שתף קטע נבחר

 

נוטפים זיעה: למה אתם מזיעים - ומה יעזור להימנע?

הזיעה היא חלק בלתי נפרד מחיינו בעיקר בקיץ. למה אנחנו מזיעים, מה יעזור להעלים את תופעות הלוואי שלה - ומתי זה עלול להיות בעיה הפוגעת בבריאות שלנו?

בשיתוף סופר-פארם


הקיץ הגיע ואיתו יחד גם תופעות הלוואי הפחות נעימות שלו כמו החום הבלתי נגמר והזיעה. למה אנחנו מזיעים, מתי זה יכול להפוך לבעיה בריאותית ואיזה טיפולים יעזרו לנו להיפטר התופעה המעיקה?

 

אליעז רז, רוקח סופר-פארם מסביר כי לזיעה שלושה תפקידים עיקריים:

 

1. צינון וקירור

התפקיד העקרי הוא לצנן את הגוף בזמן פעילות גופנית או בזמן חשיפה לחום. הנוזלים מופרשים ע"פ העור ובעצם התנדפותם, "מושכים" את חום הגוף ובכך מקררים אותו.

 

2. ניקוי פסולת

הזיעה מפרישה החוצה פסולת חנקתית.

 

3. הפצת ריח למשיכה בני-זוג

חלק מהבלוטות, אלה שיושבות בקרבת בלוטת הלימפה, (הבלוטות האפוקרניות) מפרישות זיעה שומנית ושונה בהרכבה מזו של שאר הגוף, כזו שמכילה פרמונים "ריחניים" שמטרתם למשוך בני זוג. בלוטות אלה מפוזרות בעיקר בבית השחי, במפשעות, באיזור השדיים וסביב פי הטבעת.

 

קיראו עוד כתבות במדור פארם נט

 

למה לזיעה יש ריח רע?

רז מסביר כי למעשה, לזיעה כשלעצמה אין ריח, אך על פני העור שלנו חיים בשגרה חיידקים המפרקים את רכיבי ההזיעה בהתליך בו משתחררת אמוניה וחומצות שומן שונות, והם אלה שיוצרים את הריח החריף והרע של הזיעה.

 

לבחור נכון את סוג הדאודורנט (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לבחור נכון את סוג הדאודורנט(צילום: shutterstock)

 

הבחירה בדאודורנט הנכון

לדברי רז קל להבין את ההבדל בין התכשירים לפי פירוש השם:

 

המילה "דיאודורנט" מורכבת משתי המילים הלטיניות: דה(ס) – ללא, נגד והמילה אודור – ריח. כלומר, תכשיר המנטרל וממסך ריחות. דיאודורנט פשוט - תפקידו לחטא את המקום, כדי להפחית את כמות החיידקים שעל העור (הם אלה שמפרקים את הזיעה וגורמים לה להריח רע) ובנוסף, לספוג את הריח הרע, ולהפיץ בושם אטרקטיבי.

 

על פעולת החיטוי אחראים רכיבים שונים בתכשיר, לרוב אלכוהול, אולם, יש תכשירים לא מעטים נטולי אלכוהול, למי שאלכוהול גורם לו לגירוי/יובש. על התכשירים האלה יצויין "ללא אלכוהול".

 

המילה "אנטי-פרספירנט" מורכבת משתי המילים הלטיניות אנטי – נגד, פרספייר – הזעה. כלומר, תכשיר המפחית את כמות הזיעה המופרשת, בד"כ במנגנון של כיווץ בלוטות הזיעה, ותערובות של אבקות הסופחות את הזיעה המופרשת, והמעניקים תחושת יובש במקום.

 

על הפעולה המכווצת ומפחיתת ההזעה אחראים בד"כ מלחים שונים של אלומיניום, כגון: אלומיניום זירקוניום, אלומיניום כלורוהידראט, אלומיניום כלוריד ועוד.

 

התכשירים המתקדמים של ימינו הם למעשה שילוב של דיאודורנט ואנטי-פרספירנט, כלומר, הם גם מטשטשים את ריח הזיעה ומעניקים ריח נעים, וגם מפחיתים הזעה ושומרים על סביבה יבשה.

 

הטיפולים הנוספים שיעזרו נגד הזעה

ד"ר צחי וידר, מומחה לכירורגיה כללית העומד בראש מרפאת O-R לטיפול בהזעת יתר, מסביר כי בנוסף לזיעה "הרגילה" שאנחנו סובלים ממנה, ישנם אנשים הסובלים מהזעת יתר.

 

מדובר בבעיה בריאותית שמשפיעה על כל היבטי החיים. מחקרים מראים כי 3% עד 10% מהאוכלוסייה סובלים מהזעת יתר ממוקדת, שמופיעה בדרך כלל באיבר מסוים או במספר אזורים במקומות כגון: בתי השחי, כפות ידיים, כפות רגליים, פנים או מפשעות. ישנם כמה פתרונות שיכולים לעזור בבעיה הזו:

 

מכשור ביתי בשיטת יונטפורזיס

מכשור מתקדם וביתי למטופלים, הוא מכשיר ה-Idromed PS 5 - הוא הפיתוח האחרון בשוק המבוסס על שיטת יונטיפורוזיס. המכשיר מורכב משני מגשים שמחוברות אליהם אלקטרודות המייצרות זרם חשמלי.

 

כשהמטופל מניח את כפות ידיו או רגליו במגשים שמולאו במי ברז, המים מעבירים זרם חשמלי המשבש את פעילותן של בלוטות הזיעה וגורם לייבושן. הטיפול במכשיר יעיל וכן היעילות תישמר כל זמן שמתמידים בטיפול.

