רפורמה בפשיטת רגל: האמנם גן עדן לחייבים?
השינוי בהליכים עורר תקווה אצל רבים לקבל "הפטר", למחוק את חובותיהם ולפתוח דף חדש בחיים. מה חשוב לדעת ומה צפוי החייב לעבור? מדריך
אדם פותח עסק, מאמין בכל לבו שיצליח, נוטל הלוואות ונכנס לסחרור של החזרים. במקביל הוא מנסה לגדל את ילדיו, לשלם שכירות ולעמוד בהוצאות המחיה השוטפות. מהר מאוד הוא עלול למצוא את עצמו במצב שבו הוא לא מסוגל להחזיר את ההלוואות, וגרוע מכך, לשאת בתשלומים השוטפים לניהול חייו.
פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:
- שוטר כונה בפייסבוק 'עבריין על מדים' - ויפוצה
- 8.5 מיליון שקל להורי ילדה שנולדה עם פיגור
- הפיצוי על פגיעה בארגון העובדים: 340 אלף ש'
- כל נכסי הנדל"ן רק לבן אחד? כך בוטלה צוואה
הסתבכות כלכלית לא נובעת רק מבעלות על עסק. יוקר המחיה מוביל לכך שבמקרים רבים מתקשים בני זוג המשתכרים שכר ממוצע לסיים את החודש בכבוד. לכן רבים מתפתים ליטול הלוואות הצוברות ריביות גבוהות ויוצרות אשליה של תזרים מזומנים זמין, מה שמוביל להגדלת ההוצאות ולבסוף לחוסר יכולת כלכלית.
ברוב המקרים, פשיטת רגל מעניקה לחייב שקט נפשי. במסגרת ההליך מבוטלים העיקולים שהוטלו, ניתנת לו אפשרות לנהל חשבון בנק עם הוראות קבע, והוא יכול בזמן קצוב וקצר יחסית למחוק את החובות ולפתוח בחיים חדשים. ואולם לא מדובר ב"מעשה קסם" ועל החייב מוטלות חובות כפי שיפורט בהמשך.
תוצאות הרפורמה
את העלייה במספר הבקשות לפשיטת רגל בשנים האחרונות ניתן לייחס לרפורמה שהונהגה ב-2013 על ידי הכונס הרשמי. הרפורמה זכתה ל"רייטינג" גבוה וסיקור נרחב שחשף את הציבור לאפשרות למחוק חוב בזמן קצר. כך למעשה, בתפיסה המחשבתית של הציבור, הליך פשיטת הרגל שבעבר עורר פחדים ויכול היה להימשך שנים רבות, הפך להליך נכסף ומספר מקבלי צו הכינוס גדל במאות אחוזים.
יש האומרים שמאז שהונהגה הרפורמה הפכו חיי החייבים לגן עדן. ניתן להסכים עם הגדרה זו אך מובן שמטרת ההליך אינה לאפשר לאדם לחמוק מתשלום חובו. ההליך נועד להיטיב גם עם הנושים ועם המערכת הכלכלית בכללותה, בכך שהוא משקם את החייבים, מוביל לגביית החובות באופן יעיל ומאפשר לאדם שהסתבך כלכלית בתום לב להשתקם. עלינו כחברה לעודד צמיחה כלכלית ולא ריבוי של חייבים שנותרים בהוצאה לפועל לשארית חייהם.
ניתן לתמצת את השינוי הגדול שהנהיגה הרפורמה בשתי מילים: סדר ותקווה. הרפורמה הסדירה את כל החובות והזכויות של החייב בדרך למחיקת חובותיו וקבעה כי משך ההליך כולו יהיה קצר יחסית (כ-54 חודשים). בכך היא העניקה לחייב תקווה ואפשרות לראות את האור בקצה המנהרה, שלא היו מנת חלקו במסגרת הליכי ההוצאה לפועל.
מה צופה הדרך?
חייב שקיבל צו כינוס נהנה מעיכוב הליכים: לא ניתן להטיל עליו עיקולים, הוא יכול לחדש את רישיון הנהיגה שלו, לקבל משכורת ממקום עבודתו ואף לבקש לפעול כ"עוסק מורשה". בנוסף, הוא יכול לנהל חשבון בנק ביתרת זכות ולחתום על הוראות קבע.
עד כאן הכול נראה ורוד. עם זאת, כדי לקבל צו הפטר המאשר את מחיקת חובותיו, על החייב לעמוד בכמה תנאים.
מיד עם מתן צו הכינוס מתמנה "מנהל מיוחד" – עורך דין מטעם הכונס הרשמי שתפקידו לבדוק את התנהלות החייב בטרם קבלת צו הכינוס ולאחריו. הוא בוחן את מצבו הכלכלי של החייב ואת הנכסים שבבעלותו. בששת החודשים הראשונים הנושים מגישים תביעות חוב למנהל המיוחד והוא בודק אותן, מצמצם ריביות ומגבש תכנית פירעון קצובה בזמן המותאמת לנסיבותיו האישיות של החייב וליכולתו הכלכלית.
בתקופה של כשנה וחצי מתחילת ההליך עובר החייב תהליך מעין שיקומי. הוא לומד כיצד לנהל את הכנסותיו והוצאותיו מבלי ליצור חובות חדשים ובמקביל משלם צו תשלומים שניתן בהתאם ליכולתו הכלכלית.
צו הפטר, שמשמעותו מחיקת כל החובות, יינתן לחייב שמילא אחר כל התנאים ושילם את תוכנית הפירעון שנקבעה לו. רבים המקרים שבהם תכנית הפירעון נמוכה משמעותית מגובה החובות ההתחלתי.
חשוב לדעת כי גם במצב שבו לחייב יש נכסים, לעתים יש אפשרות להגן עליהם במקביל למחיקת החובות וכל מקרה נבדק בהתאם לנסיבותיו.
הליך פשיטת הרגל מומלץ לכל אותם אנשים שחובותיהם תפחו לממדים גדולים ואין ביכולתם להתמודד עמם. פשיטת הרגל מעניקה להם הזדמנות להסדיר את חובותיהם בהליך שבסיומו, הם יכולים למחוק את החובות.
התמודדות עם חובות כבדים היא אפשרית, ואם החייב ישכיל לנצל נכון את ההזדמנות שמעניק לו הליך פשיטת הרגל הוא יהיה יכול לזכות בחיים חדשים. ואולם, אין זה אומר כי כל אדם שחייב 50 אלף שקל לנושים שונים צריך לגשת להליכי פשיטת רגל (אף שהפקודה מאפשרת זאת), וישנם מצבים שרצוי להימנע מכך. ישנן דרכי התמודדות נוספות וחשוב לבדוק את הנסיבות האישיות של כל חייב בטרם קבלת החלטה.
- הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין
- עו"ד רותם זיגדון
עוסקת בפשיטת רגל והוצאה לפועל