שתף קטע נבחר

ריצוף טרצו: טעם של פעם בעיצוב מודרני

מה היתרונות של טרצו, על מה חשוב להקפיד בזמן הריצוף, איזו תחזוקה היא דורשת? והכי חשוב: איך משתמשים בה כך שתיראה מעוצבת ומעודכנת ולא מיושנת. כל הפרטים

בשיתוף אתר "המקצוענים"

 

לא רק פרויקטים משוחזרים כמו מתחם שרונה זוכים לעיצוב בטרצו, גם בבתים מודרניים וכפריים עושים שילובים וחידושים לאבן שבמאה הקודמת כמעט כל בית בישראל היה מרוצף בה.

 

עוד בנושא:

נכון או לא נכון? בדקנו 7 מיתוסים על עיצוב פנים

מחירון עבודות שיפוצים

הכסף שלכם על הרצפה 

 

עם איזה סגנונות עיצוב היא משתלבת, ואיך מתאימים את זה לסגנון

בואו נודה, אבני טרצו הן לא שיא האופנה. הן מתאימות בעיקר לפרויקטים של שימור ולדירות שמעוצבות בסגנון רטרו שבהם מקפידים על שימוש מדוד ומדויק, תוך בחירת צבעים אופנתית שמתאימים לסגנון העיצוב של הבית.

 

 (צילום: אסף לוי, באדיבות אלוני)
(צילום: אסף לוי, באדיבות אלוני)

 

אם תבחרו בשילובי צבעים מודרניים, תקבלו ריצוף מודרני. ועדיין, אפשר להשתמש בטרצו במקום "שטיח" וליהנות מרצפה עם הדפס ייחודי, שלא צריך לשאוב אותה ולא לדאוג לתחזוקתה יותר מדי. ברגע שמשתמשים בה "בנגיעות", בהדפסים של שחור-לבן, ועם "טוויסט" היא הופכת את הבית ממקום עם מראה מיושן לצעקה האחרונה. אפשר להקטין את גודל האריחים, ולבחור בהדפסים ייחודיים בגוונים שתואמים את פלטת הצבעים של הבית.

 

מה זה בעצם טרצו?

זהו שם כללי של אריחים שעשויים משילוב של חצץ (אגרגט) ובטון לבן, שמעשירים אותם בפיגמנטים שונים. מקור השם הוא בעיירה האיטלקית טרצו (Terrazzo), והם נקראים גם אריחי שומשום בגלל המראה שלהם.

 

"לאחר יישום האריחים, ממתינים 3-4 חודשים עד לייבושם המלא, תהליך שבו כל המליחות צפה ויוצאת החוצה, ולאחר מכן נהוג ללטש אותם", מסבירה יוספה זהבי, מנהלת תחום אדריכלים בחברת באלוני. "הליטוש יכול להיות בגוון מאט או מבריק, כשבשלב השיוף נחשם המרקם של אבני החצץ, והאבן כאילו 'צצה' החוצה. ככל שהאבן יותר צפופה, בשלב הליטוש המראה שמתקבל קרוב יותר למראה של שיש. היתרון הוא שבמחיר שווה לכל נפש, מרוויחים את המראה הקרוב ביותר לאבן טבעית, שעלותה גבוהה משמעותית".

 

יתרונות הטרצו

"התשתית של טרצו הרבה יותר חזקה מקרמיקה בגלל שמרצפים אותו עם טיט מלמטה", אומר ניסים עמר מחנ.נ. אחזקות - הפתרון המושלם. "הבלטה עצמה חזקה יותר מבחינה עובי, ועמידות בפני לחצים ושברים, ולכן היא מחזיקה מעמד זמן רב יותר. בנוסף, היא קלה לתחזוקה ולניקוי".

 

יתרון נוסף קשור לעובדה שהליך היצור של טרצו מאוד ידידותי לסביבה. זהבי: "למעשה לוקחים את כל השאריות מהמחצבות, גורסים אותן לאבנים קטנות ומייצרים מהן אריחים חדשים. יש כל מיני סוגי אבנים, מגוון גדול של צבעים וגדלים שונים של אבנים. גם סוגי הליטוש שונים, כך שניתן להתאים את הטרצו למספר גדול של סגנונות עיצוב".

 

חסרונות הטרצו

החיסרון של אריחי טרצו הוא שהם נוטים לספוג נוזלים ומצטברים עליהם כתמים, הם בעמידות נמוכה לאיכול בחומצה ולכן לא כל חומר ניקוי יתאים להם. חשוב להקפיד על התקנה מקצועית שלהם, כדי שלא ייווצר שינוי בגוונים של מרצפות שונות. עמר. "אחת לשנתיים יש צורך לעשות ליטוש ולחדש את שכבת הסילר כדי למנוע חדירת מים וכתמי קפה למיניהם".

 

 (צילום: אסף לוי, באדיבות אלוני) (צילום: אסף לוי, באדיבות אלוני)
(צילום: אסף לוי, באדיבות אלוני)

 

גודל האריחים

זהבי: "אריחי הטרצו במקור היו אריחים של 20/20 ס"מ, לאט לאט עברו להשתמש בגודל של 30/30 ס"מ וכשהתחיל כל עניין חידוש הבאוהאוס בעקבות פרויקטים של שימור ותמ"א 38 החזירו את אריחי הטרצו לגודל של 20/20 ס"מ. בגלל שזהו לא הייצור הסטנדרטי כיום, אז דווקא האריחים הקטנים הפכו להיות יקרים יותר מהגדולים".

 

מדוע לא עושים אריחים גדולים יותר? זהבי: "אחת הבעיות הגדולות היא שאי אפשר לקחת תבניות גדולות מדי, כי עלולים להיווצר סדקים בתהליך הייבוש. ניסו לעשות זאת מספר פעמים וזה לא עבד".

 

על מה חשוב להקפיד בהתקנה

"חשוב מאוד לרצף תוך לא יותר משבוע מיום קבלת המרצפות מהמפעל, מפני שעליהן להיות רטובות", מסביר עמר. "אם לא מרצפים אותן מיידית יש לטבול אותן למשך 24 שעות בתוך גיגית, לפני יישומה על הרצפה, כדי שתהיה אחיזה טובה של המרצפות".

 

זהבי: "האריחים 'מזיעים' באריזות וכל הלחות יוצאת מהם, מה שעלול לגרום להיווצרות של כתמים. לכן, מיד כשהם יוצאים מהמפעל מומלץ לרצף".

 

עמר: "אם רוצים לשלב אריחי טרצו בחללים רטובים כמו חדר האמבטיה, חשוב להקפיד לשים שכבת סילר מאט, כדי למנוע החלקה וימנע חדירת מים. כמו כן, חשוב להקפיד על איטום מקצועי עם חומרי סיכה מתאימים, כדי שלא יהיו נזילות".

 

מחפשים שיפוצניק? לרשימת המומלצים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אסף לוי, באדיבות אלוני
ריצוף רטרו
צילום: אסף לוי, באדיבות אלוני
מומלצים