שתף קטע נבחר
 

צפו: שריפה בשידור חי מול קן של עופות דורסים

מצלמת מעקב שהותקנה בקן של חיוויאים, עופות דורסים, המגדלים גוזל בן מספר ימים אי שם בשמורת טבע בארץ, תיעדה שריפת ענק שהשתוללה בסמוך לקן ואת מאמצי כיבוי השריפה של לוחמי האש בסיוע מטוס כיבוי ואנשי רשות הטבע והגנים. החוקרים נערכו לפנות את הגוזל במידת הצורך ולהעבירו למקום מבטחים, אך השריפה כובתה בהצלחה

מצלמת מעקב שעוקבת אחרי חייהם של צמד חיוויאים, המקננים על עץ חרוב במקום שמיקומו נשמר בסוד, תיעדה בסוף השבוע שריפה עצומה בשטח של שמורת טבע ואת מאמצי כוחות הכיבוי לכבותה. באותה השעה היה בקן גוזל קטן שבקע לפני מספר ימים.

 

צילום: פרויקט קינון דורסים, גלעד פרידמן עריכה: ארז ארליכמן

צילום: פרויקט קינון דורסים, גלעד פרידמן עריכה: ארז ארליכמן

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

פרויקט קינון הדורסים משודר באיכות HD באתר הצפרות הישראלי ונוצר בזכות שיתוף פעולה של החברה להגנת הטבע, קרן דוכיפת, צה"ל – צבא הגנה לטבע, רשות הטבע והגנים, בית ספר שדה כפר עציון והחוקר גלעד פרידמן מאוניברסיטת תל-אביב.    

 

עד לפני מספר ימים, תיעדה מצלמה נוספת הממוקמת בסמוך, את חייהם של עקבים עיטים, עופות דורסים, שהצליחו לגדל בהצלחה ארבעה גוזלים שפרחו מהקן והחלו את חייהם העצמאיים בטבע. 

 


 (צילום: פרויקט קינון דורסים) (צילום: פרויקט קינון דורסים)
(צילום: פרויקט קינון דורסים)

גלעד פרידמן, חוקר עופות דורסים באוניברסיטת תל-אביב ומנהל פרויקט הצילום של הדורסים, צפה במקרה בשידורי המצלמה של העקבים ונדהם לגלות כי שריפה משתוללת באזור. "המצלמה על המצוק בו קיננו העקבים העיטיים מאפשרת לראות תמונת נוף רחבה. כשראיתי את השריפה מתקדמת לעבר הקן של החיוויאים הסמוך, התקשרתי לרשות הטבע והגנים ומסתבר כי הם כבר היו בדרך לשם", הוא מספר.

 

החיוויאים הם עופות דורסים גדולים ומומחים בציד זוחלים. הם מגיעים לישראל מאפריקה במהלך חודש מרץ. לקראת ספטמבר ותחילת אוקטובר, המשפחה אמורה לפרוש כנף ולנדוד בחזרה לאפריקה.

 

תוכנית חירום לפינוי הגוזל בשטח השריפה

כשהגיע פרידמן לשטח, נמצאו בו עשרות פקחים של רשות הטבע והגנים בסיוע צוותים של לוחמי אש ומטוסי כיבוי, שהיו בעיצומו של מאבק שנמשך כשעתיים כדי לעצור את השריפה. "השריפה התפשטה והגיעה לנחל מול הקן של החיוויאים. החשש היה כי השריפה תחצה את גבול הנחל ולפתע, ראינו להבות גדולות במרחק של כארבע מאות מטרים מאיתנו. הכל היה שם מטורף עם הרבה עשן ולהבות גבוהות. אם הכבאים ואנשי רשות הטבע והגנים לא היו מגלים נחישות, הקן היה נשרף והשריפה היתה גם פוגעת גם בכל התשתיות של השידור".

 

פרידמן מציין כי אם השריפה היתה מתפשטת בקצב מהיר מדי, הם היו נאלצים לסגור את השידור לאלתר כדי למנוע מהצופים בשידורים מראות קשים של הגוזל נשרף בעודו בחיים. "התכנון היה להוריד את הגוזל ולהמתין שהלהבות יעברו. אם הקן היה נשאר שלם, אז הגוזל היה מוחזר לשם ובמקרה קיצוני, להעבירו לקן שני בו הם גם מקננים".

 

 (צילום: פרויקט קינון דורסים) (צילום: פרויקט קינון דורסים)
(צילום: פרויקט קינון דורסים)

 

על פי הערכת פרידמן, השריפה לא פגעה במגוון הטרף אותו צדים החיוויאים. "הם עפים למרחקים של 20 עד 40 קילומטרים בחיפוש אחר מזון ואני לא מודאג שלא יהיה להם מה לאכול".

 

אחד מבעלי החיים שסובלים מנחת כנפיהם של החיוויאים הם הזוחלים, ביניהם נחשים וקמטני חורש. זיקיות הם גם חלק מהתפריט וגם מכרסמים קטנים. לא לחינם זכה לשמו בארמית – חיוויא – שמשמעותו היא נחש. באנגלית חיוויאי הנחשים זכה לשם עיט קצר אצבעות, בזכות אצבעותיו הקצרות המאפשרות לו לתפוס היטב את הנחשים.

 

 (צילום: פרויקט קינון דורסים) (צילום: פרויקט קינון דורסים)
(צילום: פרויקט קינון דורסים)

 

גוזל החיוויאים שבקע לפני תשעה ימים שרד את המהומה ומתפתח היטב. ההורים מגוננים על מפני השמש בעזרת כנפיים או שוכבים עליו. בינתיים, ההורים צדים עבור הגוזל כארבעה בעלי חיים מדי יום, ביניהם נחשים, זיקיות ומכרסמים. הגוזל עדיין לא מסוגל לקרוע את הטרף בכוחות עצמו וההורים מגישים לו נתחים קטנים אותם הוא יוכל לבלוע.

 

לשידור החי של החיוויאים  ולעדכונים בעמוד הפייסבוק של קינון עופות דורסים  

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: פרויקט קינון דורסים
צילום: פרויקט קינון דורסים
צילום: פרויקט קינון דורסים
צילום: פרויקט קינון דורסים
מומלצים