חוסר איזון ברגליים של הילדים - יש מה לעשות
אפשר לבדוק חוסר איזון ברגליים של הילדים מצפייה על היציבות שלהם בזמן הליכה, דריכה על כף הרגל וסגנון הישיבה. כל עוד הבעיה לא חמורה אפשר לטפל בה בבית ולשפר את המצב על ידי תרגילים, עיסויים והליכה בחוף הים
רגליים שאינן שוות בצורתן ובאורכן עלולות לגרום למגוון בעיות ובכללן כאבי רגליים וגב, וברוב המקרים בעיה זו אינה מאובחנת בזמן. הבדלים קטנים באורך או בזווית רגליהם של הילדים הצעירים, עשויים לגדול ולהזיק בעתיד ולכן כדאי לטפל בבעיה.
חוסר איזון ברגליים עשוי להיווצר בשל מגוון סיבות כשהמרכזיות שבהן הן: בעיות גנטיות, התפתחות לא תקנית, חילוף חומרים והורמונים, ופגיעות ונפילות. עד גיל 4-5 הרגליים עדיין גמישות, הגידים והרצועות עדיין לא התעבו, השרירים חלשים וצורת הרגל לא התגבשה לחלוטין. לכן, אם עד גילאים אלה, רואים חוסר איזון בין הרגליים, ייתכן שמדובר בחוסר איזון זמני ולכן ההבחנה מתבצעת לאחר גיל 4-5. חשוב לציין, שבמידה ונראה חוסר איזון משמעותי, מומלץ להתייעץ עם מומחה בתחום כדי לשלול בעיות אפשריות נוספות.
כיצד ניתן לזהות חוסר איזון ברגליים אצל הילד?
למעט רגליים שבאופן מוחשי נראה שאינן שוות, יש סממנים נוספים המצביעים על בעיה אפשרית ברגליים: הילד מתלונן על כאבים ברגליים, יש צליעה ממושכת, נפילות ומעידות באופן תכוף, חוסר שיתוף פעולה של הילד בשיעורי ספורט ואי שקט. גם גמישות יתר, או ישיבה ממושכת של הילד על העקבים, עלולות להצביע על בעיה ברגליים.
כדי לזהות חוסר איזון ברגליים של הילד, ניתן לערוך מספר בדיקות ביתיות פשוטות, אך ראשית יש לשלול שהסיבה היא בעיות הורמונליות - בדקו את הגובה והמשקל של הילד וחשבו האם הם תקינים. אם הם תקינים, ייתכן שקיים חוסר איזון ברגליים המצריך טיפול ושאין מדובר בחילוף חומרים והורמונים.
בדיקות ביתיות שניתן לערוך:
• בדיקת סימטריות עמוד השדרה - העמידו את הילד עם הגב אליכם, בקשו ממנו לעמוד ישר ונסו לראות האם האזניים, הכתפיים, המותניים והברכיים באותו גובה בשני הצדדים. בזמן שהוא עומד, הסתכלו גם האם הברכיים שלו נושקות או מתרחקות. מדידה אפשרית נוספת היא האם הרגליים של הילד באותו אורך בזמן שהוא עומד או שוכב על הבטן. קפלו את הברכיים של הילד והתבוננו על גובה העקבים ועל מידת הסיבוב של כפות הרגליים. כשהילד מסובב את כל הרגל פנימה או החוצה, התנועה צריכה להיות בערך 45 מעלות. אם הסיבוב גדול מדי פנימה או החוצה, זה אומר שיש נטייה של רצועות חופשיות של מפרק הירך.
לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet
• בדיקת יציבות ההליכה - בזמן הליכה, העקב צריך להיות בקו ישר עם הבוהן. דמיינו קווים ישרים בנתיב ההליכה של הילד, עמדו מאחוריו והסתכלו האם הדריכה שלו מקבילה לאורך הקווים שדמיינתם. אם כף הרגל מסובבת פנימה או החוצה יחסית לקו, ייתכן שיש בעיה. בנוסף, בזמן שהילד עומד, בקשו ממנו לעמוד על קצות האצבעות ועמדו מאחוריו - אם העקב נוטה פנימה והשקע בכף הרגל נראה ברור, הסירו דאגה מלבכם. לעומת זאת, אם העקבים נשארים ישרים או פונים החוצה, סימן שהרגש שטוחה ויש לטפל.
• בדיקת דריכת הילד - הסתכלו על הדריכה של כף הרגל של הילד על רצפה או חול רטוב. אם רואים את כל צורת הרגל על הרצפה או החול – משמע שהרגל שטוחה ויש בעיה. אם נראה רק חצי רגל, אז היא בריאה. אפשר גם להכניס אצבעות לשקע כף הרגל של הילד בזמן שהוא עומד עם רגליים ברוחב המתניים – אם הרגל לגמרי שטוחה, לא נוכל להכניס את האצבעות לתוך הקשת. אם נצליח להכניס את האצבעות לרוחב רוב כף הרגל, סימן שהרגל עם הגבהה והיא בריאה. 30% מהילדים נשארים עם רגל שטוחה גם בהתבגרותם ולכן כדאי לזהות זאת מגיל קטן כדי לטפל בזמן.
• בדיקת הברכיים של הילד - העמידו את הילד ושבו מולו כשכפות רגליו על הרצפה. שימו את הידיים שלכם בשני צידי הברכיים של הילד ודחפו אותן פנימה והחוצה ושחררו. אם אין כאבים, אפשר מעט לאתגר ולבדוק את רוחב התנועה. אם יש כאבים, הפסיקו באופן מיידי ובדקו עם מומחה. אין להכאיב לילד, הבדיקה צריכה להתבצע בעדינות. כדי לבדוק אם יש רפיון יתר בברכיים של הילד, השכיבו אותו על הגב ולחצו בעדינות על הפיקה כלפי מטה – אם התנועה של הברך משוחררת מדי ורכה, סימן שיש גמישות יתר. אם יש הרגשה חזקה בקצה התנועה, סימן שהברך בריאה.
• בדיקת האופן בו הילד יושב – אם הילד יושב על כיסא כשקצות האצבעות על הרצפה והעקבים באוויר או אם הוא מתהלך על קצות האצבעות, ייתכן שיש לו טונוס גבוה מדי של שרירי השוקיים וכפות הרגליים. אחזו בשורש כף הרגל של הילד והפעילו את הקרסול למעלה ולמטה - תנועה בריאה היא 20 מעלות למעלה ו-50 מעלות למטה.
אולי יעניין אותך גם:
- הרגע שאפשר לתת לילדים להסתדר לבד
- הורה לחמישה ילדים צריך 60 שנות לימוד
כיצד ניתן לטפל בחוסר איזון ברגליים?
הרגל מורכבת משלושה פרקים עיקריים: ירך, ברך וכף הרגל, ולכן בבואנו לטפל בחוסר איזון ברגליים, נתמקד בשלושת אלה. במקרים מסויימים רק טיפול מקצועי יסייע, אך יש מקרים רבים בהם ניתן באמצעות פעולות ועיסויים פשוטים לסייע להתפתחות הרגליים ושיפור היציבות והאיזון.
1. עיסוי כף הרגל - העיסוי מתבצע בשני כיוונים; לאורך כף הרגל מהאצבעות ועד עצם העקב, ולרוחב כף הרגל. בזמן העיסוי מומלץ להשתמש בקרם לחות או שמן זית. אם יש בכף הרגל פצעים פתוחים, עסו בזהירות וללא קרמים מומרקים. אין סיבה לחשוש לעסות את כפות הרגליים, אולי זה לא יפתור את הבעיה, אבל נזק לא ייגרם מכך. ככלל, מגע ועיסוי של ההורה עם הילד, תמיד עושה טוב להתפתחות הרגשית של הילד ולשיפור הקשר ביניהם. אפשר לעשות מהעיסוי משחק, להפוך אותו לחוויה נעימה באמצעות מוסיקה ברקע או סיפור. אפשרות נוספת היא לעסות את כף הרגל על ידי כדור (עדיף בגודל כדור טניס) בזמן שהילד יושב, נניח את כף הרגל על כדור ונגלגל את הרגל על הכדור.
