שתף קטע נבחר
 

בין הימורים על סוסים לבורסה

שוק ההימורים על סוסים הוא שוק שבו כמו בבורסה, הידע מהווה מרכיב חשוב יותר מהמזל, ושמבין כל שוקי ההימורים זהו השוק ההוגן ביותר למהמרים. כך שאם שר האוצר מתכוון לבטל את השוק הזה, כדאי שיבטל את כל ההימורים וישלח את האנשים להשקיע, בתבונה, בבורסה

לפי ההמלצות של הוועדה לייעול שוק ההימורים, שעל בסיסן הבטיח שר האוצר שהוא יבטל את מכונות המזל והימורי הסוסים, המוסד הראשון שצריך לסגור הוא הבורסה לניירות ערך. כי לפי ההמלצות, יש לסגור את מכונות ההימורים ואת הימורי הסוסים בגלל ששני סוגי ההימורים הללו הם ממכרים במיוחד.

 

עוד דעות ב-ynet:

משתכשכים רק עם הדומים לנו

לחזור הביתה

התרבות המזרחית קופחה? זו האשכנזית חוסלה!

מסמך מכונן של שוויון אזרחי

מה היה אומר ז'בוטינסקי על הכנסת ה-20?

 

לפי הדו"ח שהגישה הוועדה, הסיכון להתמכרות הוא גבוה כאשר ההימור הוא רציף, מהיר והמהמר מגלה בתוך זמן קצר האם הוא הרוויח או הפסיד. משום מה הוועדה החליטה שהימורים על סוסים ומכונות מזל מקיימות את התנאים הללו, אבל כרטיסי גירוד לא.

 

בנוסף, הוועדה לא התייחסה לעובדה שהבורסה לניירות ערך מקיימת גם כן את כל התנאים הללו. בבורסה, המהמר (סליחה, המשקיע) יכול להמר בכל נקודת זמן, בסכומים גדולים והוא מגלה כל העת האם הוא ברווח או הפסד. למעשה, אם משתמשים בקריטריונים של הוועדה לבחינת ההטיות הפסיכולוגיות שפועלות על המהמר, אז הימור בבורסה אפילו מסוכן יותר מאשר הימור על סוסים.

 

מחקרים רבים מראים שמשקיעים שמפסידים כסף בהימור על מניה רוכשים עוד מאותה מניה ומסרבים למכור גם כשהמניה ממשיכה להתרסק, בתקווה שהם יחזירו לעצמם את הסכום שאיבדו. זה קיים במידה מסוימת גם בהימורי סוסים, אבל בהימורי סוסים המהמרים לפחות לא יכולים להמר על סוס מפסיד פעמיים, כי יקח זמן רב עד שהוא ירוץ במרוץ נוסף.

 

כך שזה בכלל לא מפתיע שאם בוחנים את הסכומים שמפסידים בהימורים על סוסים מול הסכומים שמפסידים בבורסה, מוצאים שהרבה יותר אנשים פשטו את הרגל בגלל "השקעות" בבורסה מאשר בגלל הימורים על סוסים. אבל הוועדה, משום מה, התעלמה מהבורסה, אולי מתוך הנחה שכשמשקיעים את הפנסיה אז אין סכנה של התמכרות.

 

ייתכן, גם, שהוועדה סבורה שיש הבדל בין בורסה להימורים על סוסים בגלל שבבורסה המשקיעים משתמשים במידע כדי להפיק רווחים. אלא שגם בזה אין הבדל גדול בין הימורים על סוסים ובין הבורסה. גם בהימורים על סוסים מהמרים חכמים משתמשים במידע שיש על הסוסים כדי להחליט על איזה סוס ומתי להמר. כמו בבורסה, מהמרים חכמים מהמרים רק כאשר המחיר של הסוס שמבוטא ביחס הזכייה הוא מספיק אטרקטיבי כדי שבממוצע הם יצאו ברווח.

 

למעשה, יש מדינות שבהן יש קרנות השקעה שמשקיעות בהימורי סוסים, והתשואה השנתית שלהן אינה נופלת מזו של קרנות השקעה בבורסה. אז בוודאי שלא כל מהמר בישראל הוא מהמר חכם, אבל לאסור על הימורי הסוסים בגלל מהמרים בשביל הריגוש לא שונה בהרבה מאיסור על השקעה בבורסה בגלל שיש אנשים שקונים מניות בלי להכיר את הדו"חות הכספיים.

 

אז נכון שלא צריך להשוות בין בורסה, שהיא מכשיר עסקי חשוב שמשמש למימון עסקים לבין הימורים על סוסים. אבל ההשוואה הזאת מבליטה את העובדה ששוק ההימורים על סוסים הוא שוק שבו כמו בבורסה, הידע מהווה מרכיב חשוב יותר מהמזל, ושמבין כל שוקי ההימורים זהו השוק ההוגן ביותר למהמרים. כך שאם שר האוצר מתכוון לבטל את השוק הזה, כדאי שיבטל את כל ההימורים וישלח את האנשים להשקיע, בתבונה, בבורסה.

 

פרופסור אדי שניצר, אוניברסיטת בר-אילן. ד"ר אביחי שניר, המכללה האקדמית נתניה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים