אושר: עדיפות לעסקים קטנים במכרזי ממשלה
ועדת הכלכלה אישרה פטור מאגרות לעסקים קטנים במכרזי ממשלה. כמו כן יוכלו להתמודד בהם מקומות המעסיקים עד 100 עובדים והמחזור השנתי שלהם איננו עולה על 100 מיליון שקל. יוזם ההצעה ח"כ פולקמן: "האתגר להסיר אחת ולתמיד את החסמים המגבילים עסקים אלה מלצמוח"
המדינה תוותר על הכנסה שנתית בסך 15 מיליון שקל במתן פטור מאגרות לעסקים זעירים, קטנים ובינוניים, שנגבים כדמי השתתפות במכרזי הממשלה. כך החליטה היום (ב') ועדת הכלכלה בתיקון חוק חובת המכרזים להעדפת עסקים אלה, אשר אושר סופית לפי הצעת יו"ר סיעת כולנו ח"כ רועי פולקמן. התיקון מסיר חסמים נוספים בתנאי הסף של המכרזים כדי להתאים אותם להתמודדות הוגנת עם עסקים אחרים המתחרים במכרזים.
כתבות נוספות בערוץ הקריירה
הוראות החוק המתוקן, שאושר לקריאה שנייה ושלישית, יחולו גם על מכרזי הרשויות המקומיות ותאגידים ציבוריים. הפטור מאגרות השתתפות במכרזים אלה יחסוך לעסקים מיליוני שקלים נוספים. על פי התיקון יוגבלו הפטור מאגרה וכללי ההעדפה למכרזים, אשר שווי ההתקשרות בהם נמוך מ-50 מיליון שקל. כמו כן יוכלו להתמודד בהם מקומות המעסיקים עד 100 עובדים והמחזור השנתי שלהם איננו עולה על 100 מיליון שקל.
החוק המתוקן מגדיר לראשונה בספר החוקים מי נחשב לעסק זעיר, קטן ובינוני. לפי פילוח המגזר, עסק זעיר הוא זה שמעסיק עד 5 עובדים ומחזורו השנתי עד 2 מיליון שקל, עסק קטן מעסיק 20-6 עובדים ומחזורו 10-2 מיליון שקל בשנה ועסק בינוני הוא מי שמעסיק 100-21 עובדים ומחזורו השנתי 100-10 מיליון שקל בשנה. הפילוח יאפשר לאפיין את הצרכים של כל קבוצה ולסייע להם לצמוח בהתאם.
"להסיר אחת ולתמיד את החסמים המגבילים"
האישור מחייב את עורכי אותם מכרזים להקפיד על התאמתם לעסקים קטנים ובינוניים, ולפרסם אחת לשנה נתונים על שילובם בהתקשרויות. התאמה זו תביא בתורה פיצול מכרזים יקרים לתתי מכרזים כדי לאפשר את ההשתתפות בהם גם לקטנים ולבינוניים. התיקון יחול בנוסף למשרדי הממשלה והשלטון המקומי, גם על החברות הממשלתיות, רשויות המדינה, מועצות דתיות, קופות החולים והמוסדות להשכלה גבוהה.
נשיא לשכת העצמאיים לה"ב עו"ד רועי כהן, שסייע לח"כ פולקמן בהכנת התיקון, אמר, "זהו חוק היסטורי שמכניס לראשונה את העסקים הקטנים והבינוניים בדלת הראשית של המכרזים הממשלתיים. חיוב מוסדות המדינה והציבור בשקיפות ופרסום של סוגי ומספר העסקים המשתתפים במכרזים היא הכרה בהיותם מנוע הצמיחה העיקרי של המשק.
ח"כ פולקמן הוסיף, "האתגר שלנו היה להסיר אחת ולתמיד את החסמים המגבילים עסקים אלה מלצמוח, ולהגדיל את פוטנציאל הצמיחה שלהם בכך שמגרש המכרזים לא יהיה פתוח בעיקר לחברות הגדולות - זהו אינטרס של הכלכלה הישראלית כולה". יו"ר הוועדה ח"כ איתן כבל (המחנ"צ) סיכם בתקווה "שהגדולים לא יחפשו דרכים לעקוף את המהלך". החוק המתוקן יעלה לאישור סופי במליאת הכנסת עד סוף השבוע וייכנס לתוקף בהקדם.