2. הליכה אתגרית - ההמלצה היא ללכת בחול ים, מכיוון שהליכה על חול מאוד משחררת את השרירים והרצועות של כף הרגל ובו זמנית מחזקת את השרירים והגידים, את הגוף כולו ואת שיווי המשקל.
3. עיסוי וטפיחות על הברכיים - עסו את הברכיים, סביב הברכיים ובעיקר את הרצועות הצידיות. העיסוי צריך להיות בצורת טפיחות עדינות, קצת יותר מליטוף, כך שיהיה לילד נעים והוא ירגיש שחרור לאורך עצמות הירכיים, הברכיים והשוקיים עד לעקב הרגל. טפיחות אלו ישחררו את זרימת הדם והשרירים וישפרו את הצמיחה וההתפתחות. עיסוי זה גם יעיל מאוד אם הילד מתלונן על כאבי רגליים בסוף יום מאמץ (לאחר פעילות ספורטיבית מאומצת או טיול ארוך) או אם הוא מתלונן על כאבים שאובחנו ככאבי צמיחה. אפשרות נוספת היא להשכיב את הילד על הגב או הבטן, לכופף וליישר את הברכיים ולאתגר בעדינות את טווחי התנועה. אפשר גם לסובב בעדינות את הברכיים נגד ועם כיוון השעון.
במידה וכל אלה לא מצליחים ונראה שהבעיה ממשיכה, יש לפנות למומחה.
האם ניתן למנוע חוסר איזון ברגליים?
החוק הראשון במניעת בעיות במבנה וכאבי רגליים הוא בחירה נכונה של נעליים. הריפוד, הקשתות והמדרסים בנעל בעלי חשיבות עליונה. צריך מקום לרוחב הרגל, לאצבעות ולציפורניים. כל הגוף נשען על הרגליים ולכן חשוב להשקיע בנעליים איכותיות שיהוו תמיכה למשקל הגוף של הילד.
היבט נוסף שיש להקפיד עליו הוא מתיחות וחימום לפני פעילות ואחריה. הנשימה בזמן פעילות צריכה היות קצובה ומסודרת ולכן יש ללמד את הילד כיצד ללכת/ לרוץ ולנשום בו זמנית באופן נכון. בעמידה והליכה ממושכת יש להעביר את משקל הגוף בין הרגליים באופן מאוזן ושווה. גיד אכילס קצר מגביר את הנטייה לבעיות בכף הרגל ולכן מומלץ לבעלי נטייה שכזאת לבצע מתיחות סדירות של גיד אכילס. ככלל, נסו לסייע לילדים לשמור על שרירי רגליים חזקים ומאוזנים.
חוסר איזון ברגליים עשוי להיגרם ממגוון סיבות וכאמור, יש כמה דרכים לטפל בכך. חשוב לשים לב לתנועתיות של הילד, להיות במעקב האם חל שינוי, האם הוא מתפתח באופן תקין או שצריך לסייע לו. הבריאות מתחילה ברחם ונמשכת כל החיים ולכן חשוב לבדוק ולטפל בילדים מגיל ינקות והלאה.
הכותב הוא כירופרקט מומחה מפתח שיטת "חילוץ עצמות" והמנהל הקליני של מרכז רפאל לרפואה משלימה
ומה עושים כשהילד סובל מחולשה של חגורת הכתפיים? רנית ארצי, מרפאה בעיסוק, מסבירה: