מתקפה לילית: צפו באוח חוטף גוזל מהקן
לפני כחודש וחצי בקעו ארבעה גוזלים של עקב עיטי, עוף דורס יום, בקן על מצוק שמיקומו נשמר בסוד, אך מתועד במצלמה שעוקבת אחרי המשפחה בשידור חי מסביב לשעון. בסוף השבוע תועדה דרמה בשידור חי, כשאוח עיטי, דורס לילה המקנן בסמוך, ביצע תקיפה בחסות החשיכה וחטף את אחד הגוזלים מהקן. מה עלה בגורלו? גם החוקרים הופתעו
לפני כחודשיים הוצבה לראשונה בעולם מצלמה שעוקבת מסביב לשעון אחרי צמד עקבים עיטיים, דורסי יום, המקננים על מצוק שמיקומו נשמר בסוד כדי למנוע הפרעות לעופות המקננים.
בתחילת אפריל, בקעו ארבעה גוזלים בקן, מאורע נדיר של מספר רב של גוזלים. שבוע לאחר הבקיעה, המשפחה זכתה לביקור מצד אוח עיטי, דורס הלילה הגדול ביותר בישראל, שתקף את האם וגרר אותה איתו מעבר למצוק, אך היא שרדה ושבה להגן על גוזליה.
צמד האוחים מקננים לא הרחק מהקן של העקבים ואף הגיעו לביקורים מהירים בסביבת הקן במהלך תקופת הדגירה. כעת, חודש לאחר המתקפה הראשונה, המתינו האוחים לכך שהגוזלים יגדלו.
פרויקט קינון הדורסים משודר באיכות HD באתר הצפרות הישראלי ונוצר בזכות שיתוף פעולה של החברה להגנת הטבע, קרן דוכיפת, צה"ל – צבא הגנה לטבע, רשות הטבע והגנים, בית ספר שדה כפר עציון והחוקר גלעד פרידמן מאוניברסיטת תל-אביב.
"קיווינו שהאוח לא יחזור - לטבע הישראלי תוכניות משלו"
"ההורים לרוב לא נוהגים לישון בקן כשהגוזלים בגילאים מתקדמים וישנים על שפת המצוק או על עץ סמוך. יתכן שהאם תשנה את התוכניות בגלל הימצאות האוח, אבל דבר לא יוכל למנוע ממנו לקחת גוזל ולעוף איתו מהקן", הזהיר גלעד פרידמן, חוקר עופות דורסים באוניברסיטת תל-אביב ומנהל פרויקט הצילום של הדורסים, לאחר המתקפה הראשונה.
"קיווינו שהאוח לא יחזור והאמנו שנצליח לתעד אירוע שקורה רק פעם אחת ב-100 מחזורי קינון - פריחה מלאה של ארבעה גוזלי עקב עיטי, אבל לטבע הישראלי תכניות משלו במלוא תפארתן ופראותן".
בסרטון תועדה בפעם הראשונה בשידור חי אוח עיטי שחוטף את אחד הגוזלים הגדולים בקן. "בניגוד לדורסי הלילה הרואים מצויין בחשיכה, דורסי היום אינם מותאמים לראייה בלילה, ולכן בלילה האוח תמיד ישמור על יתרון ההפתעה", מסביר פרידמן. ביום חמישי, אחרי השעה 23:00 בלילה, "הגיע האוח אל תחתית המצוק, תיצפת על קן העקבים במשך 20 דקות והמתין בסבלנות להזדמנות לתקוף וניתן לראות את עיניו הזוהרות מתחת למצוק".
מתקפה בזמן שדיירי הקן שקועים בשינה
לאחר שהאם נרדמה ואחד הגוזלים נעמד על שפת הקן בצורה בולטת, הגיע רגע המתקפה. הוא עף במעוף חרישי וחטף את הגוזל מהקן. להערכת פרידמן, האוח יכול היה לחטוף את הגוזלים שכשהיו קטנים יותר, אך ככל הנראה בחר להמתין שהם יגדלו ויעלו במשקלם. הוא משער כי יתכן והאוח "המתין שהם יצברו משקל כך שהתקפותיו ישתלמו מבחינה אנרגטית. זאת מכיוון שהתקפה כזו כרוכה גם בסכנת עימות עם נקבת העקב העיטי".
אנשי הפרויקט שיערו בתחילה כי הגוזל המתבגר נטרף על ידי האוח, אך סיפרו כי שמעו את הגוזל קורא בקול מתחתית המצוק. הם חששו כי האוח ישוב לסיים את מלאכתו, אך הגוזל שרד את הלילה מחוץ לקן.
השיבה מהמתים - הגוזל שרד את המתקפה
"למזלו הרב של הגוזל, כנראה שהאוח לא הצליח לאחוז בו מספיק טוב ולמעשה פשוט הפיל אותו אל תחתית המצוק. למחרת, ניתן היה לשמוע אותו זועק מהקרקע וגם לצפות בהוריו ובאחיו צופים בו בדאגה משפת הקן", מסביר פרידמן. "שלושת אחיו הנותרים קיבלו מעט מזון במהלך יום שישי מפני שהוריהם היו עסוקים באחיהם הנעדר. לקראת שבע בבוקר, הצליח הגוזל לשוב לקן ואף זכה בארוחת הבוקר הראשונה שהוגשה על ידי ההורים לאחר מסע ציד מוצלח.
בימים הקרובים אמורים הגוזלים לפרוח מהקן ואנשי הפרויקט מקווים כי יצליחו לתעד פריחה שלמה של ארבעה גוזלים מהקן. לדבריהם מדובר באירוע שמתרחש אחת למאה מחזורי קינון וכי האירוע רק "ממחיש לנו עד כמה קשה היא מלאכת הרבייה בטבע. זו הסיבה שאנו מחויבים לשמור כלל המארג הביולוגי - על השטחים הפתוחים, על הצמחים, על החרקים שניזונים מהצמחים, על המכרסמים שניזונים מהחרקים, על הזוחלים והעופות שניזונים מהמכרסמים ומהחרקים", מסכם פרידמן את הדרמה שהתרחשה בסוף השבוע בקן העקבים.
"אם נצליח לשמור על כל אלו, נצליח גם לשמור על כלל שרשרת המזון בצורה מאוזנת ובריאה, וזאת כדי שהדורסים יוכלו לצוד מספיק בעלי חיים על מנת שגוזליהם יצליחו לפרוח בהצלחה מהקן, ובעתיד אף להעמיד גם הם דור חדש של עופות דורסים".