים אלא במעשים".
פעילותה החברתית של אלקבץ לא נותרה כעיסוק צדדי. היא הקפידה לנצל את הבמות שניתנו לה בראיונות על סרטיה כדי לקדם את הפעילות של "אחותי" ולעודד אנשים לקנות בחנות כדי לייצר פרנסה לנשים. בנוסף, היא לקחה חלק גם בפסטיבל "לבי במזרח", למען קידום אמנות ותרבות מזרחית, כשדיברה בפאנלים ועזרה בארגונים בשטח. אלקבץ אף הקימה ב-2011 את מאהל המחאה בגינת לווינסקי שבתל אביב, שהיווה מקום שהייה לנשים וגברים חסרי בית.
"אני לא יודעת אם התחום בו אני עוסקת יזכה אי פעם לשגרירה כל כך רצינית כמו שהיתה רונית בשבילנו", אומרת ד"ר גלית שאול, מנכ"לית מרכז רקמן לקידום מעמד האישה, שעוסק גם בנשים עגונות ומסורבות גט. "בכל מקום שהגענו אליו בעולם נשים היו שואלות 'מה שלום ויויאן אמסלם?' (שם דמותה של האישה העגונה אותה מגלמת אלקבץ בסרט 'גט', א.ו). היא ממש חוללה נס בתחום שלנו. היתה שם בשביל לתת מקום לנשים ולסבל שלהן. זה נדיר כי בדרך כלל נשים שהצליחו כמוה לא מקדישות זמן להשמעת קולות אחרים".
"זכורה לי במיוחד פעם בה אירחנו במרכז נשים מממפלגות שונות כדי שיחתמו על אמנה לקידום השוויון. כשראיינתי אותה היו לי דמעות בעיניים", אומרת שאול, "לא היה קהל שנשאר אדיש בפני העוצמה שלה". וקשת מוסיפה: "ראינו בה התגלמות של אישה עמוקה עם תבונה אדירה, מלאה בחום, בענווה וברגישות לזולת. אנחנו נמשיך להנציח את מורשתה בנושא קידום פרנסה של נשים. היא אחת בדורה, ואני מודה לאלוהים שזכיתי להכיר את האישה הזאת".