היועמ"ש: אסור לקיים "ברכת כוהנות" בכותל המערבי
היועץ המשפטי לממשלה קיבל את עמדת רב הכותל והמשרד לשירותי דת, וקבע כי האירוע מנוגד ל"מנהג המקום" ולכן נאסר על פי תקנות השמירה על המקומות הקדושים
הסוף ל"ברכת הכוהנות" בכותל: היועמ"ש הודיע היום כי "עריכת הטקס של 'ברכת כוהנות' איננה בגדר 'מנהג המקום' ברחבת הכותל המערבי". בכך קיבל את עמדת רב הכותל, ונענה לבקשתו לאסור על קיום הטקס.
<<הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
"ברכת הכוהנות" הייתה אמורה להתקיים ביום ראשון של חול המועד (שהוא גם יום ראשון בשבוע), יום לפני האירוע המסורתי בעזרת הגברים של "ברכת הכהנים" לחול המועד פסח. באחרונה פנה רבינוביץ' ליועמ"ש בבקשה לאסור את קיום הטקס. היועמ"ש אביחי מנדלבליט כינס ישיבה בעניין, וקיבל את עמדת המשרד לשרותי דת ורב הכותל. במקביל הוגשה עתירה לבג"ץ, אך היא נדחתה.
קראו עוד בערוץ היהדות :
- בית הדין הרבני: "סרבן השיימינג" עודד גז נעלם
- פולין: הרב המכובד התגלה כמתחזה
מיוחד: הרב הראשי עונה לשאלותיכם לקראת פסח
הפרשנות המקןבלת כיום להחלטת בג"ץ ההיסטורית בעניין נשות הכותל, שאותה קבע שופט בית המשפט המחוזי בירושלים משה סובל, מתירה לנשים להתפלל "כמנהגן" באתר הקדוש - כולך הנחת תפילין, התעטפות בטלית, קריאה בספר תורה ואמירת "קדיש" ו"קדושה". למעשה, היועמ"ש מחריג את "ברכת הכוהנות" מהגדרה זו, ואוסר אותה.
"לא טקס מוכר"
בדיון שנערך היום (ה') בלשכת היועץ המשפטי לממשלה, בהשתתפות נציגי משרד ראש הממשלה,
המשרד לשירותי דת, רב הכותל המערבי, וגורמי משרד המשפטים, הוצגה עמדת רב הכותל והמשרד לשירותי דת, שטענו כי טקס דתי של "ברכת כוהנות" לא מוכר, ובנוסף ממילא מעולם לא נערך ברחבת הכותל. "לפיכך", טענו, "עריכת הטקס אסורה". היועץ המשפטי לממשלה אישר עמדה זו מבחינה משפטית.
השר לשרותי דת, דוד אזולאי, הביע סיפוק מהחלטת משרד המשפטים. ״הנחיתי את הגורמים המקצועיים במשרדי כיצד לפעול, ובסיעתא דשמיא לאחר הדיון הבוקר אצל היועץ המשפטי ביטלנו את החרפה הזו. המשמעות היא שהטקס אינו חוקי על כל המשתמע מכך, וכוחות המשטרה במקום יסייעו למניעת הטקס״.
ההחלטה באה על רקע הבחינה המחודשת של מתווה הכותל, אשר כבר אושר בממשלה, זאת בעקבות לחץ החרדים ולמורת רוחם של הרפורמים והקונסרבטיבים בארץ ובעולם, שכבר איימו במשבר חסר תקדים ביחסים עם מדינת ישראל במידה שהממשלה תיסוג ממנו
במקביל, תלויה ועומדת בבג"ץ עתירה הדורשת לאפשר לנשים להכניס ספר תורה לכותל המערבי, כדי שיוכלו לממש את זכותן לקרוא בו. כיום הדבר נמנע מהן מסיבות "טכניות" - תקנות המקומות הקדושים אשר אוסרות על מתפללים להכניס לאתר ספרי תורה מן החוץ - וממילא גם מתפללות.
התנועה הרפורמית הגיבה באכזבה להחלטת היועמ"ש, והגירה אותה "מתן פרס לגורמים קיצוניים, המבקשים לסכל את מתווה הפשרה בנושא הכותל, ובאותה נשימה להותיר אותו כבית כנסת חרדי".
"לאור זאת אנו קוראים ליועץ המשפטי להורות לרב הכותל לספק לאלתר ספר תורה לנשות הכותל לטובת תפילתן ביום ראשון הקרוב. אנו מתכוונים להמשיך ולתמוך בפעולתן של נשות הכותל, שבניגוד לחרדים הסכימו למתווה הפשרה. עד שמתווה זה ייושם במלואו נמשיך להיאבק על הזכות של כל יהודי ויהודיה להתפלל כדרכם ברחבת הכותל הקיימת".
גם רשות השידור הייתה נגד
מוקדם היותר השבוע פרסם רבה של העיר ירושלים, "הראשון לציון" שלמה עמאר, מכתב פומבי בעקבות
"שאלת רבים". הוא כינה את יוזמי העצרת "רשעים", ופסק: "אל תתקרבו להם ואל תשתתפו בכל מה שהם עושים, כי איסור חמור הוא, וכל המתקרב להם ולמקומותיהם הוא מחלל את ה' ומזלזל בתורה ובכבוד עם ישראל".
מכתבו של הרב עמאר מצטרף למתקפה חריפה מצדו נגד "נשות הכותל" בסוף השבוע שעבר. במהלך שיעור תורה שמסר בירושלים טען כי הן "חולות נפש" הזקוקות לאשפוז. "זה שיגעון מוחלט", קבע הרב ביחס לברכת הכוהנות, "איזו בושה, איזו זו חרפה (...) לא רואים שזה השטן בהתגלמות?"
בשבוע שעבר פרסמנו כאן לראשונה כי רשות השידור פסלה תשדיר שירות של "נשות הכותל", המזמין את הציבור להשתתף באירוע "ברכת כוהנות" שהארגון מקיים בחג הפסח. במערך בקרת הפרסומות של "קול ישראל" הסבירו כי יש בעיה בכך ש"נשים יברכו ברכת כהנים", והתנו את הפרסום בהשמטת המילים "ברכת כוהנות" והקריאה לכוהנות לבוא ו"לברך".