מרחף באוויר: צפו ב-F-35B במפגן מדהים
ממריא ממסלול קצר, נוחת אנכית - ומרחף דקות ארוכות במקום: בסלון האווירי בבריטניה הוצגה הגרסה הבריטית של מטוס הקרב שתקבל גם ישראל. צפו בו
לא היה קשה לזהות את האטרקציה המרכזית בסלון האווירי של פארנבורו השנה. שנתיים אחרי שהופעת הבכורה שלו במפגן האווירי בבריטניה נדחתה בגלל אש במנוע, ה-F-35 הגיע סוף-סוף - וההמתנה השתלמה. צפו ב-F-35B, המטוס שיכול להמריא ממסלול קצר, לרחף באוויר ולנחות אנכית, במפגן האווירי אתמול.
שבועות ספורים לאחר ששר הביטחון אביגדור ליברמן נכנס לקוקפיט של ה-F-35I (אדיר) - הגרסה הישראלית של אחד ממטוסי הקרב המתקדמים והיקרים בעולם - הוצגה בבריטניה גרסה שונה מזו שחיל האוויר הישראלי יקבל. הצופים בפארנבורו, שעקב תנאי מזג האוויר נאלצו לחכות יממה עד לבכורה של המטוס, נהנו מכל רגע.
ה-F-35B הוא מטוס שלצד מהירותו המדהימה יכול להמריא ממסלול קצר, לרחף זמן ממושך באוויר וגם לנחות אנכית. מלבד הבריטים, שהשתתפו בחלק קטן מעלות פיתוחו לצד ארצות הברית, יקבל אותו גם חיל הנחתים האמריקני. בנוסף, גם איטליה הודיעה על קניית מטוס קרב זה.
בעלות של 100 מיליון דולר למטוס, ה-F-35 הוא הנשק היקר ביותר שפיתח הפנטגון. "ממשלת ארצות הברית וממשלת בריטניה אמרו שהן מקצצות בהוצאות, ובסוף העשור ה-F-35 כבר יהיה זול כמו מטוס מהדור הקודם - אבל עם יכולות מודרניות לחלוטין. אז כשמסתכלים על זה מהפרספקטיבה הזו, וחושבים על כך שהמטוס הזה יהיה כאן עוד חמישים שנה, אז זה בהחלט שווה", טען מייק ריין מחברת לוקהיד מרטין, מפתחת המטוס.
בינתיים, לפחות, ממשלת בריטניה מסכימה. הבריטים אמרו שיקנו 48 מטוסי F-35B עד 2023, ובסופו של דבר הם אמורים להגיע לצי של 138 מטוסי קרב שכאלה. ההחלטה הבריטית לעזוב את האיחוד האירופי, החלטה שהובילה להתפטרותו של ראש הממשלה דיוויד קמרון ולמינוי היום של תרזה מיי למחליפתו, לא הובילה בינתיים לשינוי ביחסים המיוחדים בין ארצות הברית לברטניה.
"היחסים הצבאיים בין ארצות הברית לבריטניה לא הולכים להשתנות בגלל הברקזיט", הוסיף ריין. "היינו שותפים עוד לפני האיחוד האירופי. השותפות הזו הייתה קיימת עוד במלחמת העולם הראשונה ובמלחמת העולם השנייה, ולכן זה לא הולך להשתנות". מפקד חיל האוויר האמריקני אמר בשבוע שעבר כי טיסות הראווה של ה-F-35 בפארנבורו ובמופע אווירי אחר נועדו גם להראות את הכוונות של נאט"ו באזור.