 

הזעת יתר בבתי השחי:

טיפול טכנולוגי ולטווח ארוך– miradry – מאושר FDA, ראשון מסוגו בעולם, המציע פתרון לא פולשני וארוך טווח לטיפול בהזעת היתר הממוקדת בבתי השחי.

 

פעילות המכשיר באמצעות אנרגיה אלקטרו-מגנטית, זו המשמשת את מכשירי המיקרוגל, גורמת להרס בלוטות הזיעה בבית השחי, באמצעות חימום סלקטיבי בממשק שבין העור ושכבת השומן בה נמצאות בלוטות הזיעה.

 

החימום גורם להרס הבלוטות, בעוד העור החיצוני והשכבות הפנימיות אינם נפגעים. בלוטות הזיעה שנהרסו בטיפול לא יגדלו בחזרה לאחר הטיפול.

 

מחקרים קליניים רבים הוכיחו את יעילותו של מכשיר MIRADRY, בשיעור הצלחה של 89-93%, בהפחתת זיעה.

 

טיפול בבוטוקס

הזעת יתר בבתי השחי וכפות ידיים: טיפול באמצעות זריקת בוטוקס (בוטוליניום טוקסין): פתרון נוסף מוכר מאוד בתחום הזעת יתר ממוקדת, הוא הטיפול באמצעות הזרקת בוטוקס למקום בו ההזעה מורגשת באופן חריג (בית שחי או כפות ידיים).

 

בוטוליניום טוקסין הוא רעלן הגורם לשיתוק זמני של בלוטות הזיעה. כשמזריקים אותו אל תוך השריר האחראי לכיווץ בלוטות הזיעה, הוא מפסיק את ההזעה במקום למשך כחצי שנה עד עשרה חודשים והשפעתו פגה בהדרגה. 

 

מדובר באחד הטיפולים העיקריים באזור בתי השחי, מאוד קל לביצוע ולא נדרשת החלמה מרובה. הזרקת בוטוקס הפכה לטיפול הפופולרי בעשור האחרון, כאשר לאורך השנים הללו הורגש החיסרון העיקרי של הטיפול, בהיותו זמני.

 

התכשירים שיעזרו

רז מסביר כי בשוק קיים מגוון מוצרים גדול למדי. לרב האנשים יספיקו תכשירים פשוטים ונפוצים. בחירת התכשיר מבצעת בד"כ באמצעות ניסוי וטעיה. כל אחד מוצא שתכשיר זה או אחר יעיל יותר עבורו, וגורם לפחות גירוי.

 

ככלל, דיאודרנטים שנמרחים ישירות על העור, כדוגמאת סטיק או ג'ל יעילים יותר מתרסיסים, שכן, הם מכסים כיסוי מלא ונרחב של בלוטות הזיעה. מגרעתם היא שלא ניתן לחדש את מריחתם במשך היום, כל עוד לא מתקלחים, בעוד שאת התרסיס ניתן להתיז לפי הצורך כדי לחדש את השפעתו.

 

רב התכשירים היום מבוססים על מלחי אלומיניום שונים, המעניקים יעילות מירבית. ישנן עדויות מסויימות, לפיהן השימוש באלומיניום עשוי לגרום לבעיות כמו אלצהיימר וסרטן השד (אם כי, הטענות שנויות במחלוקות, ואין הוכחה חד משמעית ברורה).  

 

לאלה שרוצים להימנע משימוש במלחי אלומיניום, או לאלה שרב התכשירים הקיימים גורמים להם לגירוי, קיימים תכשירים רבים אשר אינם מכילים מלחים אלה:

 

1. ד"ר עור – דיאודורנט ללא אלומיניום וללא אלכוהול.

2. חלאבין קרם – קרם הגנה עד שבוע ימים. מבוסס על תמציות קמומיל, ארניקה וקלנדולה.

3. דאו סנס קר (לייף פרופשיונל) – דיאודורט המגיע בצורה של רול-און, המבוסס על חומרים אנטי ספטיים, חומרים היוצרים שכבת חציצה בין העור לחיידקים מפרקי הזיעה, וחומרים המרגיעים ומהמטפחים את העור.

4. אובליפיחה דיאודורנט טבעי (שביט) - רול-און המבוסס על שמן אובליפיחה, שמן עץ התה, לבנדר, קלנדולה, אלוורה.

5. וולדה – דיאודורנט ספריי בשלושה ריחות: לימון, ורד הבר, צמחים.

6. דאודורט אבן קריסטל – דאודורנט המגיע בצורה של סטיק. מבוסס על גביש במריחתו על העור מעכבת את החיידיקים מלפרק את הזיעה, ובכך מונעת את הריח.

 

לאלה שהבעיה העיקרית שלהם היא לא הריח אלא הרטיבות, קיים מוצר חזק במיוחד הנקרא אנהידרול-פורטה. מדובר מרול-און העשיר במיוחד במלח אלומינים (20%). עקב ריכוזו הגבוה, התכשיר מומלץ רק לאנשים הסובלים מבעיה רפואית ומהזעת יתר של ממש, ואשר ניסו תכשירים אחרים ללא הצלחה.

 

את התכשיר יש למרוח על עור נקי בלילה, לשטוף בבוקר המחרת, ולא לחדש את המריחה יומיים לפחות (או יותר – בהתאם למשך הפעולה). אין להשתמש בדיאודורנטים אחרים במהלך התקופה. אין למרוח על עור פצוע/לאחר גילוח.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
למה אנחנו מזיעים?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים