פריצת דרך: חולי שבץ משותקים החלו ללכת בעקבות הזרקת תאי גזע
זה נשמע כמו מדע בדיוני: חוקרים מאוניברסיטת סטנפורד הזריקו למשותקים כתוצאה משבץ מוחי תאי גזע ישירות למוח. כמחצית מהחולים הראו שיפור מיידי ניכר, כאשר כמה מהם החלו להזיז את האיברים המשותקים. עכשיו מתכוונים החוקרים ליישם את השיטה גם בקרב חולי פרקינסון, ALS ואפילו אלצהיימר
תקווה חדשה לסובלים משיתוק בעקבות שבץ מוחי: חוקרי אוניברסיטת סטנפורד נדהמו לגלות כי חולי שבץ מוחי שהיו משותקים, ועברו הזרקת תאי גזע ישירות למוח - קמו והחלו ללכת. החוקרים אמרו שהטיפול החדש עשוי לסייע למחלות עצביות נוספות, כמו אלצהיימר, פרקינסון ואפילו ALS. הממצאים מפורסמים בגליון האחרון של כתב העת Stroke.
בניסוי החדש נכללו 18 מטופלים בגילאים שונים שסבלו משבץ מוחי לפחות שישה חודשים לפני תחילת המחקר. הרופאים קדחו חורים זעירים בגולגולות המטופלים, לשם הוזרקו תאי גזע ישירות לאיזור המוחי שנפגע מהשבץ.
הרופאים מצאו כי כמחצית מהמטופלים הראו שיפור קליני משמעותי, חלקם החלו לנוע שעות ספורות לאחר הטיפול, והראו שיפור מתמיד בימים שאחרי. עם זאת, כמה מהחולים לא הגיבו כלל לטיפול.
הצליחה להזיז את זרוע ימין
אחת התוצאות המוצלחות היתה אצל סוניה קונץ, בת 36 תושבת לונג ביץ' שלקתה בשבץ מוחי לפני חמש שנים. היא היתה משותקת לחלוטין בזרוע ורגל ימין. שש שעות לאחר הטיפול היא כבר החלה בתנועות עדינות בחצי הגוף הימני שלה, ויממה אחר כך כבר החלה בתנועות מלאות ביד ובזרוע שהיו משותקות רק כמה שעות קודם לכן.
"לא ציפינו לשיפור כה משמעותי", אמר ד"ר גרי סטיינברג, ראש המחלקה לנוירוכירורגיה במרכז הרפואי סטנפורד, "נדהמנו מהשיקום המדהים של חלק מהחולים".
"סוניה הראתה שיפור מסויים ביממה הראשונה, שהלך והשתפר וביום השני היא כבר הצליחה להזיז את זרוע ימין היטב" אמר דר סטיינברג, "במהלך החודש שאחרי, היא החלה לדבר טוב יותר וללכת טוב יותר. לאחר חצי שנה, אורח החיים שלה השתנה לחלוטין. היא התחתנה וכעת היא בהריון".
תקווה בתחום תאי הגזע
תאי הגזע אינם מחליפים את תאי המוח. למעשה, הם מתים תוך כמה חודשים. עם זאת, בתוך פרק זמן זה תאי הגזע "מערימים" על המוח וגורמים לו לתפקד כמוח צעיר בעל יכולת שיקום מהירה כשל תינוק, וככל הנראה מעוררים מחדש את החיווט החשמלי באזורים שניזוקו."בעבר חשבנו שמטופלים שסובלים משבץ כרוני, סובלים מהרס של מעגלים חשמליים שניזוקו לצמיתות", אומר סטיינברג. "לא חשבנו שהם יפעלו שוב, לא משנה מה עשינו. הניסוי החדש אומר לנו שזה פשוט לא נכון. למרות שלא כולם השתפרו בניסוי, רבים אחרים כן השתפרו וזה מדהים כך שיש תקווה רבה בתחום תאי הגזע. עם זאת עלינו להיות זהירים בפרוצדורה".
כעת מתכוונים החוקרים לערוך מחקר גדול יותר שיכלול 156 מטופלים שסבלו משבץ מוחי, ובמקביל ייערך ניסוי חדש בו ישתמשו בתאי הגזע גם לפגועי ראש. לדעת הרופאים, תאי הגזע עשויים בעתיד לסייע לריפוי של מחלות נוירולוגיות נוספות כמו פרקינסון, ALS ואפילו אלצהיימר.
שבץ מוחי: משיתוק ועד מוות
פגיעה כלי דם מוחי הגורמת לשבץ מביאה לפגיעה נוירולוגית קשה המתבטאת בשיתוק - לרוב של צד אחד בגוף, פגיעה בדיבור, בלבול, ובמקרים קשים גם למוות.
כדי לטפל כהלכה בשבץ יש לאבחן האם הוא נגרם מקריש דם, החוסם את מעבר הדם והחמצן למוח, או כתוצאה מדימום. טיפול לא נכון, למשל בתרופות ממיסות קרישים שעה שהשבץ נגרם מדימום, עלול להחריף אותו ולגרום לפגיעה חמורה יותר ולמותו של המטופל. הטיפול חייב להתבצע בתוך דקות עד שעות ספורות. חלון הזמן הזה, שמתחיל מהסימנים הראשונים ועד לטיפול, הוא שיקבע את גורלו של המטופל.
האבחון מתבצע לרוב על ידי סריקת טומוגרפיה ממוחשבת CT המאפשרת להבחין בדימום או בחסימת כלי דם. אולם ההגעה למכשיר ה-CT לעתים אורכות שעות ארוכות, וכאמור כל דקה חשובה בטיפול ולתוצאתו.
כ-130 אלף ישראלים לוקים מידי שנה בשבץ מוחי, גורם התמותה השלישי בשכיחותו בישראל, הגורם לכ-3,000 מקרי מוות בשנה. הסיכון ללקות בשבץ מוחי מכפיל עצמו כל עשור, מגיל 35 והלאה.
חלק ממקרי השבץ ניתנים כאמור למניעה. השמנת יתר, יתר לחץ דם וסוכרת הם גורמים מרכזיים להיווצרות של אותם פלאקים החוסמים את זרימת הדם, גם בכלי הדם המוחיים. לפיכך, שמירה על תזונה נבונה, פעילות גופנית, שימוש בתרופות מורידות לחץ דם ובקרה על רמות הכולסטרול והסוכר, עשויים להפחית משמעותית את הסיכון.
איך תוכלו לזהות שבץ מוחי? צפו בסימנים המוקדמים: